Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanbod bio-granen bijzonder gevarieerd

Granen vormen voor vele mensen in de wereld een basisvoedsel. Ze zijn afkomstig van grassen die vaak al duizenden jaren verbouwd worden. De twee granen die wereldwijd zeer vaak gegeten worden zijn rijst en tarwe, al dan niet verwerkt tot brood, noodles of gebak. In bio-winkels vind je een uitgebreid assortiment granen en pseudogranen. BioForum Vlaanderen zet ze op een rij. 

Granen en pseudogranen 

Graan is een verzamelnaam voor de vruchten van grassen die samen wereldwijd de belangrijkste voedingsbron voor de mens vormen. Als granen kennen we onder meer tarwe, rijst, gierst, gerst, haver, rogge, teff, mais, spelt, enzovoorts. Van sommige planten eten we vruchten die sterk lijken op graankorrels maar het toch niet zijn, zoals quinoa, boekweit en amarant. Granen en pseudogranen bevatten koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Zeker de volkorenvarianten zijn een bron van vezels. 

Gerst

Gerst kennen we vooral als basis voor het brouwen van bier en als voer voor landbouwdieren. In de biologische winkel kan je gerst ook gewoon in korrelvorm vinden: het ziet eruit als een te dikke bruine rijstkorrel. Gerst kan je eenvoudig koken en serveren zoals je rijst serveert. Onder andere de bekende chef Ottolenghi gaat er mee aan de slag. Voordeel van gerst is dat de korrels bite hebben en goed vullen. Je kookt gerst in ongeveer een uur lekker gaar. Gerst bevat wel gluten. Onder gort verstaat men de geslepen versie van gerst: het buitenste vliesje is dan verwijderd. Bij parelgort is de korrel nog wat extra bijgeslepen tot een mooie 'parelvorm'. 

Gierst

Gierst is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende granen met kleine ronde korrels. Meestal wordt met gierst verwezen naar die kleine gele korreltjes van de soort Panicum miliaceum. Maar ook sorghum verwijst naar een subgroep van gierst. Gierst is glutenvrij. Gierst vind je ook als meel, griesmeel of vlokken en wordt verwerkt in brood. Parelgierst is geen geslepen versie van gierst, maar gewoon een specifieke soort gierst die erg populair is in India en Afrika. Voor sommigen behoort ook teff tot de groep gierst. 

Teff

De graankorrels van teff (of Abessijns liefdegras) zijn ongeveer even groot als zandkorrels. Van teff wordt meel gemaakt. Omdat de korrels te klein zijn om te pellen, is teffmeel altijd volkoren meel dus rijk aan vezels. Teff is glutenvrij. Teffmeel kan je verwerken zoals tarwemeel. In Ethiopië maakt men er platte koeken van. 

Haver

Haver is een graansoort die al duizenden jaren geteeld wordt. Haverkorrels zijn lang, smal, gegroefd en bleekgrijs van kleur. Haver wordt vaak in koek, havermout en ontbijtgranen verwerkt en wordt ook geteeld als veevoer. Havermout wordt gemaakt door hele haverkorrels met stoom 
te verhitten en ze vervolgens plat te walsen. Haver is van nature glutenvrij. Toch kunnen haverproducten gluten bevatten door contaminatie wanneer ze verwerkt zijn in een productieruimte waar ook glutenhoudende granen worden verwerkt. 

Rogge 

Roggekorrels zijn lang en grijsblauw tot geel van kleur. Rogge wordt vooral geteeld om er brood van te bakken. Daarnaast vind je rogge ook als ingrediënt in bier, knäckebröd, pumpernickel en ontbijt- of peperkoek. Pumpernickel is een compact, donkerbruin brood zonder korst dat afkomstig is uit het Duitse Westfalen. Je vindt het in de biowinkel gesneden en voorverpakt. Rogge bevat gluten.

Spelt

Spelt wordt beschouwd als een meer primitieve variant van tarwe. Spelt wordt al zo'n 7000 jaar verbouwd. Tegenwoordig wordt spelt verbouwd zowel voor brood als voor bier. Je vindt in biowinkels ook speltmeel en -bloem, speltpasta en -koekjes. Spelt kan je serveren als vervanger van rijst. Spelt kook je gaar in 60 minuten nadat je de korrels eerst hebt laten weken. Spelt bevat gluten.

Tarwe

Het grootste deel van alle brood, pasta, couscous en gebak kent als basis tarwe. Ook bloem en meel in de winkel is standaard van tarwe. Tarwe bevat van nature vrij veel gluten wat toelaat om van tarwe brood te maken dat makkelijk rijst. Van tarwegluten wordt ook seitan gemaakt, een vleesvervanger met een stevige beet. 

Durum

Durum is een tarwesoort. Durum wordt ook wel harde tarwe genoemd en heeft een volle smaak en gele kleur. Durum wordt vooral gebruikt voor pasta, maar in de gebieden rond de Middellandse Zee wordt er ook brood en pizza van gemaakt. Net als klassieke tarwe bevat durum gluten.
Ook kamut (of Khorasantarwe) is een variëteit van tarwe (en bevat dus gluten). De aren en korrels van kamut zijn langer dan die van moderne tarwe. Kamut is eigenlijk een handelsmerk dat onder bepaalde voorwaarden gebruikt mag worden. Een voorwaarde is dat het biologisch geteeld wordt. Je vindt kamut dus enkel biologisch. Van kamut vind je soms ook brood. 

Rijst

Zeg niet zo maar rijst tegen rijst: er bestaat rijst met lange korrel, ronde korrel, basmatirijst, risottorijst, zoete rijst, enzovoorts. Rijst wordt in heel de wereld veel geteeld en gegeten en elk populair gerecht (paella, risotto, rijstpap) kent zijn eigen rijstvariant. Rijst bevat niet ontzettend veel voedingsstoffen, maar is wel glutenvrij. Ongepelde of zilvervliesrijst levert je wel vezels. Rijst kook je gaar in 10 à 50 min. afhankelijk van de rijst die je koopt. 

Mais

Mais is een graan afkomstig uit Zuid-Amerika, met honderden varianten. De maiskorrels zijn bijzonder groot en zitten op kolven die je in augustus en september vers in de winkel kan vinden. Maisgriesmeel vind je in de winkel onder de naam polenta, een gekende Italiaanse bereiding. Mais wordt ook verwerkt tot tortilla's, tacochips, maiswafels en popcorn. Maiszetmeel vind je in de winkel als bindmiddel voor sauzen. Voorts wordt mais natuurlijk ook verbouwd als dierenvoer. Mais is glutenvrij.

Pseudogranen 

Quinoa of gierstmelde is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie. Quinoa is dus geen graan maar een zaad. Het wordt al eeuwenlang geteeld in Bolivia en Peru en wordt daarom wel het voedsel van de Inca's genoemd. Quinoa wordt vooral geroemd om zijn grote gehalte aan eiwitten en vooral om diens eiwitsamenstelling die vrijwel net zo compleet is als die van ei of vlees. Ideaal dus als je vlees en andere dierlijke producten (vaak) laat staan. Het bevat ook geen gluten. Quinoa is lekker in een maaltijdsoep of eenpansgerecht. 

Amarant 

Amarant is familie van quinoa en dus ook een zaad, maar in de keuken nog tamelijk onbekend. Ook deze piepkleine korreltjes zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en een alternatief voor rijst. Amarantmeel kan je in koekjes of brood verwerken, amarantvlokken lenen zich prima tot een ontbijtpapje of dessert. Amarant is glutenvrij.

Boekweit

Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie en dus geen graan. Daarom is het van nature glutenvrij. Boekweit was in verschillende delen van Europa lang het graan van de armen; het werd ook zwarte tarwe genoemd. Van boekweitmeel worden heerlijke pannenkoeken gebakken die traditioneel zowel met zoet als zout beleg gegeten worden. Je vindt boekweit ook in korrelvorm in de winkel: het zijn korreltjes met een hoekige vorm, een beetje als een beukennootje. Boekweit heeft een heel karakteristieke smaak. Geroosterde boekweitkorrels vind je onder de naam kasha en is geliefd in de Oost-Europese keuken. Uit de oosterse keuken kennen we soba-noodles gemaakt van boekweit. Boekweit wordt ook wel gebruikt om bier te brouwen. 


Bron: Bio Mijn Natuur
Publicatiedatum: