Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inspelen op klimaatverandering met Wouter van Dieren en Maurits Groen

Aftrap nieuwe serie 'It's the food, my friend!': 6 maart

De klimaatverandering gaat diep ingrijpen in ons voedselsysteem. Deze eerste avond kijken we met twee gerenommeerde denkers en doeners naar die impact in relatie tot de ecologische crisis, maar ook tot de groeiende sociale ongelijkheid in de wereld.
 
Wouter van Dieren (foto rechts) werd in 1971 in één klap bekend toen hij het rapport Grenzen aan de Groei van de Club van Rome in Nederland lanceerde. De club bestaat 50 jaar en hun eerste rapport was een enorme wake-up call die sterk heeft bijgedragen aan het bewustzijn van mondiale vraagstukken van milieu, energie, grondstoffen en klimaat. Van Dieren is een echte systeemdenker.

De tweede spreker, Maurits Groen, werd landelijk bekend toen hij in 2006 voormalig Amerikaans vice-president Al Gore naar Nederland haalde in verband met diens film An Inconvenient Truth. Ook lanceerde hij de WakaWaka en stond hij aan de wieg van het vorig jaar geopende duurzame pluimveebedrijf Kipster.

Beide inleiders zijn op vele fronten nog altijd toonaangevend in denken en doen rond duurzaamheid. Ze gaan in op hoe we ons voedselsysteem niet alleen klimaatneutraal kunnen maken (mitigatie), maar ook klimaatbestendig (adaptatie).

Omdat effectieve maatregelen geld kosten, zullen ze weerstanden oproepen. Niet alleen bij gevestigde belangen, maar ook bij sociale groepen die meer lasten dan lusten op hun bord krijgen. Kunnen we maatregelen aantrekkelijk maken voor alle groepen, van boer tot burger? Hoe koppelen we de ecologische en de sociale agenda?

Bart van Opzeeland, campagneleider duurzame voeding van Milieudefensie, zal kort iets vertellen over de koerswijziging in hun klimaatstrategie naar boeren en burgers.

Deze avond is de aftrap van de negende jaargang van landbouw- en voedseldialogen waarin we ruimte geven aan systeemdenkers, wetenschappers en praktijkvernieuwers die nieuwe inzichten en uitzicht op oplossingen bieden op deze grote vraagstukken.

Na deze klimaatavond zullen op dinsdag 27 maart de mogelijkheden van een voedselketen zonder chemie en het belang daarvan voor gezondheid mens en milieu verkend worden. Vervolgens zal op dinsdag 24 april naar de technologische revolutie in de landbouw en de voedselketen gekeken worden. Wat zijn de mogelijkheden, wat de risico’s en hoe zorgen we dat deze revolutie onze samenleving en de aarde gaat helpen?

Het slotdebat op zaterdag 12 mei heeft als titel 'Draaien aan knoppen in ons voedselsysteem'. Dan gaan we op zoek naar een gezamenlijke toekomstagenda op de belangrijkste thema's - bodem, biodiversiteit en gezondheid - in actieve dialoog met de zaal.

It's the food, my friend! is er voor iedereen die zich betrokken voelt bij de toekomst van ons voedsel en ons agrarisch landschap. Deze serie biedt u nieuwe kennis, inspirerende vergezichten, ontmoetingen en dialoog en daagt professionals, agrariërs, studenten en geïnteresseerde burgers uit om mee te denken over hoe we ons voedselsysteem toekomstbestendig kunnen maken.

Onverhoopt is mede-initiator en moderator, Felix Rottenberg, dit seizoen niet beschikbaar. De bijeenkomsten overlappen met een perspectiefvolle behandeling van sarcoïdose, een chronische aandoening die soms, zoals nu, prioriteit van hem vergt.

In zijn plaats worden de debatten geleid door:
  • Bert van Ruitenbeek, mede-organisator It's the food, my friend! en projectmatig actief in duurzame landbouw en voeding/Ecominds (eerste avond 6 maart)
  • Joszi Smeets, voormalig directeur Slow Food Youth Network en mede-oprichter Food Hub (derde avond 24 april)
  • Dick Veerman, oprichter en hoofdredacteur van de gezaghebbende website foodlog.nl (tweede avond 27 maart en slotzaterdag 12 mei)

Klik hier voor informatie over alle debatten en bestellen kaarten.

Organisatie:
  • Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu
  • Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds
  • Felix Rottenberg

Partners:
  • Slow Food Youth Network (SFYN)
  • Transitie Coalitie Voedsel

Mediapartners: dagblad Trouw, foodlog.nl

Kaartverkoop:
U kunt passe-partouts bestellen voor de hele serie of losse kaarten.
Passe-partouts: 42 euro regulier ● 24 euro voor studenten
Kaarten voor de avonden (inclusief koffie en thee): 12 euro ● 7 euro voor studenten
Aanvangstijd: 20:00 uur (zaal open 19:30 uur).
Kaarten voor de slotzaterdag (inclusief lunch): 24 euro ● 14 euro voor studenten
Aanvangstijd 11:00 uur (zaal open 10:30 uur) tot 16:00 uur.

Klik hier om kaarten te bestellen.

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
  • Agrifirm
  • Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO)
  • Rabobank
  • Triodos Foundation
  • Wereld Natuur Fonds
  • DO-IT
  • Koppert B.V.
  • Eosta

www.rodehoed.nl/foodfriend
www.clm.nl
#foodfriend

Voor meer informatie:
Bert van Ruitenbeek, info@ecominds.nl, 06 206731016
Wouter van der Weijden, wvanderweijden@clm.nl, 06 41710428
Publicatiedatum: