Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees Parlement pleit voor actieplan ter bestrijding van bijensterfte

De leden van het Europees Parlement dringen er bij de Europese Commissie en de lidstaten op aan meer te investeren in de bescherming van de gezondheid van bijen, het bestrijden van namaakhoning en het steunen van imkers. De Europese Unie heeft een brede, langetermijnstrategie nodig om de gezondheid van bijen te verbeteren en de bijenpopulatie te herstellen, staat in een resolutie van het Europees Parlement die op donderdag 1 maart werd aangenomen met 560 stemmen voor, 27 tegen en met 28 onthoudingen.

In de resolutie wordt gepleit voor:
  • een actieplan op EU-niveau ter bestrijding van de bijensterfte;
  • effectieve fokprogramma's voor het produceren van bijensoorten die bestand zijn tegen invasieve soorten en ziekten zoals de Varroa destructor, de kleine kastkever, de Aziatische hoornaar en Amerikaans vuilbroed;
  • meer onderzoek om geneesmiddelen voor bijen te ontwikkelen en hun beschikbaarheid te vergroten;
  • een verbod op alle gewasbeschermingsmiddelen met wetenschappelijk bewezen negatieve effecten op de gezondheid van bijen, inclusief neonicotinoïden, en veilige alternatieven voor boeren;
  • geavanceerde systemen voor vroegtijdige waarschuwing van sproeiperioden om schade te voorkomen.



De Europese Unie zou de begroting voor nationale bijenteeltprogramma's met 50% moeten verhogen en een specifieke steunregeling voor bijenhouders moeten opstellen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020. Ook zou er compensatie moeten komen voor het verlies van bijenkolonies. De lidstaten zouden ook meer moeten doen om het publiek, en vooral kinderen, voor te lichten over de voordelen van het eten van honing en het therapeutische gebruik van bijenproducten.

Daarnaast moet er halt worden toegeroepen aan geïmporteerde namaakhoning. Om ervoor te zorgen dat geïmporteerde honing aan hoge Europese normen voldoet, moeten grensinspecties en controles op de interne markt worden geharmoniseerd, alle geïmporteerde honing getest en de traceerbaarheidsvereisten voor honing strenger worden. Het Europees Parlement wil verder dat de Europese Commissie doeltreffende procedures voor laboratoriumanalyses ontwikkelt en verzoekt de lidstaten om overtreders strengere straffen op te leggen. Honing en andere bijenproducten moeten worden beschouwd als 'gevoelige producten' bij lopende of toekomstige onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden, of moeten zelfs volledig worden uitgesloten van de onderhandelingen.
Publicatiedatum: