Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Marlies Billens: "Goede biologische olijfolie werkt prima als broodverbeteraar"

Op de biologische fruitboerderij 't Bioschuurke teelt Danny Billens al 28 jaar biologisch pitfruit. Zijn dochter Marlies nam het roer over van hun biologische bakkerij. Zij bakt er elke zaterdag brood, taart en koffiekoeken. Van haar vader leerde ze om 'puur' te bakken, zonder chemische additieven. "Wij gebruiken degelijke, biologische olijfolie: dat werkt prima als broodverbeteraar. Het brood bewaart ook langer."


Op de foto: Marlies Billens. Copyright: Frank Toussaint 

Patisserie met fruit van eigen teelt

Marlies rolde als vanzelfsprekend in het ondernemerschap. Al meer dan 28 jaar teelt haar vader biologisch pitfruit in het landelijke Oetingen. Tot enkele jaren geleden was hij bovendien aan de slag als patissier in zijn eigen bakkerij. Een deel van de fruitoogst werd verwerkt in gebak. Dochter Marlies nam nu al meer dan vier jaar geleden de bakkerij over. Ze is vooral verzot op het bakken van brood en viervruchtentaart.

"Ik bak elke week zelf brood, taart en koffiekoeken. Mijn favoriet is brood met zuurdesem dat langzaam rijpt. Een deel van onze appels en ander fruit verwerken we in taart en gebak. We doen trouwens meer dan brood en taart bakken: ons doel was vanaf het begin om niets te verspillen. We hebben aan ons bedrijf een boerderijwinkel waar we het fruit van onze boomgaard verkopen. We verkopen er ook een breed assortiment aan biologische groenten, zuivel en andere voedingswaren. Om geen verse, kort houdbare producten te moeten verspillen, verwerken we de overschot aan groenten in quiche of het teveel aan plattekaas in kaastaart. Zo wint iedereen erbij: wij laten niets verloren gaan en de klant vindt lekkere, verse en huisgemaakte gerechten."

Natuurlijke verbeteraars

"Smaak, puur en biologisch horen voor mij samen. Er mogen geen chemische verbeteraars gebruikt worden in bio. Die zijn ook niet nodig. Ik leerde van mijn vader om 'puur' te bakken. Ik heb geen officieel bakkersdiploma daarom ken ik niets van broodverbeteraar en dat beschouw ik als een rijkdom. Ik ben happy ignorant. Wij voegen wel degelijke, biologische olijfolie toe: dat werkt prima als broodverbeteraar. Het brood bewaart ook langer. Aan gebak voeg ik wijnsteenbakpoeder toe om het te laten rijzen en in cake zorgt vers eiwitstijfsel voor luchtigheid."

Lokale bio-ingrediŽnten

"Ik ken mijn ingrediŽnten goed, en alles is bio uiteraard. De melk komt van bioboeren in de buurt. De boter van Zuiver Zuivel. Biologische bloem durft wel eens te wisselen van kwaliteit. Dat is normaal want het is een niet-gestandaardiseerd natuurproduct. Zeezout kan niet bio gecertificeerd zijn, wel ecologisch ontgonnen en onbewerkt. En zelfs parelsuiker is te vinden in biologische versie. De vraag naar producten uit de bakkerij zit nog steeds in de lift. Onze bakkerij en winkel draaien goed en ik heb altijd overschot aan lekker en puur eten in de buurt. HeerlijkĒ, aldus Marlies.

Voor meer informatie: www.bio-billens.be

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 1-3-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

25-5-2018 Nu ook speltpita's
18-5-2018 Biologische rawfood crackers ontstaan uit zoektocht naar oplossing allergie
15-5-2018 Driekant en EKO-keurmerk in RTL7-programma Greenproject
14-5-2018 Minder deelnemers voor duurzame taartenbakwedstrijd
14-5-2018 'De Twee Gebroeders' vertellen over bio-meel tijdens landelijke molendag
14-5-2018 "Geur van versgebakken brood stimuleert niet tot aankoop"
1-5-2018 Le Bonbon Franc nu Skal-gecertificeerd
30-4-2018 Renkumse Molen Skal-gecertificeerd
30-4-2018 Eerste bio-baktarwe sinds jaren in Friesland verbouwd
20-4-2018 Bakwedstrijd: biologische appeltaart
16-4-2018 Prť Pain heeft uitbreidingsplannen
12-4-2018 "Biologisch brood kan ook echt lekker en betaalbaar zijn"
9-4-2018 Tritordeum bereikt ook bakkersopleiding
5-4-2018 Broer en zus bakken bio-biscuits
26-3-2018 Nieuw: raw psylliumvezels
23-3-2018 Prins Harry en Meghan Markle kiezen voor biologische bruidstaart
14-3-2018 'Jenneke bakt lekkernijen 100% biologisch'
12-3-2018 Samenwerking verbetert communicatie over bio-bakgraan
6-3-2018 "Ik kan uitslapen doordat mijn deeg 16 uur moet rijzen"
28-2-2018 Wat bio-brood biologisch maakt

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *