Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tijdelijke vrijstelling voor Raptol voor bestrijden van de appelbloesemkever

Gerichte bestrijding appelbloesemkevers nodig

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 21 februari binnen de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden besloten een tijdelijke vrijstelling te verlenen voor het middel Raptol ter bescherming van de teelt van appel tegen appelbloesemkevers. Het besluit treedt per 1 maart in werking en vervalt op 15 april 2018.

Door gebrek aan bestrijdingsmogelijkheden van de appelbloesemkever in de appelteelt is de populatie appelbloesemkevers in de laatste jaren zo groot geworden dat in het komende seizoen schade wordt verwacht en gerichte bestrijding noodzakelijk is. In de gangbare appelteelt is op circa 35% van het areaal gerichte inzet nodig. Wanneer geen bestrijding mogelijk is, is op dit areaal gemiddeld 30% schade. In de biologische teelt is de benodigde inzet iets lager. Wanneer de appelbloesemkever populatie niet verlaagd kan worden, zullen telers op een deel van het areaal een forse oogstreductie hebben en komt het voortbestaan van de appelteelt in Nederland in gevaar.
Publicatiedatum: