Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Prins Charles pleit voor grootste teeltrevolutie van de eeuw

De prins van Wales heeft via een videoboodschap de Norfolk Farming Conference 2018 bij het John Innes Centre in Norwich geopend. De prins stond stil bij de lange teelthistorie op Sandringham, een landgoed van de Engelse koninklijke familie. Hij liet weten dat het landgoed "een zeer speciale plek" in zijn hart heeft.
Ook sprak de prins over de ecologische schade die veroorzaakt wordt door de intensivering van de landbouw sinds zijn kindertijd, maar voegde daaraan toe dat de schuld hiervan niet bij de boeren ligt, omdat zij "simpelweg werken met de handvaten die hen gegeven worden."
Hij zei dat er handvaten moeten worden gegeven om een terugkeer naar gemengde landbouwsystemen aan te moedigen, zoals een gewasrotatie die de vruchtbaarheid van de grond verbeterd, en grazend vee dat in balans is met het akkerland.
"Een van de dingen die ik me herinner van de jaren '50 en '60 was de manier waarop gecombineerde teeltsystemen behoud van land en voedselproductie wisten te koppelen", vertelde de prins. "Sindsdien is het pijnlijk geweest om te zien hoe boeren steeds meer gedwongen worden om technieken toe te passen die een enorm vernietigend effect op het milieu hebben. Ik heb het natuurlijk over de indirecte consequenties van de moderne intensieve teeltsystemen, die voor de afbraak van zoveel van onze natuur en biodiversiteit heeft gezorgd. Tegelijkertijd besteden waterbedrijven jaarlijks meer dan £100 miljoen (81,5 miljoen euro) om de bestrijdingsmiddelen, insecticiden en nitraten uit ons water te verwijderen. Dit is echter symptoombestrijding en richt zich niet op de oorzaak."
Hij vervolgt: "Waarom richten we ons daarom dus niet op de bron van de problemen door een agrarisch systeem na te streven dat het gebruik van chemische middelen vermijdt en in plaats daarvan sociale voordelen en een gezonder milieu creŽert. Critici zeggen dat een voedselproductie dat in balans is met de natuur onrealistisch is, omdat er 10 miljard mensen gevoed moeten worden. Toch lijken ze te vergeten dat jaarlijks 40 procent van alle voeding verspild wordt. Alleen in Engeland verspillen we jaarlijks al 10 miljoen ton voeding. Mijn ervaring, en ik denk die van veel telers, is dat als je een goede balans creŽert, je een prima oogst kunt behalen. Daarnaast behoudt je daardoor de balans in het natuurlijke en sociale kapitaal."
De prins is op dreef. "Het lijkt dat de agrarische beleidsmakers nu eindelijk inzien dat ze een ecologische crisis veroorzaakt hebben. Een recent onderzoek laat zien dat we sinds 1979 75 procent van onze insectenpopulatie zijn kwijtgeraakt en, nog erger, dat de grond die we hebben nog maar vruchtbaar genoeg is voor nog 30 tot 50 oogsten. Nu worden eindelijk de mogelijkheden bekeken waarmee telers terug zouden kunnen gaan naar gecombineerde teeltmethodes, zoals gewasrotatie waarmee de vruchtbaarheid van de grond wordt opgebouwd, en grazend vee die in balans werken met de akkers vol gewassen. Ik verwacht dat steeds meer telers een dergelijke verandering zouden steunen en wat mij betreft zou dit voor de grootste teeltrevolutie in een eeuw zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat we als landbouwsector deze uitdaging aankunnen."
Bron: Eastern Daily Press

Publicatiedatum: 13-2-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-2-2018 Terugroepactie Abrikozenpitten merk Hanoju
14-2-2018 Nu ook terugroepactie biologische tortillachips Carrefour
14-2-2018 Waarschuwingsetiket Sint-janskruid eind 2018 verplicht
12-2-2018 Recall VK om mogelijke larvenbesmetting havermoutvlokken
9-2-2018 Afvoer van fipronilmest blijft probleem
9-2-2018 Britse bio-sector verwelkomt 'Green Brexit'-belofte overheid
7-2-2018 VN luiden de noodklok over pesticidengebruik
7-2-2018 Terugroepactie Amaizin Corn Chips
1-2-2018 NVWA-controleurs mogen ook bij dreiging van vogelgriep de stal betreden
31-1-2018 "Fraudegevoeligheid neemt toe met opmars bio"
23-1-2018 OTA blijft vechten tegen Trumps beleid
17-1-2018 Recall kaneelpoeder AustraliŽ en Nieuw-Zeeland
3-1-2018 Waarom ongezond snacken zo'n aantrekkingskracht heeft
2-1-2018 Geobsedeerd door duurzaam leven
19-12-2017 Infectieuze coryza aangetroffen bij leghennen
12-12-2017 Inspectieresultaten NVWA horeca en visverwerkers openbaar
12-12-2017 VS: suiker- en zoutreductie maken verpakt voedsel weer vetter
11-12-2017 Bio-pluimveehouders verwachten geen grote gevolgen door ophokplicht
4-12-2017 Terugroepactie biologische melkchocolade AH
13-11-2017 "Voor je gezondheid hoef je niet voor biologisch te kiezen"

 

Reacties:


Wauw.....

waarom nodigen we deze gast niet uit ergens!! ??
Anja de Waard, Mijdrecht - 18-2-2018 11:19:39


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *