Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Laatste walnoten uit oerbossen handmatig verwerkt

Tholen - Ze zijn bekend door de zelftapsystemen, IDorganics uit Zaandam. Ze zijn producent van bekende biologische merken. Ze kopen de biologische grondstoffen rechtstreeks bij de boer en bewerken, verpakken en verzenden alle producten zelf. "Bij IDorganics vinden we eerlijke handel minstens zo belangrijk als het feit dat onze producten biologisch zijn. We moeten niet alleen goed voor de aarde zijn, maar zeker ook goed voor de mensen die onze producten verbouwen en verwerken. Daarom kiezen we steeds meer voor projecten die niet alleen biologisch maar ook Fairtrade gecertificeerd zijn. We willen laten zien waar we inkopen en het verhaal erachter vertellen. We zorgen dat de boer een goede prijs krijgt door de keten kort te houden, maar zodat ook de consument een goede prijs krijgt. We willen dat biologisch voor iedereen betaalbaar en bereikbaar is", zo vertelt Sandy Vree.
Om die reden bezocht Sandy, samen met collega Raiza Schokker, een aantal maanden geleden Kirgizstan. Het land waar de walnoten, die IDorganics aanbiedt, vandaan komen. Ter plaatse hebben ze een aantal coŲperaties bezocht die zich helemaal richten op het oogsten en verwerken van wilde walnoten. Kirgizstan of KirgiziŽ ligt in Centraal AziŽ, het is een bergachtig land met een schitterende natuur. In het zuiden van Kirgizstan bevinden zich nog de laatste oerbossen waar walnoten in het wild groeien."Raiza en ik zijn er zoín acht dagen geweest, het is een bijzonder en indrukwekkend land. Het is er mooi en schoon en wordt ook wel vergeleken met Zwitserland. Het is bijzonder om te zien hoe puur deze mensen nog leven. Ze trekken met hele families tijdens het seizoen diep het bos in om daar vervolgens maanden te verblijven in een nomadentent samen met hun huisdieren en vee. De melk die ze drinken komt van de koe die ze hebben meegenomen en de ezel loopt de berg op en af met de walnoten. Het is nog heel primitief en dat is bijzonder om te zien van zo dichtbij. De families rapen zoín 25 kilogram walnoten per persoon per dag. Deze worden vervolgens met de hand geselecteerd. Alleen de beste walnoten worden vervolgens in balen op de paarden of ezels geladen en naar het dorp gebracht. Daar worden de walnoten opgeslagen in schuren tot het moment dat ze worden gedopt. De walnoten worden op de zolderverdieping van de boerderij in zakken aan het de dakbalk gehangen. Vrij van knaagdieren en koel in het berggebied. Het doppen gebeurt pas nadat er een bestelling is binnengekomen. Dit gebeurt met de hand. De walnoten worden stuk voor stuk gekraakt en de walnoot helften worden heel voorzichtig met een speciaal mesje uit de doppen gehaald. Natuurlijk breken er ook walnoten tijdens dit proces. Deze gebroken walnoten worden apart gehouden en verpakt. Je vindt deze gebroken walnoten terug in onder andere onze Energy mix", zo vervolgt Sandy.

IDorganics hoopt met de betrokkenheid bij deze projecten een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van de laatste walnoten oerbossen op deze planeet. Hierdoor kunnen de mensen in de dorpen in deze regio ook in hun onderhoud voorzien en verbeteringen in en rondom de dorpen aanbrengen.

"Van 15 maart tot 15 april zetten we de wilde walnoten uit de oerbossen in Kirgistan in het zonnetje. We bieden gedurende deze periode de walnoten voor een scherpe prijs aan. Ook kun je tijdens de actieperiode onze wilde walnoten in een speciale 500 gram verpakking aan je klanten aanbieden. Gedurende de actieperiode staan de aanbiedingen ook in de webshop", zo eindigt Sandy.

Voor meer informatie over de 'wilde walnoten weken' klik hier.Voor meer informatie:
IDorganics
Ronde Tocht 20
1507 CC Zaandam
Telefoon:075-614 54 50
info@idorganics.com
www.idorganics.com


Publicatiedatum: 6-3-2018
Auteur: Ellis Tichem
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 "Het is even schrikken, maar de beloning mag er zijn"
21-6-2018 "Productie oude Siciliaanse tarwerassen hoger dan ooit"
14-6-2018 Sinaasappel- gemberjam nieuw van Ekoland
11-6-2018 "Groot potentieel voor Cubaanse bio-export"
7-6-2018 Quinoa tricolore: resultaat van ketenproject
5-6-2018 Drie bio-boeren steken nek uit voor vergeten 'granen'
29-5-2018 Going Nuts, Choc-Kinly Good, Berry Madness
22-5-2018 Biologisch Nederlands graan blijft hot
22-5-2018 GoodyFood-klant wint 365 gratis repen
9-5-2018 Nieuw: Biologisch geteeld zeewier uit Spanje
8-5-2018 Nederland eerste Europese land met thee van eigen bodem
7-5-2018 "Aanpakken ongezond eten gaat nog in te kleine stappen"
7-5-2018 Nieuw uit Londen: biologische sportvoeding van Motion Nutrition
4-5-2018 "Overstap naar bio voor boeren in Congo niet zo groot"
3-5-2018 CBS: duurzame cacao wint terrein
2-5-2018 Biologisch geteeld graan voor molen ' Prins van Oranje'
1-5-2018 Biologische thee-pionier eregast bij opening theefabriek in China
30-4-2018 "Trap niet in voeding met extra proteÔne"
25-4-2018 Lima introduceert vier biologische muesliís
25-4-2018 Lovely Candy komt met biologische lollies

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *