Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marinello levert traditionele kiemgroente met biologische kwaliteit

Bijna jaarrond biologische waterkers

Waterkers is met gemak de meest weelderige variëteit op het gebied van zaailingen en kiemgroenten. Hoewel dit product grotendeels betrokken wordt uit Engeland en Spanje, zetten Zwitserse groothandels nog steeds regionale producten af die op traditionele wijze geteeld zijn. Dat betekent: in speciale vijvers met helder bronwater en met de hand gesneden en geprepareerd. Groothandel Marinello & Co AG in Zurich werkt samen met de traditionele teler Motzet en is daarmee in staat om bijna jaarrond biologische Wynauer waterkers aan te bieden.

In contrast met omliggende landen heeft Zwitserland gelukkig nog de laatste traditionele teler in Europa, volgens Tiziano Marinello, directeur van het gelijknamige bedrijf. Gedurende het teeltproces wordt enkel puur bronwater gebruikt en zijn er 8 vijvers in gebruik van 25 bij 5 meter. Tijdens het seizoen zijn er twee teeltpauzes. Eén gedurende de winter, wanneer de vijvers bevroren zijn en één in de zomer wanneer de vijvers schoongemaakt worden. "Buiten dat hebben we jaarrond biologische waterkers in ons assortiment," aldus Marinello.


Eigenaar Tiziano Marinello met de exclusieve verkoop van Wynauer waterkers

Bewerkelijk en uniek
Desondanks is het een bewerkelijk en gevoelig product. Tijdens de teelt heb je met wisselende problemen te maken, zoals waterbeschikbaarheid en de bestrijding van insecten. "Verlaging van het grondwaterniveau en wisseling van watertemperaturen zijn slechts twee voorbeelden van moeilijke factoren. Vooral in de zomer bestaat het risico dat het blad verbrandt vanwege de hitte," zegt Marinello. Bovendien wordt de waterkers met de hand gesneden, waarbij de teler in het water staat. Vanwege dit zeer uitgebreide teeltproces en de biologische kwaliteit van de waterkers, vormt het een product dat vooral bestemd is voor de bovenkant van de markt en vooral afgezet wordt aan de horecasector. De huidige prijsniveaus in de groothandel liggen rond de 12 tot 13 euro (rond de 15 francs) per 500 gram.



Ondanks de beschikbaarheid van nieuwe variëteiten kiemgroenten en cressen, zijn er nauwelijks vergelijkbare producten verkrijgbaar, volgens Marinello. "Omdat het zo vol is van smaak, wordt het vaak verwerkt voor pesto of als begeleidend product bij vlees. Het bedrijf A. Vogel verwerkt eveneens waterkers in haar Aromat (of Kräutersalz)." Desondanks is deze variëteit van waterkers in kleine hoeveelheden ook beschikbaar in de retail. "In kleinere hoeveelheden zou het in theorie ook in biowinkels aangeboden kunnen worden. Het product is ook interessant vanwege de houdbaarheidsduur: je kunt het gemakkelijk drie tot vijf dagen in de koelkast bewaren."


Een bestelauto van Marinello & Co AG

Catering
Voor bijna 100 jaar levert Marinello AG verse groenten en fruit, zuivel, diepvries en diverse delicatesse specialiteiten aan cateringbedrijven in Zurich en het omliggende gebied. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door de vierde generatie. De citroengele bezorgauto's vormen 's morgens een typisch onderdeel van het stadsbeeld in Zurich. 


Voor meer informatie:
Marinello & Co AG
Tiziano Marinello
Aargauerstrasse 1a
8048 Zürich
T: 043 44 44 505
F: 043 44 44 555
Publicatiedatum: