Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India: Biologisch (desi) katoen als alternatief voor Bt katoen

In 1947 was 97,5 procent van de katoen, die in India geteeld werd,desi (een inheemse variëteit) of biologisch katoen, maar nadat het landonafhankelijk werd, verminderde de teelt van desi katoen.

Het biologische desi katoen ondergaat op het moment echtereen soort renaissance. India teelt nu twee derde van het biologische katoen terwereld, ook al is dit slechts vijf procent van de gehele katoenproductie.

Bij de teelt van biologisch desi katoen worden geenmeststoffen of insectenbestrijdingsmiddelen gebruikt, waardoor de kosten van deteelt de helft lager liggen dan bij Bt katoen, dat genetisch gemodificeerd is.

Desi katoen staat erom bekend dat het geschikt is voorverschillende bodemcondities, zoals natrium- of zouthoudend, woestijn en lichtegronden. Bovendien is bestand tegen verschillende insectenplagen, zoalskatoendaguil, vuurvliegjes en dwergcicaden.

"Traditionele Indiase katoen werd vroeger in een systeem metmeerdere soorten gewassen geteeld, niet als een monocultuur 'cash crop' zoalsvandaag de dag voornamelijk wordt gedaan," zegt Anantha Sayanan, demedeoprichter van Tula, een samenwerkingsverband dat direct met telers,spinsters, katoenververs en kleermakers werkt, die biologische en desi katoengebruiken. "Dit zorgde voor extra inkomen voor het geval de oogst van eengewas zou mislukken. Ook zijn monocultuur systemen minder resistent tegenplagen, hoewel we de plagen die op Bt katoen voorkomen bijna niet zien op ons desikatoen dankzij de gemengde teelt. In sommige delen van Tamil Nadu wordt bijvoorbeeld al heel lang een desi katoen variëteit 'karunkanni', samen met koriander geteeld. In sommige gebieden van Karnataka werd Jayadhar katoen daarnaast hoofdzakelijk samen met chili geteeld. De telers, waarmee we samenwerken, telen naast katoen bijvoorbeeld ook koriander, groenten en peulvruchten", voegt Sayanan toe.

Sayanan vervolgt: "De kosten van Bt katoen zaden ligt ten minste 10-20 keerhoger dan dat van desi katoen. De desi katoen zaden hoeven maareen keer gekocht te worden en kunnen daarna hergebruikt worden."

"Verschillende variëteiten van desi katoen zijn geschiktvoor verschillende omstandigheden," vertelt Arup Rakshit, een van de oprichtersvan Mahatma Gandhi Gramodyog Sewa Sansthan,dat met biologische desi katoentelers werkt. "Zo past kala katoen het beste bijeen geharde bodem en is deze soort, anders dan Bt katoen, ook resistent tegendroogte en plagen. Biologisch desi katoen staat er bovendien om bekend minderwater nodig te hebben dan Bt katoen."

In vergelijking met de conventionele katoenteelt heeft biologischkatoen tien procent minder water nodig, kan bodemerosie met 25 procent verminderd worden, deopwarming van de aarde met 46 procent tegen gaan en niet-hernieuwbare energiebronnen met 62 procent, zostaat in deze studie van de Textile Exchange, een groep die werkt aan hetverbeteren van duurzame praktijken in de textielindustrie.

Bron: FirstPost
Publicatiedatum: