Mededelingen

Vacatures

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

"Melkveehouder Gerben Engwerda: "Rol van LTO lijkt uitgespeeld"

Toekomst zeldzame runderrassen hangt aan zijden draadje

Tholen – Is er dan toch een opening gevonden om de zeldzame en andere runderrassen van Gerben en Carla Engwerda uit het Friese Tytsjerk van de slacht te behoeden? De biologische melkveehouders hebben er een hard hoofd in. Gisteren is er in de Tweede Kamer gestemd over een vrijstelling voor deze zeldzame runderrassen in het kader van de derogatieregeling. Deze wordt nog tijdens het debat aangehouden. Moties over een algemene vrijwaring van biologische melkveehouders binnen de fosfaatdiscussie alsook het opzetten en naleven van een nationaal biodiversiteitsplan haalden het beiden niet. "Dit is verre van zaligmakend. Alles wordt opgeofferd voor de intensieve veehouderij. De politiek is hierin nietsontziend", begint Gerben zijn relaas.


Boerin en boer Carla en Gerben Engwerda met dochter Marieke en kleindochter Elle tussen de bedreigde koeien. Fotocredits: Menno Boer.

Vanmiddag vergadert de melkveehouder met de Natuurweide om de kwestie te bespreken en de animo te peilen om het hogerop te zoeken. "Het beroerde aan deze sector is dat alle excessen – de fraude, vervuiling, enzovoorts – naar buiten komen, terwijl er veel goede initiatieven zijn die deze kans niet krijgen. Het beleid dat gevoerd wordt door de LTO, gesteund door de Rabobank en FrieslandCampina is uiterst dubieus. Deze partijen stonden aan de wieg van het hele fosfaatstelsel, maar hebben overduidelijk andere belangen. "Met de mond mooie dingen zeggen en beloven, maar als het op beleid aankomt, is er geen steek veranderd."

Volgens de melkveehouder gaat aan het uitzoekwerk veel vrije tijd verloren. "LTO heeft wel lobbyisten die aan het werk zijn. Daar hebben wij vorig jaar de slag op verloren. Ik heb altijd gedacht dat het zo'n vaart niet zou lopen, omdat we in de biologische melkveehouderij niet met de derogatie van doen hebben. Ook het snijden in de veestapel van zeldzame rassen komt niet in je op. Hoeveel geld wordt er wel niet gestoken in diversiteitsprogramma's voor weidevogels en dergelijke? Waarom is dat dan anders bij runderen?"

Er moet volgens Gerben nog het nodige veranderen in het politieke duurzaamheidsdenken. "Die verandering komt wel, linksom of rechtsom. Het kapitaal zegeviert, maar voor hoe lang nog? De gemeenschap is het vasthouden aan oude normen zat. De rol van LTO – die zegt óók biologische boeren te vertegenwoordigen – lijkt daarom uitgespeeld."

Voor meer informatie: gcengwerda@hotmail.com 

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Zeer verontrustend. Zoek de media op. Laat je horen!
Anja de Waard, Mijdrecht - 2018/02/17 14:08:36.000© BioJournaal.nl 2018