Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vaste rijpaden: tot 30 procent meer opbrengst

Rijpaden in de akker- en tuinbouw bieden een hele reeks voordelen, zo blijkt uit een quick-scan door CLM. Bijvoorbeeld minder verdichting, meer werkbare dagen in het voorjaar en hogere opbrengst. Veel telers weten dat en gebruiken al sinds jaar en dag rijpaden. Bijvoorbeeld akkerbouwer Lennert den Boer; hij heeft er zelfs de tweede prijs mee gewonnen in de Schoon Water Zeeland innovatiewedstrijd. De praktijk bewijst dat de voordelen ruim opwegen tegen eventuele nadelen en dat rijpaden goed bruikbaar zijn op het boerenbedrijf.

Veel voordelen

Het gebruik van een één- of meerjarig rijpad is niet nieuw. Al in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw is onderzoek naar het rijpadensysteem gedaan waaruit onder meer bleek dat er circa drie keer zoveel werkbare dagen in het voorjaar waren. Ook leveren rijpaden lossere grond, minder slemp, minder erosie, veel minder energiegebruik (15 – 50 procent), en niet te vergeten een hogere opbrengst variërend van 0 tot 30 procent, afhankelijk van het gewas. Recent Belgisch onderzoek bevestigt de vele voordelen: men kon in het natte voorjaar van 2016 eerder het land op om mechanisch onkruid te bestrijden en de afschrijfwaarde van de extra investering werd in dat jaar ruim terugverdiend.


Praktijktoepassing

Nu bodemverdichting en structuurbederf actueel zijn, is de belangstelling voor rijpaden opnieuw gewekt. Akkerbouwer Lennert den Boer van maatschap den Boer uit Kerkwerve won met het systeem de tweede prijs in de Schoon Water Zeeland Innovatiewedstrijd. De grond is minder verdicht, waardoor het regenwater beter infiltreert, en er minder afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen is, zo ontdekte hij. De akkerbouwer ziet ook een betere plantgezondheid. "Je kunt makkelijk met het systeem beginnen, bijna iedereen heeft GPS. En dan kun je zo ver gaan als je zelf wilt", aldus Lennert den Boer.

Aandachtspunten

Er zijn ook een aantal aandachtspunten zoals de grote breedte van machines op de openbare weg en de investeringskosten van spoorverbreding. Die investeringskosten worden echter terugverdiend door de hogere opbrengst van het rijpadensysteem.

Bron: CLM
Publicatiedatum: