Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Coop Zwitserland investeert in bio-garnalen

Coop Zwitserland heeft 28 januari een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Export Autoriteit voor Schaaldieren (MPEDA) om de biologische teelt van garnalen in India te vergroten. Coop tekende de overeenkomst met de MPEDA op de tweede dag van de 21e editie van de tweejaarlijkse India International Seafood Show die in het land werd gehouden. 

Onder de samenwerkingsovereenkomst zullen telers in Kerala (India) zaden krijgen om garnalen mee te kweken die daarna naar de Coop geëxporteerd zullen worden. Tijdens een interview vertelde Jerhard Zurelette, manager zeevruchten bij de Coop Cooperative dat de biologische teelt de sleutel is voor de toekomst in India.

"De biologische teelt is niet alleen een investering, maar het is ook de toekomst. Wij geloven dat een duurzame productie van alles - beginnend bij voeding en eindigend bij dieren - essentieel is voor de mensheid. Wij moeten een verschil maken. De keuze om naar Kerala te gaan is belangrijk, omdat we met de biologische teelt een alternatief voor de gewone teelt bieden", vertelt hij.

Als afgesproken in de overeenkomst zal het Zwitserse bedrijf assisteren bij het identificeren van geschikte teeltbedrijven en technische kennis delen met telers in Kerala. Het bedrijf heeft telers ook de verzekering gegeven dat zij de biologisch gekweekte garnalen terug zullen kopen van de bedrijven. 

De voorzitter van de MPEDA, Dr. A. Jayathilak benadrukte het belang van het terugbrengen van de 'glorie' van de gamba's, die ooit zeer populair waren in het land.

De laatste jaren was er een duidelijke afname te zien in de hoeveelheid gamba's, omdat ze steeds meer vervangen worden door witte garnalen. Daarom is het doel om de gamba's weer op de markt te brengen. Het doel ligt bij de biologische teelt en het begrijpen van de niche markt. In Kerala is 1000 hectare geselecteerd voor de teelt van deze gamba's. Als dit succesvol blijkt, zou dit ook in andere staten kunnen worden gedaan, vertelde hij.

De directeur van Baby Marine International, Alex Ninan, gaat samenwerken met Coop om de garnalen te leveren en vertelt dat er enorm potentieel is voor de garnalenteelt in Kerala. 

"In Kerala zijn veel stuwmeren die niet op de juiste manier gebruikt zijn. Dit was de reden voor ons om de samenwerking (met Coop) aan te gaan. Land dat niet in gebruik is zou gebruikt moeten worden voor het kweken van biologische garnalen. We hopen het gebied hiervoor uiteindelijk uit te breiden tot 25.000 hectare." 

Belanghebbenden binnen de industrie wijzen daarnaast op het belang van één standaard certificering. Op deze manier willen ze de kosten van het aanvragen van meerdere certificeringen, zoals nu het geval is, verminderen.

"Certificering verzekert kwaliteit, betrouwbaarheid en merk bewustzijn. Dit kan weer positieve gevolgen hebben voor het bedrijf omdat het de relatie met cliënten kan verbeteren en bedrijven hogere prijzen kunnen vragen," vertelde de directeur van Wimpey Laboratories, Chandrajith, tijdens de sessie.

Hij noemde een lijst op van verplichte certificeringen, zoals gevarenanalyse en kritische controle punten, een standaard aanpak van biologische, chemische en fysieke risico's, de ISO 9001:2015, het Britse Retail Consortium en anderen.

Chandrajith voegde toe dat certificeringen als ISO 9001:2008, die niet langer geldig zijn, verwijderd moeten worden van producten en andere materialen.Yoshiyuki Shige, de managing director van de Fisheries Association in Japan sprak in een aparte sessie over het belang van eco-labeling. "Eco-labels worden gebruikt bij visproducten om te laten zien dat ze gevangen zijn met een methode die gericht is op de duurzaamheid van het ecosysteem. Dit wordt gedaan met het doel om het begrip van consumenten over het beheer van onze bronnen," legde hij uit.

Shige vertelde verder dat het doel van het eco-label is om de conservatie methodes van vis producenten te steunen door hun producten te promoten. "Hun inspanningen zijn essentieel om een duurzame visserij te creëren voor de toekomst", zei hij.

Bron: The Navhind Times

Publicatiedatum: 5-2-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-8-2018 Adya verbindt Aziatische bio-producenten met retailer
20-8-2018 Diverse experts ondersteunen fusie Odin en De Nieuwe Band
17-8-2018 Debat over toekomst intensieve veehouderij
17-8-2018 Nestlé en Coca-Cola krijgen wereldwijd meeste kritiek ngo’s
16-8-2018 "Het is belangrijk om buiten je bedrijf te komen en te leren van anderen"
16-8-2018 Sonnentor: omzetplus van 10,7 procent in het jubileumjaar
15-8-2018 Enthousiaste reacties na Open Dag Tuenter
15-8-2018 "Onze oproep: eet lekker lokaal!"
14-8-2018 Bio-boeren zetten zich in voor uitbreiding patrijzenpopulatie
14-8-2018 Eerste half jaar 2018: Biologische sector groeit hard door
14-8-2018 Drijfmest AgriMestMix nu ook voor bio-bedrijven beschikbaar
13-8-2018 Biedt samenwerking uitkomst in ruwvoersituatie?
10-8-2018 Panalpina Adelantex bio-gecertificeerd
10-8-2018 Boer Sil heeft geen tractor nodig
10-8-2018 Zelfoogsttuin De Keuterij voorziet al 65 gezinnen van bio-groenten
8-8-2018 Biologisch afbreekbare plug toegevoegd aan Skal inputlijst
8-8-2018 'Bio vom Berg' uit Tirol behaalt omzet van 9,6 miljoen euro
7-8-2018 Internationale journalisten bezoeken Nederlandse bio-bedrijven
6-8-2018 Lagere omzet en winst voor Wessanen
6-8-2018 Biologische graanoogst verloopt voorspoedig

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *