Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat bio-brood biologisch maakt

Bio biedt een ruime keuze aan brood, vaak volkoren, met gist of desem, van biologisch geteelde tarwe, spelt, rogge… of zelfs gerst. Een bio-bakker werkt doorgaans ambachtelijk. De grondstoffen, zowel het graan voor meel of bloem als de extra ingrediënten zoals noten, rozijnen of zaden, worden biologisch geteeld zonder chemische pesticiden of kunstmest. Biologisch deeg krijgt de tijd om te rijzen, zodat synthetische 'broodverbeteraars' overbodig zijn.
 

De kwaliteit van brood

In principe heb je om brood te bakken enkel bloem, gist, zout en water nodig. Dat is zo eenvoudig nog niet. Dat ondervinden ook bakkers: als het snel moet gaan (time is money!) en brood mag niet veel kosten, dan wordt het moeilijk om op ambachtelijke wijze met enkel bovenstaande ingrediënten, brood te bakken. De voedingsindustrie heeft dus voor brood afgelopen decennia niet stilgestaan. Bij de meeste gangbare bakkers wordt bloem aangevuld met additieven en worden hulpstoffen ingezet om het proces te versnellen. In bio gelden een aantal strikte regels over de grondstoffen én het bereidingsproces. 

Wanneer biologisch en gangbaar brood beiden verkocht worden op dezelfde plaats (en er dus een risico is dat ze verwisseld worden), dan moet een van beide voorverpakt zijn of dan moet het bio-brood voorzien zijn van een ouwel met daarop het Europese bio-label. Ook het Belgische Biogarantielabel kan daarop staan. 

Een ouwel is een klein rond stukje 'eetpapier' gemaakt van rijstzetmeel of aardappelzetmeel. Het zit vastgebakken op het brood. Als daar dus het bio-label op afgebeeld staat, dan mag je zeker zijn dat je brood biologisch is. Wanneer je brood voorverpakt is, herken je het biologisch brood aan het Europese logo dat verplicht op de broodzak moet afgebeeld staan, samen met het controlenummer van de controle-organisatie.

In (Vlaamse) Biogarantiewinkels mag men geen gangbaar brood verkopen. Je mag er dus zeker van zijn dat in een biowinkel met Biogarantie alle brood, met of zonder ouwel, toch biologisch is. 

Broodverbeteraars

Deeg kan nog extra aangevuld worden met suiker, boter, plantaardig of dierlijk vet en melkpoeder. Dat kan zowel in gangbaar als in biologisch brood. Sommigen zijn van mening dat een brood dergelijke ingrediënten niet nodig heeft en zweren bij de pure basis-ingrediënten. Andere bakkers doen het toch; zo kan suiker zorgen voor een snellere rijstijd. Waar bio sterk verschilt van gangbaar brood is het gebruik van synthetische broodverbeteraars en toevoegingen, want die zijn niet toegelaten in biologisch brood. Enkel E322 (lecithine) mag aan biologisch brood worden toegevoegd als emulgator. In biologisch brood moet de lecithine in principe afkomstig zijn uit biologische grondstoffen, maar omdat er nog een tekort is op de markt is gangbare lecithine tot februari 2019 toegestaan. Die gangbare lecithine mag evenwel niet afkomstig zijn van een ggo-gewas. 

Geur-, kleur- en smaakstoffen

Een biologisch brood mag nooit kleurstoffen of smaakstoffen bevatten. Ook bewaarmiddelen zijn verboden in bio. Kleur- en smaakstoffen zijn in 'basis' gangbaar brood, zoals tarwebrood of speltbrood, wettelijk niet toegestaan. Rozijnenbrood en vruchtenbrood worden niet beschouwd als ‘basis’ brood en mogen in gangbaar dus wel kleurstoffen en smaakstoffen bevatten. Bewaarmiddelen zijn toegestaan in gangbaar brood wanneer het voorverpakt is. 

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: