Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Michaël Wilde:

"De 'soilution' voor klimaatverandering ligt onder onze voeten"

Michaël Wilde, Sustainability & Communications Manager bij Eosta, heeft voor de website Grensverleggers (van MVO Nederland) een blog geschreven over de link tussen de bodem, biologisch en klimaatverandering.

De SOILution voor klimaatverandering ligt onder onze voeten'
Eigenlijk best wel vreemd; de oplossing voor klimaatverandering ligt letterlijk onder onze voeten, maar bijna niemand is hiervan op de hoogte. Daarom een kort en bondige spoedcursus over de bodem en klimaatverandering.

Gezonde bodem slaat C02 op

Als wij het hebben over klimaatverandering is het niet alleen belangrijk om onze uitstoot zo veel mogelijk te verminderen, maar ook de aanwezige CO2 in de atmosfeer zo goed mogelijk weten op te slaan hier op aarde. De meest effectieve en toekomstbestendige manier om dat te doen is in de bodem. Om goed te functioneren heeft een gezonde bodem namelijk heel veel CO2 nodig. Het probleem is alleen dat niet alle bodems uit zichzelf automatisch veel CO2 kunnen opslaan. Het zijn vooral levende bodems waar wij het van moeten hebben.

Rijke bodem

Wist je dat een eetlepel gezonde aarde meer dan 9 miljard levende micro-organisme, schimmels en andere belangrijke beestjes bevat? Meer dan het aantal inwoners op onze planeet. Deze rijke, vitale bodems vind je vooral op plekken waar de mens zich niet al te veel heeft bemoeid met de natuur of waar er in harmonie met de natuur wordt geteeld, zoals op een biologische manier. Naast het feit dat deze bodems een cruciale rol spelen om klimaatverandering tegen te gaan door CO2 te binden, is het alternatief (de chemische landbouw) juist onderdeel van het probleem. De productie en gebruik van kunstmest en landbouw gif is namelijk de op één na belangrijkste oorzaak van CO2-uitstoot in de landbouw. Dus, als je biologische groenten en fruit koopt ben je niet alleen het water uit een zinkend bootje aan het scheppen, je bent ook bezig met het repareren van de gaten in de romp.

Tegen een stootje

Helaas zijn de gevolgen van onze huidige positieve acties pas over tientallen jaren zichtbaar terwijl wij vandaag worden geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Het goede nieuws is dat ook hier een vitale, gezonde bodem het antwoord biedt. Zo'n bodem kan namelijk goed tegen een stootje en dat is belangrijk want wij krijgen nog een hoop stootjes te verduren in de vorm van extreme waterval en lange periodes van droogte. Als er veel leven en organisch stof in de bodem zit, tref je heel veel wormen en andere prachtige insecten aan. Deze zorgen ervoor dat het overtallige water op een effectieve manier via mini tunneltjes in de bodem worden afgevoerd (drainage). Andersom, in periodes van droogte (zoals bijvoorbeeld nu in Kaapstad) kan je een levende bodem het beste vergelijken met een gigantische spons die nog heel lang de planten kan voorzien van water en voedingstoffen. Zo werkt het ook in de natuur.

Toekomstige generaties

Ten slotte is het bekend dat de bodem door agroc hemie, met name kunstmest, wordt uitgeput terwijl biologische boeren de bodem juist voeden met compost. Als gevolg hiervan kunnen wij over honderden jaren op hetzelfde stukje land voedsel telen. Wel zo fijn voor onze achterkleinkinderen.

Hartelijk dank dus dat je, net als een steeds grotere groep bewuste bewoners van planeet aarde, biologische producten koopt. Hierdoor komen er dagelijks steeds meer telers bij die aandacht hebben voor hun bodem en daardoor niet alleen een gezonde boterham verdienen, maar klimaatverandering aanpakken en de voedselproductie nu en voor de toekomst zeker stellen.

Dank dat je een onderdeel bent van de oplossing: de Soilution.

Michaël Wilde

Bron: Grensverleggers - MVO Nederland
Publicatiedatum: