Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaanderen: Nieuwe Strategisch plan bio 2018-2022 voorgesteld

Deze ochtend werd op bio-boerderij 't Livinushof het nieuwe Strategisch Plan Bio voorgesteld. Daarin staan de ambities die de Vlaamse overheid en de partners hebben voor de ontwikkeling van de Vlaamse bio-sector.

Het nieuwe Strategisch Plan heeft als motto 'Samen naar meer en betere biolandbouw' en loopt van 2018 tot 2022. Het Strategisch Plan Bio werd ondertekend door BioForum Vlaanderen, Boerenbond, Het Algemeen Boerensyndicaat, FEVIA Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Het Departement Landbouw en Visserij en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Minister van Landbouw Joke Schauvliege trekt 5 miljoen euro uit voor het plan, met daarbovenop 1,4 miljoen euro voor de nieuwe regionale clusters. Die regionale clusters vormen een van de speerpunten van het plan en hebben vooral als doel om omschakeling te bevorderen. Dat is nodig, want Vlaanderen loopt qua percentage biologisch areaal achter op de buurlanden. De regionale clusters verenigen bestaande bioboeren met potentiƫle omschakelaars. Bovendien worden actoren uit de hele keten betrokken, om er zo voor te zorgen dat de groei van de sector zo optimaal mogelijk verloopt. Ook andere belanghebbenden kunnen deelnemen aan zo'n cluster: onderzoekers, landbouwnetwerken, erfbetreders, provincies, steden en gemeenten, ...

Daarnaast besteedt het plan veel aandacht aan innovatie en onderzoek, zowel fundamenteel als praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Er is daarbij een grote rol weggelegd voor het Vlaamse Biokennisnetwerk (Biobedrijfsnetwerken, CCBT en Proefcentra, NOBL). ILVO zal een Living Lab Agro-ecologie en bio oprichten, in nauwe samenwerking met het BioKennisnetwerk. Ook in het landbouwonderwijs komt er meer aandacht voor bio, onder meer dankzij een lerend netwerk voor personeel uit het secundair land- en tuinbouwonderwijs.

Ketenwerking

Om vraag en aanbod goed op elkaar te blijven stemmen is er Bio zoekt Keten. Deze ketenwerking zorgt ervoor dat landbouwbedrijven op zoek naar afzet en voedingsbedrijven op zoek naar producten elkaar vinden. Daarnaast verspreidt Bio zoekt Keten regionale en internationale marktinformatie en organiseert het overlegmomenten tussen de verschillende actoren per sector en per keten.

BioForum Vlaanderen is ambitieus om de biosector aan de hand van dit plan te laten groeien. Als we naar de omringende landen kijken, is er in Vlaanderen nog veel groeipotentieel. BioForum is hoopvol dat het huidige plan, met het sterke accent op de bioclusters, onze ambities waarmaakt.
Publicatiedatum: