Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chris Bomers:

"Nieuwe Kraanswijk EKO digestaat heeft zeer gunstige siktstof/fosfaat-verhouding"

Kraanswijk EKO digestaat is al 12 jaar een bekende meststof binnen de biologische landbouw. Het heeft in de loop van de jaren diverse verbeteringen ondergaan als meststof. In het begin was het digestaat enkel als 'drijfmest' variant verkrijgbaar, maar vrij snel kwam er vanuit de markt vraag naar een meststof met in verhouding meer stikstof (N) en minder fosfaat (P). "Hiervoor is er destijds geïnvesteerd in een mestscheidingstechniek welke een dikke en een dunne fractie digestaat creëerde. Een dunne fractie met in verhouding veel N en een dikke fractie met relatief veel P", vertelt Chris Bogers.



Vervolgens is er ingespeeld op het verder 'onkruid- en ziektekiemvrij' maken van het digestaat door het digestaat thermofiel te vergisten. Door deze hittebehandeling is het digestaat vrij van ongewenste onkruidzaden en ziektekiemen.

Tevens valt Kraanswijk EKO digestaat door deze hittebehandeling onder de titel 'bewerkte meststof' in het kader van GLOBAL G.A.P. certificering. "Dit houdt kortweg in dat er na toediening van Kraanswijk EKO digestaat geen wachttermijn geldt van 60 dagen tussen bemesting en oogst van de gewassen. Om het 'onkruid- en ziektekiemvrij' zijn van het digestaat beter te kunnen onderbouwen en te certificeren is in het voorjaar van 2017 besloten om het digestaat door een externe geaccrediteerde partij te laten bemonsteren en analyseren. De analyse-uitslagen worden sindsdien met de digestaatleveringen aan klanten meegestuurd. Hiermee kunnen zij aantonen dat de door hen gebruikte meststof aan alle bacteriologische normen voldoet in het kader van onder andere de GLOBAL G.A.P. certificering."



Om nog beter op de wensen van de klant in te spelen is de nieuwste ontwikkeling op Kraanswijk nu dat de dunne fractie nog verder gefilterd wordt wat de N/P verhouding nog meer ten goede komt. "Hierdoor ontstaat een stikstofrijke, maar fosfaatarme meststof." Gecombineerd met een verdere verhoging van het A-meststof percentage naar 90% is de volgende meststof vanaf heden verkrijgbaar:

Gehygiëniseerd Kraanswijk EKO digestaat, 90% A-meststof met de volgende gehalten per ton:

5,1 kilogram N
0,9 kilogram P2O5
8,8 kilogram K2O

Voor meer informatie:

Chris Bomers
Boerderij Kraanswijk
Klaverdijk 3
7142 HP Groenlo
06 23785384
chris.bomers@Kraanswijk.nl
www.kraanswijk.nl
Publicatiedatum: