Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samenwerking tussen RSPB en Bird and Wild

Britse markt maakt kennis met biologische vogelvriendelijke koffie

Er is een nieuwe koffie op de Britse markt die vogelvriendelijk, biologisch en fairtrade is. De RSPB is een samenwerking aangegaan met Bird and Wild om de enige 100% biologische en in de schaduw geteelde koffie ter wereld op de markt te brengen.
Iedere koffieboon voor deze koffie wordt biologisch geteeld om ervoor te zorgen dat tropische 'agrobossen' worden behouden, zodat migrerende vogels een goede plek kunnen vinden om te overwinteren in Centraal Amerika.

Het aantal migrerende vogelsoorten neemt af doordat tropische regenwouden, waar de vogels overwinteren, worden gekapt. Deze bomen worden onder andere gekapt voor de teelt van koffiebonen die in de zon moeten staan. In de schaduw geteelde koffiebonen creëren juist een bosachtig gebied waar deze kwetsbare vogelsoorten een thuis kunnen vinden. Daarnaast biedt de teelt een natuurlijk habitat die een natuurlijke ecologie onder de aanwezige vogels, reptielen, mieren, vlinders, vleermuizen, planten en andere organismes bevorderd.


De nieuwe vogelvriendelijke koffie is drie keer gecertificeerd.

Ten eerste is het gecertificeerd 'biologisch', wat betekent dat de aarde gezond wordt gehouden en er geen schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die in rivieren en stromen terecht kunnen komen. Hierdoor worden de miljarden euro's aan schadelijke stoffen verminderd die jaarlijks in de natuurlijke ecosystemen terechtkomen. 

Ten tweede groeit er een grote variëteit van inheemse schaduwbomen op de koffieplantage. De combinatie van gebladerte, boomhoogte en dier diversiteit zorgt voor een geschikt habitat voor migrerende vogelsoorten, terwijl het teeltbedrijf productief blijft. Producenten moeten iedere drie jaar gehercertificeerd worden om er zeker van te zijn dat ze aan de voorwaarden blijven voldoen en ze zichzelf 'vogelvriendelijk' kunnen blijven noemen.

Ten derde is de koffie gecertificeerd als 'fairtrade', wat ervoor zorgt dat producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun werk krijgen. Hierdoor ontstaat een samenwerking die goed is voor mens en dier.

Guy Wilmot, koffie brand manager bij Bird and Wild: "Ik werk al 10 jaar in de koffie-import en de sector en de consumenten worden zich steeds meer bewust van de ethische en duurzame praktijken die bij de productie van koffie horen. Ik ben ontzettend trots op de lancering van de Bird & Wild koffie, samen met de RSPB. 6% van de opbrengst wordt teruggegeven aan de RSPB om de natuur weer een plekje tegen in het Verenigd Koninkrijk. Onze samenwerking betekent dat Bird& Wild een van de meest ethische koffies in het Verenigd Koninkrijk zijn en ik ben blij dat ik hier van mag uitmaken."

Bron: Smallholder
Publicatiedatum: