Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Rens Kuijten: "Ik geloofde in het marktpotentieel"
Brabant kraamkamer eerste Hollandse quinoa-keten

Ondernemers Rens Kuijten en Thomas Hufener breken een lans voor voedsel van eigen bodem. Zij hebben met hun bedrijf Dutch Quinoa Group een volledig Nederlandse quinoa-keten opgezet en dragen zo bij aan oplossingen voor het wereldvoedselprobleem. Daarmee ontvangt het Brabantse Dutch Quinoa Group de Agrofoodpluim.

Ondernemer Rens Kuijten is al heel lang geïntrigeerd door quinoa: "Rond 2001 deed ik in het melkveebedrijf van mijn familie in Sterksel onderzoek naar nieuwe voedergewassen. Een test liet zien dat quinoa goed groeide op de zandgrond, weinig gewasbeschermingsmiddelen nodig had, gunstig was voor de bodemkwaliteit en voedzaam voor de koeien. Hoewel we er toen niet mee verder gingen, bleef dit wel in het achterhoofd zitten." Kuijten specialiseerde zich in zijn vrije tijd en kreeg uiteindelijk zelfs een onderzoeksbeurs. Tijdens een sabbatical reisde hij de wereld over en onderzocht of een Nederlandse quinoa-keten haalbaar was.


Uitreiking agrofoodpluim aan Rens Kuijten en zijn team. 

IJzersterk gewas

Quinoa blijkt een ijzersterk gewas. Het kan goed tegen droogte en is zouttolerant, waardoor zoet water geen voorwaarde is voor de teelt. Dat is in veel (laaggelegen) gebieden een probleem voor landbouwers, bijvoorbeeld bij peulvruchten. Daarnaast is quinoa een bron van hoogwaardige eiwitten en vezels, en dus een voedzaam en gezond product. De Universiteit in Wageningen (WUR) was al sinds de jaren ’90 bezig met onderzoeken naar quinoa en ontwikkelde het ras wat DQG nu teelt: "Ik geloofde in het marktpotentieel. Quinoa is een pseudo-graan die kampioen is in voedingswaarde."

In 2013 startte Dutch Quinoa Group met 13 telers de teelt. "Quinoa was nog nooit op grote schaal geteeld in Nederland. Gunstig was wel dat we daardoor zelf de nieuwe productieketen konden inrichten." In 2014 werd de eerste 60.000 kilo Hollandse quinoa geoogst, in 2017 ging er zo’n 300 ton de deur uit. Inmiddels zijn er 40 telers en een wachtlijst en zou er meer dan drie keer zoveel geproduceerd kunnen worden. Kuijten: "Consumenten reageren positief en quinoa past goed bij duurzame landbouw. Het gewas is goed voor de bodem en levert een betere prijs dan de graanteelt. Dat is goed voor landbouwer én consument."

Samenwerken in de hele keten

Anne-Marie Spierings (gedeputeerde provincie Noord-Brabant) reikt de maandelijkse Agrofoodpluim uit aan innovatieve ondernemers: "Deze ondernemers gaan met passie voor gezonde en duurzame voeding. Ze hebben als startup een eigen keten opgebouwd. Door deze samenwerking in de keten verdienen boeren nu en in de toekomst een eerlijke boterham aan de teelt van quinoa. Nu profileren ze Brabant én Nederland door hun kennis in het buitenland in te zetten. Dat inspireert enorm."

Kennis als exportproduct

Het grootste deel van de quinoa wordt geleverd aan Nederlandse foodproducenten of geëxporteerd binnen de EU, maar de kennis gaat de hele wereld over. Er lopen testen in onder andere Turkije, Equador en Nieuw-Zeeland. "Dat is de volgende stap in onze missie. Met de WUR kunnen we Nederland als onderzoeksland neerzetten: onze quinoarassen maken lokale ketens in verschillende klimaten over de hele wereld mogelijk. Zo krijgen meer mensen toegang tot vers, gezond, lokaal geteeld voedsel."

Video over agrofoodpluim Dutch Quinoa Group

Publicatiedatum: 2-2-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-5-2018 Zeeuws bio-echtpaar legt voedselbos aan
18-5-2018 Biologische insecticide Carpovirusine EVO2 effectief tegen fruitmot
18-5-2018 Bessen plukken bij de Vlaamse bioboer
18-5-2018 Suriname: Ressortleiders DOAB volgen verdiepingscursus bio-landbouw
18-5-2018 Almería wil areaal biologische kasteelt verdubbelen
18-5-2018 Denemarken: Biologische landbouw heeft groene wensen voor nieuwe minister
18-5-2018 Nooit eerder waren er zoveel bio-bedrijven in Zwitserland
17-5-2018 "Het is essentieel om te beginnen met gezonde zaden"
17-5-2018 "300 miljoen hectare grond extra door zilte landbouw"
17-5-2018 Oproep aan spruitentelers: denk mee over bio-IPM
16-5-2018 Bio landbouw Luxemburg: een moeilijke markt
16-5-2018 Duidelijke toename van het aantal bio-bedrijven in Zwitserland
16-5-2018 Plan van aanpak 'Gewasbescherming in de biologische fruitteelt'
16-5-2018 Bio groeit sterk in het buitenland
16-5-2018 Biologische mais mag VS niet in
16-5-2018 "Thaise bio-mango's ook populair in de topgastronomie"
15-5-2018 Lokale biologische boodschappen van boer uit de regio makkelijk online te bestellen
15-5-2018 Naar een meer agro-ecologische benadering in biologische kassen
14-5-2018 Friese bio-asperges in BinnensteBuiten
14-5-2018 Eerste biologische asperges uit Cromvoirt

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *