Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Teelt op kwart hectare fysiek goed behapbaar"

't Gelders Eiland verlegt focus naar winkel

Tholen - Het roer gaat om bij 't Gelders Eiland. Harmen en Carla Peters van de biologische winkel en tuinderij in Lobith hebben besloten om zich vanaf nu te gaan focussen op de winkel, de handel en koeling. Een groot gedeelte van de grond is verkocht en daarmee is de teelt van biologische appelen en peren op een lager pitje gezet. Het werk in de boomgaard werd fysiek te zwaar voor Harmen. "We blijven op een kwart hectare zelf telen. Daarop staan zo'n 1000 bomen. Dat is goed behapbaar. Ook blijf ik actief voor de telersgroep Biofruit", vertelt Harmen.



Ze zien het als een heel positieve stap: "Het mooie is wel dat we in deze nieuwe vorm eigen appelen en peren kunnen blijven verkopen in onze winkel en dat we in ons eigen huis kunnen blijven wonen. Ook kunnen we ons nog meer focussen op de winkel waarin we een compleet assortiment aan biologische producten verkopen. We willen zoveel mogelijk regionale producten aanbieden. Dat staat voor ons voorop." De winkel is gevestigd aan de voorkant van de nieuwe schuur en Harmen en Carla beschikken over een winkeloppervlakte van zo'n 160 vierkante meter.



Toelichting op facebook

In 1986 hebben ze de eerste bomen geplant en de boomgaard groeide en groeide door de jaren heen. Inmiddels zijn we meer dan 30 jaar verder en had 't Gelders Eiland een boomgaard van 14 hectare groot. In een bericht op de facebookpagina vertelt het echtpaar waarom ze nu de keuze hebben gemaakt om de focus naar de winkel te verleggen. In 2005 heeft Harmen een donornier ontvangen en daardoor kon hij nog een hele tijd verder gaan met telen. Dit deed hij met veel plezier, maar soms had hij te kampen met flinke tegenslagen, zoals hagel en nachtvorst in het voorjaar. Er kwam op een gegeven moment echter een punt dat ze nieuwe keuzes moesten maken. De boomgaard was aan vernieuwing toe en de tractor was versleten. Ook werd het werk in de boomgaard fysiek te zwaar voor Harmen, hoewel zijn donornier het nog altijd prima doet. De drie kinderen van Harmen en Carla hadden geen ambitie om het bedrijf in de toekomst voort te zetten. Daarom zijn ze op zoek geweest naar een koper voor het gehele bedrijf, die door wilde gaan met hetgeen ze opgezet en bereikt hebben. Dit is niet gelukt en afgelopen januari is een groot gedeelte van de grond verkocht aan een melkveehouder uit Spijk.

Voor meer informatie:

Harmen Peters
't Gelders Eiland

Eltenseweg 1
6915 KA Lobith
06 22794901
info@gelderseiland.com

www.gelderseiland.com