Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Prins Charles pleit voor grootste teeltrevolutie van de eeuw

De prins van Wales heeft via een videoboodschap de Norfolk Farming Conference 2018 bij het John Innes Centre in Norwich geopend. De prins stond stil bij de lange teelthistorie op Sandringham, een landgoed van de Engelse koninklijke familie. Hij liet weten dat het landgoed "een zeer speciale plek" in zijn hart heeft.
Ook sprak de prins over de ecologische schade die veroorzaakt wordt door de intensivering van de landbouw sinds zijn kindertijd, maar voegde daaraan toe dat de schuld hiervan niet bij de boeren ligt, omdat zij "simpelweg werken met de handvaten die hen gegeven worden."
Hij zei dat er handvaten moeten worden gegeven om een terugkeer naar gemengde landbouwsystemen aan te moedigen, zoals een gewasrotatie die de vruchtbaarheid van de grond verbeterd, en grazend vee dat in balans is met het akkerland.
"Een van de dingen die ik me herinner van de jaren '50 en '60 was de manier waarop gecombineerde teeltsystemen behoud van land en voedselproductie wisten te koppelen", vertelde de prins. "Sindsdien is het pijnlijk geweest om te zien hoe boeren steeds meer gedwongen worden om technieken toe te passen die een enorm vernietigend effect op het milieu hebben. Ik heb het natuurlijk over de indirecte consequenties van de moderne intensieve teeltsystemen, die voor de afbraak van zoveel van onze natuur en biodiversiteit heeft gezorgd. Tegelijkertijd besteden waterbedrijven jaarlijks meer dan £100 miljoen (81,5 miljoen euro) om de bestrijdingsmiddelen, insecticiden en nitraten uit ons water te verwijderen. Dit is echter symptoombestrijding en richt zich niet op de oorzaak."
Hij vervolgt: "Waarom richten we ons daarom dus niet op de bron van de problemen door een agrarisch systeem na te streven dat het gebruik van chemische middelen vermijdt en in plaats daarvan sociale voordelen en een gezonder milieu creŽert. Critici zeggen dat een voedselproductie dat in balans is met de natuur onrealistisch is, omdat er 10 miljard mensen gevoed moeten worden. Toch lijken ze te vergeten dat jaarlijks 40 procent van alle voeding verspild wordt. Alleen in Engeland verspillen we jaarlijks al 10 miljoen ton voeding. Mijn ervaring, en ik denk die van veel telers, is dat als je een goede balans creŽert, je een prima oogst kunt behalen. Daarnaast behoudt je daardoor de balans in het natuurlijke en sociale kapitaal."
De prins is op dreef. "Het lijkt dat de agrarische beleidsmakers nu eindelijk inzien dat ze een ecologische crisis veroorzaakt hebben. Een recent onderzoek laat zien dat we sinds 1979 75 procent van onze insectenpopulatie zijn kwijtgeraakt en, nog erger, dat de grond die we hebben nog maar vruchtbaar genoeg is voor nog 30 tot 50 oogsten. Nu worden eindelijk de mogelijkheden bekeken waarmee telers terug zouden kunnen gaan naar gecombineerde teeltmethodes, zoals gewasrotatie waarmee de vruchtbaarheid van de grond wordt opgebouwd, en grazend vee die in balans werken met de akkers vol gewassen. Ik verwacht dat steeds meer telers een dergelijke verandering zouden steunen en wat mij betreft zou dit voor de grootste teeltrevolutie in een eeuw zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat we als landbouwsector deze uitdaging aankunnen."
Bron: Eastern Daily Press

Publicatiedatum: 13-2-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-5-2018 "Gezondheid moet prioriteit hebben bij toelating pesticiden"
19-4-2018 "Chemie en voeding passen niet bij elkaar"
19-4-2018 EFSA: "Minder pesticidenresidu's in bio-voeding"
16-4-2018 Landelijke ophokplicht vogelgriep ingetrokken
10-4-2018 USDA negeert advies, bio-producenten mogen carrageen blijven gebruiken
5-4-2018 Recall bio-kipfilet wegens foutieve etikettering
4-4-2018 57 RUB-middelen aangemeld voor beoordeling
4-4-2018 VS:Telers willen uit onvrede nieuw biologisch label oprichten
29-3-2018 King Arthur biologische kokosnoot bloem teruggeroepen om salmonella
28-3-2018 "90 procent van onze ziekten zijn verbonden met ons microbioom"
23-3-2018 Salmonella uitbraak gelinkt aan biologische Coconut Smiles
16-3-2018 Terugroepactie Lidl: 'Golden Sun Bio Organic Amaranth 500g'
15-3-2018 Grote terugroepactie La vie est belle
15-3-2018 Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen
9-3-2018 Rapport vraagt overheid de biologische teelt te omarmen na Brexit
7-3-2018 Onderzoek: Biologische voeding heeft voordelen voor het milieu
5-3-2018 Recall bio-abrikozenpitten Vitiv
28-2-2018 Terugroepactie biologische Hibiscus
26-2-2018 Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Oldekerk
23-2-2018 Terugroepactie biologische tortilla chips Carrefour

 

Reacties:


Wauw.....

waarom nodigen we deze gast niet uit ergens!! ??
Anja de Waard, Mijdrecht - 18-2-2018 11:19:39


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *