Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Knaagdieren mogelijk rol bij verspreiding vogelgriep"

Watervogels zijn de bron van het vogelgriepvirus, maar knaagdieren spelen mogelijk een rol bij de verspreiding van het virus tussen de watervogels en pluimveebedrijven. Houd muizen en ratten op afstand en maak stallen 'knaagdierproof', adviseren onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht daarom. 

Watervogels worden vaak in verband gebracht met de wereldwijde verspreiding van het vogelgriepvirus. In moderne gesloten pluimveestallen is direct contact tussen pluimvee en wilde vogels zeer onwaarschijnlijk, maar toch zijn er uitbraken van vogelgriep. Het lijkt erop dat knaagdieren mogelijk betrokken zijn door het vogelgriepvirus de stal binnen te slepen via hun vacht, stellen Sara Burt, docent en onderzoeker bij de faculteit Diergeneeskunde en haar collega's. Zij adviseren dan ook om pluimveehouderijen en hun directe omgeving 'knaagdierproof' te maken. Hoe minder aantrekkelijk en toegankelijk die zijn voor muizen en andere knaagdieren, hoe kleiner de kans dat een muis een ziekte binnensleept.


Bron: Universiteit Utrecht
Publicatiedatum: