Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Prins Charles pleit voor grootste teeltrevolutie van de eeuw

De prins van Wales heeft via een videoboodschap de Norfolk Farming Conference 2018 bij het John Innes Centre in Norwich geopend. De prins stond stil bij de lange teelthistorie op Sandringham, een landgoed van de Engelse koninklijke familie. Hij liet weten dat het landgoed "een zeer speciale plek" in zijn hart heeft.
Ook sprak de prins over de ecologische schade die veroorzaakt wordt door de intensivering van de landbouw sinds zijn kindertijd, maar voegde daaraan toe dat de schuld hiervan niet bij de boeren ligt, omdat zij "simpelweg werken met de handvaten die hen gegeven worden."
Hij zei dat er handvaten moeten worden gegeven om een terugkeer naar gemengde landbouwsystemen aan te moedigen, zoals een gewasrotatie die de vruchtbaarheid van de grond verbeterd, en grazend vee dat in balans is met het akkerland.
"Een van de dingen die ik me herinner van de jaren '50 en '60 was de manier waarop gecombineerde teeltsystemen behoud van land en voedselproductie wisten te koppelen", vertelde de prins. "Sindsdien is het pijnlijk geweest om te zien hoe boeren steeds meer gedwongen worden om technieken toe te passen die een enorm vernietigend effect op het milieu hebben. Ik heb het natuurlijk over de indirecte consequenties van de moderne intensieve teeltsystemen, die voor de afbraak van zoveel van onze natuur en biodiversiteit heeft gezorgd. Tegelijkertijd besteden waterbedrijven jaarlijks meer dan £100 miljoen (81,5 miljoen euro) om de bestrijdingsmiddelen, insecticiden en nitraten uit ons water te verwijderen. Dit is echter symptoombestrijding en richt zich niet op de oorzaak."
Hij vervolgt: "Waarom richten we ons daarom dus niet op de bron van de problemen door een agrarisch systeem na te streven dat het gebruik van chemische middelen vermijdt en in plaats daarvan sociale voordelen en een gezonder milieu creŽert. Critici zeggen dat een voedselproductie dat in balans is met de natuur onrealistisch is, omdat er 10 miljard mensen gevoed moeten worden. Toch lijken ze te vergeten dat jaarlijks 40 procent van alle voeding verspild wordt. Alleen in Engeland verspillen we jaarlijks al 10 miljoen ton voeding. Mijn ervaring, en ik denk die van veel telers, is dat als je een goede balans creŽert, je een prima oogst kunt behalen. Daarnaast behoudt je daardoor de balans in het natuurlijke en sociale kapitaal."
De prins is op dreef. "Het lijkt dat de agrarische beleidsmakers nu eindelijk inzien dat ze een ecologische crisis veroorzaakt hebben. Een recent onderzoek laat zien dat we sinds 1979 75 procent van onze insectenpopulatie zijn kwijtgeraakt en, nog erger, dat de grond die we hebben nog maar vruchtbaar genoeg is voor nog 30 tot 50 oogsten. Nu worden eindelijk de mogelijkheden bekeken waarmee telers terug zouden kunnen gaan naar gecombineerde teeltmethodes, zoals gewasrotatie waarmee de vruchtbaarheid van de grond wordt opgebouwd, en grazend vee die in balans werken met de akkers vol gewassen. Ik verwacht dat steeds meer telers een dergelijke verandering zouden steunen en wat mij betreft zou dit voor de grootste teeltrevolutie in een eeuw zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat we als landbouwsector deze uitdaging aankunnen."
Bron: Eastern Daily Press

Publicatiedatum: 13-2-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-8-2018 Sporen glyfosaat gevonden in biologische ontbijtgranen
17-8-2018 Aldi, Lidl, Kaufland: veel eieren teruggeroepen wegens salmonellagevaar
6-8-2018 "Nieuwe veldproef mag niet ontsnappen aan ggo-wetgeving"
6-8-2018 Recall OERRR Bakken Kokosmeel door Albert Heijn BelgiŽ
20-7-2018 Terugroepactie: Delhaize Bio zalmfilet zonder vel
20-7-2018 Bio-pluimveehoudster legt eigen ervaring fipronilcrisis vast in boek
16-7-2018 Greenyard onder vuur na listeriabesmetting
13-7-2018 Greenyard roept reeks diepvriesgroenten terug waaronder de bio-erwten van Boni
13-7-2018 Nederland weer officieel vogelgriepvrij
4-7-2018 "We krijgen allemaal een les"
4-7-2018 VK: Glyfosaat gevonden in biologische producten bij Tesco, Waitrose
2-7-2018 Recall KARMA Kombucha - Ginger en Mint
28-6-2018 Commissie Sorgdrager zeer kritisch op overheid en NVWA in fipronilrapport
28-6-2018 'Bayer zal inzetten op nieuwe Europese toelating voor 15 jaar voor glyfosaat'
28-6-2018 Recall Garden of Life Organic Raw Protein Chocolate
28-6-2018 Duitsland: Salmonella gevonden in 120.000 bio-eieren
26-6-2018 Fipronil-affaire eigen schuld van de sector? Nee, vinden de Zeeuwse kippenboeren
22-6-2018 Had de fipronilcrisis voorkomen kunnen worden?
20-6-2018 Geen deksel meer op fruit: dat scheelt 300.000 kilo plastic
19-6-2018 "Storm in een glas water"

 

Reacties:


Wauw.....

waarom nodigen we deze gast niet uit ergens!! ??
Anja de Waard, Mijdrecht - 18-2-2018 11:19:39


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *