Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marktaandeel naar 3,1%, prijskloof gedaald tot 13,2 cent

Duitse bio-melkprijs op recordniveau

Duitse bio-melkveehouders kregen in 2017 gemiddeld 49,1 cent per kilo (4,0% vet en 3,4% eiwit) voor hun melk. Dat is 0,9 cent meer dan in 2016. Dit meldt Bioland op basis van gegevens van 35 biologische melkveehouders, het gaat volgens de vereniging om een nieuw recordniveau. De bio-melkleveringen in oktober en november 2017 overstegen het niveau van oktober en november in het voorgaande jaar met respectievelijk 25% en 31%. De reden hiervoor is onder meer dat diverse bestaande bio-melkveebedrijven een productiestijging konden realiseren, omdat de wintervoerkwaliteit dit jaar zeer goed is en sommige veehouders meer koeien zijn gaan houden.

Over het hele jaar 2017 lijkt het volume van de bio-melkleveringen met ongeveer 18% (143 miljoen kilo) toegenomen te zijn tot 938 miljoen kilo. Het aandeel van biologische melk in de totale hoeveelheid melk die in Duitsland werd ingezameld komt daarmee op 3,1%, in 2016 was dit 2,6%.

Tegelijkertijd nam de vraag naar bio-zuivelproducten in het afgelopen jaar verder toe. Volgens gegevens van het Household Panel van het GfK steeg de verkoop van dranken op basis van bio-melk van januari tot oktober 2017 met 11,4%, van bio-kaas met 14,3% en biologische boter met 9,1% in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Bioland meldde verder dat de bio-melkveehouderijen de recente aanzienlijke toename in aflevervolumes goed hebben doorstaan. De prijskloof tussen conventionele en biologische melk is van 21,5 cent/kilogram in 2016 tot 13,2 cent/kilogram vorig jaar. Dit gat kan nog kleiner worden in 2018, aangezien de reguliere melkprijzen aan het begin van dit jaar al aanzienlijk verlaagd zijn, terwijl die voor bio-melk stabiel bleven.
Publicatiedatum: