Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Naar een toekomstbestendig voedselsysteem

Nieuwe serie 'It's the food, my friend!' start 6 maart

Ons voedselsysteem staat voor enorme uitdagingen. Niet alleen klimaatverandering, afnemende bodemkwaliteit, meer voedingsgerelateerde ziekten en dalend voedselvertrouwen, maar ook immigratiestromen, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en instorting van insectenleven. Deze uitdagingen dwingen ons tot een transitie naar een duurzamer voedselsysteem. Dat vergt onder meer een samenhangend landbouw- en voedselbeleid.

In deze nieuwe, negende jaargang van landbouw- en voedseldialogen geven we ruimte aan systeemdenkers, wetenschappers en praktijkvernieuwers die nieuwe inzichten en uitzicht op oplossingen bieden op deze grote vraagstukken.

In de drie avonden, waarvan de eerste op 6 maart, onderzoeken de aanwezigen achtereenvolgens de impact en de uitdaging van klimaatverandering, de zoektocht naar een voedselketen zonder chemie en de gevolgen van de technologische revolutie. Hoe zorgen we dat deze revolutie de aarde en onze samenleving gaat helpen?

Op de slotzaterdag zal gezocht worden naar een gezamenlijke toekomstagenda op de belangrijkste thema's - bodem, biodiversiteit en gezondheid - in actieve dialoog met de zaal.

It's the food, my friend! is er voor iedereen die zich betrokken voelt bij de toekomst van ons voedsel en ons agrarisch landschap? Deze serie biedt u nieuwe kennis, inspirerende vergezichten, ontmoetingen en dialoog en daagt professionals, agrariërs, studenten en geïnteresseerde burgers uit om mee te denken over hoe we ons voedselsysteem toekomstbestendig kunnen maken.

De debatten worden geleid door Felix Rottenberg.
Kaarten bestellen kan via deze pagina.

Inspelen op klimaatverandering
Dinsdag 6 maart
Rode Hoed, 20:00-22:00 uur

De klimaatverandering gaat diep ingrijpen in ons voedselsysteem. Deze eerste avond kijken we met twee gerenommeerde denkers en doeners naar die impact in relatie tot de ecologische crisis, maar ook tot de groeiende sociale ongelijkheid in de wereld.
  • Wouter van Dieren (Club van Rome en Springtij): hoe gaan we om met de enorme impact van klimaatverandering en klimaatbeleid?
  • Maurits Groen (MGMC) over slimme innovaties voor transitie in voedselproductie en energie (onder andere Kipster en Waka Waka).
  • Videofragment met de Canadese schrijfster en activiste Naomi Klein.

Kan de voedselproductie zonder chemie?
Dinsdag 27 maart
Rode Hoed, 20:00-22:00 uur


De toepassing van chemie in de landbouw ligt onder vuur. Drie prominente wetenschappers zoeken alternatieven in het genoom van plant en dier en in de kleinste levensvormen. Hoe beïnvloeden die ons en onze voedselproductie? En kunnen ze ons helpen om agrochemie te vervangen?
  • Michel Haring (hoogleraar UvA) over de betekenis van nieuwe technieken voor veredeling en gewasbescherming voor het landbouwsysteem.
  • Corné Pieterse (hoogleraar UU) over toepassing van kennis van het microbioom in bodem en plan.
  • Johanna Fink-Gremmels (hoogleraar UU) over de kansen die onze kennis van het microbioom biedt voor dier en mens.

Technologische revolutie in de voedselketen
Dinsdag 24 april
Rode Hoed, 20:00-22:00 uur


De landbouw staat aan het begin van een nieuwe technologische revolutie die zowel kansen als risico's biedt. Deze avond gaan we op zoek naar mogelijkheden om een positieve richting te geven aan de technologische ontwikkeling. Een debat over kansen, macht en voedseldemocratie.
  • Melanie Peters (Rathenau Instituut) over ethische vragen rond technologie in ons voedselsysteem.
  • Paul van Ham (Multi Tool Trac) over de elektrische tractor als stap richting een fossielvrije landbouw.
  • Anne Bruinsma (Farmhack) over de rol van data in de landbouw.

Draaien aan knoppen in ons voedselsysteem

Zaterdag (!) 12 mei
Rode Hoed 11:00–16:00 uur


We kunnen ons voedselsysteem veranderen met kleine stapjes, maar grotere stappen vergen vaak ook systeemveranderingen. In deze conferentie zal met alle deelnemers op zoek worden gegaan naar aanknopingspunten voor zulke veranderingen.

Obstakels voor transitie
  • Lucas Simons (CEO New Foresight)

Minidebat: technologie of ecologie?
Opponenten:
  • Hidde Boersma, bioloog, journalist, essayist, filmmaker en ecomodernist
  • Jan Willem Erisman, bioloog, directeur Louis Bolk Instituut en hoogleraar VU

Werken aan systeemvragen rond ons voedselsysteem in relatie tot klimaat, biodiversiteit en onze gezondheid.

Met:
  • Jan Peter Lesschen (Alterra/WUR)
  • Natasja Oerlemans (Wereld Natuur Fonds /WNF)
  • Tamara de Weijer (Arts & Voeding)
  • Jorrit Kiewik (directeur Slow Food Youth Network/ SFYN)
  • Willem Lageweg (coördinator Transitiecoalitie Voedsel)

Slotdebat

Met Volkert Engelsman (CEO Eosta en nr 1 in de Duurzame 100 van Trouw) en andere koplopers uit het bedrijfsleven, overheden en onderzoek


Volkert Engelsman en Tamara de Weijer, sprekers op de slotzaterdag.


Moderator: Felix Rottenberg
Organisatie: Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu en Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds.

Partners: Slow Food Youth Network (SFYN) en Transitie Coalitie Voedsel.

Mediapartners: dagblad Trouw, foodlog.nl

Kaartverkoop:
Kaarten voor de avonden (inclusief koffie en thee ): 12 euro regulier ● 7 euro voor studenten
Aanvangstijden: 20:00 uur (zaal open 19:30 uur).
Kaarten voor de slotzaterdag (inclusief lunch): 24 euro ● 14 euro voor studenten
Aanvangstijd 11:00 uur (zaal open 10:30 uur) tot 16:00 uur.
Passe-partouts: 42 euro ● 24 euro voor studenten
Kaarten bestellen: www.rodehoed.nl/foodfriend

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
  • Agrifirm
  • Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO)
  • Rabobank
  • Triodos Foundation
  • Wereld Natuur Fonds
  • DO-IT
  • Koppert B.V.
  • Eosta

www.rodehoed.nl/foodfriend
www.clm.nl
#foodfriend

Voor meer informatie:

Bert van Ruitenbeek, info@ecominds.nl, 06 206731016
Wouter van der Weijden, wvanderweijden@clm.nl, 06 41710428
Publicatiedatum: