Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische koekjes en ontbijtgranen in alle soorten en maten

Niet alleen bio-brood zit in de lift, ook -koekjes, -gebak en -ontbijtgranen gaan vlot over de toonbank. Wat maakt deze anders dan niet-biologische? Voor alle biologische voedingswaren - en dus ook voor gebak, koek en ontbijtgranen - geldt dat de grondstoffen (bloem, granenvlokken, suiker, ei, noten...) biologisch moeten zijn. Het gebruik van additieven is voor bio veel strenger gereglementeerd, net als de toegelaten hulpstoffen en technieken. De bio-sector bakt vaak koekjes met volkoren granen en met minder suiker. Ook een glutenvrij aanbod vind je sneller in bio dan elders. 

Verkrijgbaarheid

In de bio-winkels, de hoevewinkels en de bio-supermarkt vind je een zeer breed assortiment biologische koekjes en ontbijtgranen. Als je heel specifieke producten zoekt (zonder gluten, zonder suiker, enzovoorts), dan loont het om daarvoor een biologische speciaalzaak aan te wenden. 

95% bio

Bloem, granenvlokken, suiker, eieren, honing, cacao, vanille, rozijnen, nootjes… In het biologisch lastenboek staat dat minstens 95 procent van de landbouwingrediënten biologisch moet zijn. Enkel wanneer een ingrediënt onvoldoende als bio op de markt te vinden is, mag een bakker een niet-biologisch ingrediënt gebruiken, voor maximum 5 procent van het totaal. Het is aan de wetgever of een biologisch ingrediënt zeldzaam is of niet. Op de lijst toegelaten gangbare ingrediënten staan een 30-tal grondstoffen waaronder sesamolie, rijstpapier, mierikswortelzaad en eikels. Ook gedroogde frambozen en fructose stonden in februari 2018 op de lijst en kunnen dus in je biologische koekje terecht komen. 

Diversiteit aan (volkoren) granen

In bio vind je doorgaans meer volkoren granen en meer dan alleen tarwe. Volkoren granen zijn beter voor je gezondheid: ze zijn afkomstig van de volledige graankorrel, inclusief zemel en kiem. Daardoor bevatten ze nog waardevolle vitamines, antioxidanten, eiwitten en mineralen en bovendien leveren ze je vezels. Laat dit echter geen pleidooi zijn voor het verorberen van grote hoeveelheden koek en ontbijtgranen. Het is nog altijd verstandig om koek te beperken en voor je ontbijt pure granenvlokken te verkiezen boven gezoete en bewerkte. 
 
Tarwe is een van de meest verwerkte granen ter wereld. Er is nochtans keuze over: rijst, gerst, gierst, spelt, quinoa, amarant, rogge en boekweit. 

Minder zoet

Veel bio-bedrijven streven naar minder zoet en minder suiker. Ze verminderen het aandeel suiker of vervangen het gedeeltelijk door appeldiksap, honing of een granen- of dadelstroop. Geraffineerde witte suiker zal in bio doorgaans vervangen worden door (ongeraffineerde) rietsuiker. Kunstmatige zoetstoffen zal je in bio-producten niet vinden: ze zijn simpelweg niet toegelaten. Dat geldt ook voor zoetstoffen op basis van stevia: het procedé waarmee stevia-extracten uit de blaadjes gewonnen worden, is immers een bewerkelijk chemisch proces en daarom niet toegelaten. Een natuurlijke zoetmaker is stevia dus zeker niet.

Vooral bio-winkels spelen met hun aanbod in op de vraag naar minder zoet. Ben je veel zoet gewoon, dan moet je wellicht even je smaakpapillen laten wennen. 

Glutenvrij aanbod

Wie gluten, al dan niet noodgedwongen, uit zijn voeding schrapt, vindt een glutenvrij bio-assortiment voornamelijk in de biologische speciaalzaak. Er bestaan bijvoorbeeld glutenvrije koekjes met quinoa en glutenvrije muesli met boekweit en rijst.

In tegenstelling tot de gangbare voedingsindustrie zal de bio-sector minder snel proberen om een graan dat gluten bevat van diens gluten te ontdoen. Dat vergt immers bewerkelijke procedés die ingaan tegen de visie van bio dat een product zo min mogelijk bewerkt moet worden. De huidige technieken en hulpstoffen, nodig voor het extraheren van gluten uit graan, zijn in bio trouwens niet toegelaten. 

Bron: Bio Mijn Natuur
Publicatiedatum: