Mededelingen

Vacatures

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Uitkomst langjarig onderzoek in Brabant

Biologische landbouw net zo productief als gangbaar

De meest gestelde vraag aan de biologische sector lijkt beantwoord te zijn. Biologisch kan de wereldbevolking voeden. Dat is de uitkomst van een onderzoek op de zandgronden van Brabantse proefboerderij Vredepeel dat deze week is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Agriculture, Ecosystems and Environment.
 
De productiviteit van biologisch landbouw is na 13 jaar gelijkwaardig aan de gangbare landbouw. Bovendien leidt de bio-landbouw tot een stabieler en efficiëntere productie: met 50 procent minder uitspoeling van nitraat, meer organische stof (door koolstofbinding en dus CO2-vermindering) en een stabieler bodemvoedselweb.
 

Schone productie

Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector, is blij met de uitkomsten van het onderzoek dat door Janjo de Haan verricht is. Bavo van den Idsert, directeur van Bionext: "We hebben er lang op moeten wachten, maar het resultaat van dit langjarige praktijkonderzoek sluit exact aan bij de jarenlange ervaringen van de biologische boeren. De bodemstructuur verbetert door biologische landbouw, waardoor de opbrengsten steeds verder kunnen toenemen in de loop der jaren. Biologische boeren investeren in de bodem, waardoor chemie overbodig wordt en minder mest nodig is. Het resultaat is schone productie die veel minder belastend is en daarmee natuur en biodiversiteit ondersteunt en schoon water oplevert in sloot en bodem. Dat de productie na 10 jaar op hetzelfde niveau komt als gangbaar, maakt duidelijk dat we de transitie naar (veel) meer biologische productie niet snel genoeg kunnen maken. Dat voorkomt nog meer schade op korte termijn en levert op lange termijn een veel stabielere voedselzekerheid waar ook de Topsector Agrifood onder leiding van Aalt Dijkhuizen zich zo'n zorgen om maakt."
 

Groei

De groei van de zorgzame, biologische landbouw en voeding zet wereldwijd onverminderd door. In de afgelopen 15 jaar is de biologische consumptie met bijna 400 procent toegenomen. De Rabobank heeft in het najaar van 2016 een rapport over de biosector uitgegeven, waarin de verwachting wordt uitgesproken dat biologisch In Europa tot 2025 jaarlijks met gemiddeld tien procent zal blijven groeien. Op basis van deze rapportage en de ontwikkelingen in 2016 en 2017 verwacht Bionext dat de omzet in landen als Zweden, Zwitserland, Denemarken, Duitsland en Frankrijk in 2025 rond de twintig procent zal bedragen. In Nederland zal het marktaandeel toenemen van 3,4 procent naar 7 procent. Een snelle groei, maar als we echt werk willen maken van duurzaamheid en natuurbehoud moet het nog veel sneller, vindt Bionext. Nederland loopt achter, wat voornamelijk te maken heeft met onze sterke positie in de gangbare, intensieve voedingssector. De biologische sector zet zich in voor 100 procent vergroening van het cruciale Europese landbouwbeleid.

Voor meer informatie: www.bionext.nl

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2018