Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adopteer een kip bij de zuiderburen

7000 bio-kippen zoeken tweede thuis

Wanneer een kip op zo'n 75 tot 80 procent van de productie zit is het voor een kippenboer commercieel niet meer interessant om de hennen te houden. Dan kost het hem meer om de kippen te verzorgen dan dat ze opbrengen. Op dat moment, na zo'n anderhalf jaar, worden de kippen normaal gesproken verkocht aan het slachthuis, maar deze keer dus niet. 

Via de vzw les poules heureuses, de gelukkige kippen, kun je voor 2 euro per stuk een kip een tweede leven geven. Biologisch kippenboer Jan Cools was wel verrast toen zijn telefoon opeens roodgloeiend stond. "Toen ik hoorde wat het plan was dacht ik: waarom niet?"

"Ik doe het voor de kippen"

Vorige week was een gelijkaardige actie in Wuustwezel een succes en een paar jaar geleden waren de mensen er als de kippen bij in Pulle. Jan vraagt twee euro per hen, dat is een kwart van de prijs van een normale jonge kip in de winkel. "Ik doe het voor de kippen, want rijk zal ik er niet van worden", gaat hij verder. "Ik heb al tegen mijn vrouw gezegd dat ze een paar dagen verlof moet nemen, want alleen ga ik dat niet aankunnen. Mensen komen voor twee of drie kippen, ik heb er 7000: ik zal wel even bezig zijn om die te vangen. Daarom hebben we ook specifieke data voorgesteld waarop de kippen afgehaald kunnen worden. Dit zal doorgaan op 13, 14 en 16 februari."

Biokippenboer Jan Cools: "Ik hoop dat ze bij de mensen thuis even goed verzorgd worden, dan zullen ze zeker nog beloond worden met eitjes"

Bio-kippen met buitenloop

Een biologische legkip kan ten minste één derde van haar leven vrij naar buiten. Daarnaast hebben deze biokippen ook in de stal voldoende ruimte en daglicht gekregen en gezond biologisch voer. 

Wie een bio-kip adopteert kan volgens kippenhouder Jan gerust zijn: "Ze hebben misschien niet al hun pluimen maar ze zien er nog erg goed uit. Het zijn tenslotte bio-kippen die hier rondscharrelen in de boomgaard. Ik hoop dat ze bij de mensen thuis even goed verzorgd worden, dan zullen ze zeker nog beloond worden met eitjes."

Voor meer informatie: vzw Les Poules Heureuses.

Bron: Bio Mijn Natuur
Publicatiedatum: