Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Marlies Billens: "Goede biologische olijfolie werkt prima als broodverbeteraar"

Op de biologische fruitboerderij 't Bioschuurke teelt Danny Billens al 28 jaar biologisch pitfruit. Zijn dochter Marlies nam het roer over van hun biologische bakkerij. Zij bakt er elke zaterdag brood, taart en koffiekoeken. Van haar vader leerde ze om 'puur' te bakken, zonder chemische additieven. "Wij gebruiken degelijke, biologische olijfolie: dat werkt prima als broodverbeteraar. Het brood bewaart ook langer."


Op de foto: Marlies Billens. Copyright: Frank Toussaint 

Patisserie met fruit van eigen teelt

Marlies rolde als vanzelfsprekend in het ondernemerschap. Al meer dan 28 jaar teelt haar vader biologisch pitfruit in het landelijke Oetingen. Tot enkele jaren geleden was hij bovendien aan de slag als patissier in zijn eigen bakkerij. Een deel van de fruitoogst werd verwerkt in gebak. Dochter Marlies nam nu al meer dan vier jaar geleden de bakkerij over. Ze is vooral verzot op het bakken van brood en viervruchtentaart.

"Ik bak elke week zelf brood, taart en koffiekoeken. Mijn favoriet is brood met zuurdesem dat langzaam rijpt. Een deel van onze appels en ander fruit verwerken we in taart en gebak. We doen trouwens meer dan brood en taart bakken: ons doel was vanaf het begin om niets te verspillen. We hebben aan ons bedrijf een boerderijwinkel waar we het fruit van onze boomgaard verkopen. We verkopen er ook een breed assortiment aan biologische groenten, zuivel en andere voedingswaren. Om geen verse, kort houdbare producten te moeten verspillen, verwerken we de overschot aan groenten in quiche of het teveel aan plattekaas in kaastaart. Zo wint iedereen erbij: wij laten niets verloren gaan en de klant vindt lekkere, verse en huisgemaakte gerechten."

Natuurlijke verbeteraars

"Smaak, puur en biologisch horen voor mij samen. Er mogen geen chemische verbeteraars gebruikt worden in bio. Die zijn ook niet nodig. Ik leerde van mijn vader om 'puur' te bakken. Ik heb geen officieel bakkersdiploma daarom ken ik niets van broodverbeteraar en dat beschouw ik als een rijkdom. Ik ben happy ignorant. Wij voegen wel degelijke, biologische olijfolie toe: dat werkt prima als broodverbeteraar. Het brood bewaart ook langer. Aan gebak voeg ik wijnsteenbakpoeder toe om het te laten rijzen en in cake zorgt vers eiwitstijfsel voor luchtigheid."

Lokale bio-ingrediŽnten

"Ik ken mijn ingrediŽnten goed, en alles is bio uiteraard. De melk komt van bioboeren in de buurt. De boter van Zuiver Zuivel. Biologische bloem durft wel eens te wisselen van kwaliteit. Dat is normaal want het is een niet-gestandaardiseerd natuurproduct. Zeezout kan niet bio gecertificeerd zijn, wel ecologisch ontgonnen en onbewerkt. En zelfs parelsuiker is te vinden in biologische versie. De vraag naar producten uit de bakkerij zit nog steeds in de lift. Onze bakkerij en winkel draaien goed en ik heb altijd overschot aan lekker en puur eten in de buurt. HeerlijkĒ, aldus Marlies.

Voor meer informatie: www.bio-billens.be

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 1-3-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

14-8-2018 Huttenbouwers worden verwend met biologische rozijnenbroodjes
8-8-2018 Biologische granen zijn niet voldoende beschikbaar
18-7-2018 Bio-koekjes voor Nijmeegse Vierdaagse
18-7-2018 "Mijn taarten wonnen aan smaak door de biologische ingrediŽnten"
12-7-2018 Farm Brothers klaar voor verdere groei
10-7-2018 Eko Bakkerij Bolhuis zoekt met spoed bakker voor langere tijd
9-7-2018 Bauke Mollema eet alleen nog biologisch
2-7-2018 Flietermolen zoekt bio-bakkers na ingebruikname nieuwe molenstenen
28-6-2018 Nieuw: Naakte Haver Brood
25-6-2018 Gerard Hardeman wint eerste Nationale Zuurdesemproeverij
20-6-2018 VS: Arnold, Brownberry en Oroweat brood introduceren nieuwe biologische lijn
19-6-2018 Van zorg tot brood en natuurbeheer
15-6-2018 Plannen voor bio-bakkerij in Dominicanessenklooster
15-6-2018 Frank hoopt dat zijn biologische stoet als warme broodjes over de toonbank gaan
14-6-2018 Bio-bakker Gerard Hardeman te gast bij Okť FM
4-6-2018 Nieuw: Goudse kaasbolletjes met komijn
4-6-2018 "Enthousiast na proeven van deze Nieuw-Zeelandse lekkernij"
28-5-2018 De Veldkeuken gaat verbouwen
25-5-2018 Nu ook speltpita's
18-5-2018 Biologische rawfood crackers ontstaan uit zoektocht naar oplossing allergie

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *