Een jury onder leiding van voorzitter Marc Calon van LTO Nederland zal alle ondernemingen nader gaan bekijken en kiest vervolgens de Agrarisch Ondernemer 2018. De bekendmaking is op 29 maart 2018. Op deze dag wordt ook de Publieksprijs uitgereikt aan de ondernemer die de meeste publieksstemmen weet te vergaren.
Dit staat op de verkiezingswebsite over de bio-ondernemers gemeld:
Bartele en Rianne Holtrop
Boer Bart, biologische melkveehouderij in Rotstergaast (Friesland)
Geen kunstmest en krachtvoer gebruiken, kippen die achter de koeien aan weiden, samen een kaasmerk introduceren. Bartele en Rianne Holtrop zijn eigenzinnig en vol zelfvertrouwen. Met succes, want na drie jaar wordt op hun biologisch bedrijf geld verdiend.
- 108 Jersey's en 26 stuks jongvee,
- 41 hectare grasland, waarvan 31 hectare in eigendom en 10 hectare in pacht
- jaarproductie 450.000 kilo melk
- productie van roodbacterie kaas De Tjonger
Kees en Connie Steendijk
De Korenschoof, akkerbouw en geitenhouderij in Kamperland (Zeeland)
Gezonde voeding bereikbaar maken voor iedereen, dat is het doel van Kees en Connie Steendijk. Ze betrekken de omgeving bij hun biologische bedrijf en zijn scherp op de kwaliteit van hun producten. Naast akkerbouwers zijn zij sinds twee jaar ook biologisch geitenhouders.
- in maatschap met zoon en twee dochters
- 66 hectare biologische gewassen: rode en gele ui, aardappelen, spelt, pompoen, grasklaver
- boerderijwinkel met verkoop biologische producten
- samenwerking met lokale bakker (eigen brood: het Korenschoofje)
- 700 geiten in biologische houderij
Arjan Biesheuvel
Biesheuvel Knoflook, teler van verse knoflook in Slootdorp (Noord-Holland)
Hij koos voor verse knoflook omdat het een vernieuwende teelt is en goed in het bouwplan paste. Inmiddels produceert Arjan Biesheuvel zo'n 500 ton verse knoflook per jaar (waaronder biologisch). Hij zet de bollen af en verwerkt ze op zijn bedrijf ook tot allerlei knoflookproducten.
- 37 hectare verse knoflook
- 7 hectare plantgoed
- productie circa 500 ton verse knoflook per jaar
- verwerking van verse knoflook
- 10 tot 25 flexibele arbeidskrachten
Ga naar de website van de verkiezing voor een overzicht van alle genomineerden (en de bijbehorende bedrijfsreportages).