Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bodemcursus Mulder Agro afgesloten

Professor Corné Pieterse spreekt 98 Friese boeren toe

De Bodemcursus van Mulder Agro in Kollumerzwaag is al negen keer georganiseerd in samenwerking met René Jochems van Groeibalans. Op de afsluitende avondbijeenkomst (woensdagavond 31 januari) waren ook weer oud-cursisten uitgenodigd. Eigenaar Theo Mulder: "Wij hebben in die afgelopen jaren in totaal al 320 deelnemers gehad. Onder hen biologische en gangbare boeren, veevoeradviseurs, dierenartsen, bedrijfsadviseurs, journalisten, accountants en bestuurders."


Professor Corné Pieterse aan het woord.

Professor Corné Pieterse (Universiteit Utrecht) vertelde tijdens de afsluitende avondbijeenkomst hoe de voedselvoorziening van de microbiologie in de bodem wordt verzorgt door de plantenwortels die wortelexudaten afscheiden. Zo'n 20% van in de bladeren geproduceerde suikers worden via de wortels weer aan het bodemleven afgestaan en uitgewisseld met water en voedingsstoffen voor de plant. Deze verbinding tussen de bodem en plant wordt verzorgt door veel soorten bacteriën die op de haarwortels zitten en door vele soorten schimmels die met lange schimmel-draden de wortels verbinden met de gronddeeltjes. Op deze wijze is het bereik van de plant veel groter dan van de wortels zelf. Met fraaie plaatjes werd zichtbaar waar de bacteriën en schimmeldraden van bijvoorbeeld Micorrhiza-schimmels rond de wortels zitten. Tweede spreker was John van Klaren van het bedrijf Micosat, producent van speciale meststoffen met Micorrhiza-bacteriën.

Theo: "Ons doel en missie is dat boerderijen 'apotheken van de toekomst worden'. Vitale voeding begint met een vitale bodem. Professor Corné Pieterse bouwde heel inzichtelijk de brug tussen het microbioom van de mens en de plant en de bodem. De boodschap is dat we als boeren zelf ook veel kunnen doen.

Voor meer informatie: www.mulderagro.nl
Publicatiedatum: