Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Kipfilet met een stappenteller
Chinezen monitoren bio-kippen met blockchain

Als je in de stad woont, maar toch wilt weten hoe het leven er op het platteland aan toe gaat, dan heb je geluk. Mits je in China woont tenminste. Dankzij de blockchain technologie die ontwikkeld wordt door het Chinese verzekeringstechnologiebedrijf ZhongAn Online, kunnen mensen hun gekochte biologische kippen monitoren. Ook zullen ze de bewegingen van de kippen kunnen volgen dankzij GPS-bandjes die om de poten van de kippen zijn geplaatst.
ZhongAn probeert voordeel uit de 'farm-based toerisme'-trend in China te halen, waarbij mensen uit de stad een weekend naar een boerderij gaan waar ze tijd kunnen doorbrengen met dieren die bestemd zijn voor menselijke consumptie. Het bedrijf zegt dat de technologie een middel is voor de toenemende Chinese middenklasse die bezorgd zijn over voedselveiligheid en willen weten waar hun voeding vandaan komt. 
"Al onze kuikens krijgen nadat ze uit het ei komen een enkelmonitor. Dit is een apparaatje dat zich draadloos verbindt met ons blockchain-netwerk en data verzendt over waar de kip is en hoeveel beweging deze dagelijks krijgt", vertelt Chen Wei, directeur van ZhongAn Tech.
"Wanneer je rauwe kip van ons ziet of koopt, kun je simpelweg je smartphone app gebruiken om erachter te komen waar hij vandaan komt, welke voeding de kip heeft gegeten en hoeveel stappen hij tijdens zijn leven heeft gezet."
Blockchain fungeert als een aaneenschakeling van processen binnen een database. Het voordeel is dat het zeer moeilijk is voor iemand om met deze data te knoeien, zegt Chen. Het project, genaamd 'gogochicken' is in juni gelanceerd in Cha’an in de Chinese provincie Anhui. De kuikens groeien op bij biologische vrije-uitloopbedrijven, met een gemiddelde levensduur van vier tot zes maanden. Een groot verschil met fabriekskippen, die ongeveer 45 dagen leven, zo zegt Zhong An Tech.
"We zien een groot marktpotentieel voor de kippen in China. Het onderwerp voedselveiligheid speelt momenteel heel sterk. De groeiende middenklasse is bovendien bereid om meer voor gezond en veilig vlees te betalen." Consumenten kunnen ook een kuiken kopen en die op de boerderij zien opgroeien, vertelt Chen. En als consumenten het lastig vinden om 'hun' kip of kuiken te herkennen, kan gezichtsherkennings- technologie hen hierbij helpen. Chen: "We kijken naar de mogelijkheid om gezichtsherkenning bij de kippen te gaan gebruiken, omdat het consumenten zal helpen om hun kippen te identificeren."
Op dit moment zijn er meer dan 100.000 gogochickens met een gps- enkelbandje. Het doel is om dit aantal binnen drie jaar te verhogen naar 23 miljoen kippen.

Publicatiedatum: 14-2-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 "Er zijn talloze mogelijkheden met haver"
19-6-2018 NetSuite cloud ERP, CRM & E-Commerce voor de food branche
7-6-2018 "Voor zover wij weten zijn we wettelijk in orde"
5-6-2018 Moderne technologie maakt bio-landbouw mede mogelijk in Vlaanderen
23-5-2018 Eigen biologisch gewas beheren via app
27-3-2018 App tegen voedselverspilling gelanceerd in Amsterdam
22-3-2018 Boodschappen voor elkaar doen bij Bio-Planet
22-2-2018 Gebr. Verkooyen neemt mobiele mix- en pompinstallatie in gebruik
13-2-2018 Bio-ondernemers enthousiast over online marktplaatstool Food Value
26-1-2018 Agrodust komt met eerste zelf-rijdende zitsstofzuiger
23-1-2018 App gaat strijd tegen voedselverspilling aan
8-1-2018 Colruyt Group introduceert nieuwe app
3-1-2018 App Tuintalent leert tuinieren zonder pesticiden
19-12-2017 Inkomens op biologische melkveebedrijven licht gedaald
9-11-2017 Boer 2.0 zoekt verbinding met burgers via sociale media
30-10-2017 Betere sturing door inzicht in productieverliezen en data
24-10-2017 Voedselveiligheid en kwaliteit: pijlers in de voedselindustrie
20-10-2017 App helpt in spelvorm plasticgebruik te verlagen
10-10-2017 VK: maaltijdboxen stuwen afzet bio-AGF
5-10-2017 "Robots nemen het wieden uiteindelijk over"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *