Spaanse biosector groeit sterk
De Spaanse bioconsumptie voor 2016 werd op 1,69 miljard euro geschat. Spanje heeft slechts een marktaandeel van 1,7 procent voor bioproducten in eigen land. Dat marktaandeel groeide wel sterk in de voorbije 3 jaar. De consument kiest vooral voor groenten en aardappelen (18,5 procent) van biokwaliteit, vlees (15 procent), graan en rijst (11,5 procent), fruit en conserven (11 procent), olijfolie (8 procent) en melk en zuivelproducten (6,5 procent).
De Spaanse biosector is vooral afhankelijk van export. In 2016 werd naar schatting voor 891 miljoen euro aan bioproducten geëxporteerd (1,9 procent van alle voedingsexport). Vooral de productie van groenten en aardappelen (25,5 procent), biologische wijn (16,3 procent) en olijfolie (16,2 procent) zijn belangrijk. Veel groenten en fruit (onder andere citrus) worden geëxporteerd naar Noord-Europese landen.
De import aan bioproducten wordt op 596 miljoen euro berekend, een groei van 38 procent in vergelijking met 2015.
Bron: Bioforum Vlaanderen