Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Kees Boenders, Seaweed Harvest Holland:
"Zeewier maakt samenleving duurzamer"

Zeewierboerderij Seaweed Harvest Holland uit het Zeeuwse Kerkwerve is één van de genomineerden voor de RABO Duurzame innovatieprijs 2018, in de categorie Food & Agri. De teeltinstallatie van één hectare, die zomer 2017 te water is gelaten, is de grootste van Europa en biedt mogelijkheden om Nederland en andere landen te gaan voorzien van de 'groente van de toekomst'.Met het teeltsysteem wordt ingespeeld op de sterk toegenomen belangstelling voor zeewier. Zeewier heeft vele toepassingsmogelijkheden zowel voor consument (voeding, verzorgings- en gezondheidsproducten, zelfs medicijnen) als voor industrie (onder andere bindmiddelen,  diervoeding, biobrandstof en bodemverbeteraar). Hierdoor is de vraag naar kwalitatief goed zeewier de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ook voor de toekomst wordt een voortzetting van deze trend verwacht. In Nederland zijn er al enkele kleinschalige initiatieven op het gebied van zeewierteelt, onder andere bij Texel, Vlieland en elders in de Oosterschelde. In de Noordzee voor de kust van Scheveningen is dit jaar een proef van de Noordzeeboerderij succesvol afgesloten. Het nieuwe project van Seaweed Harvest Holland onderscheidt zich van deze initiatieven niet alleen door de grootte, maar ook door andere innovaties op het gebied van de teelt. Zo wordt er onder andere voor het eerst met zelf ontwikkeld uitgangsmateriaal (sporen) gekweekt.De RABO Duurzame innovatieprijs is een jaarlijkse prijs,
ter hoogte van 20.000 euro, ingesteld voor ondernemers die niet alleen willen bijdragen aan de groei van hun bedrijf, maar ook aan een maatschappelijk vraagstuk en een betere wereld. Met deze prijs stimuleert Rabobank ondernemers mee te werken aan innovatieve oplossingen die er echt toe doen. Vanuit het hele land hebben ondernemers de afgelopen maanden hun duurzame, innovatieve projecten ingestuurd. De jury heeft uit de grote toestroom van aanmeldingen concepten voorbij zien komen en een selectie gemaakt.


Kees Boenders namens Seaweed Harvest Holland op de Bio-beurs.

"Zeewier draagt op vele manieren bij aan een duurzame samenleving", aldus John van Leeuwen, directeur van Seaweed Harvest Holland. "Niet alleen door de opname van CO2 en productie van zuurstof, maar ook in de vorm van gezonde voeding en geneesmiddelen voor mens en dier, bodemverbeteraar, bron van eiwit, biobrandstof, -plastic en –textiel. Bij de teelt van het wier hoeft geen gebruik gemaakt te worden van schaars land, zoet water of enige andere toevoeging en dat maakt zeewier zo bijzonder.  Met onze activiteiten willen wij dit unieke karakter gaan benutten. We zijn daarom vereerd dat wij voor onze ideeën en inspanningen een nominatie hebben gekregen."

Voor meer informatie: www.seaweedharvestholland.nl

Publicatiedatum: 26-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-7-2018 Nieuw: Spicy Trio
14-6-2018 "Waardering voor de ambachtelijke kant van het bedrijf"
11-6-2018 Slechts 2% van de Duitsers is echt vegetariër
30-5-2018 Daniël Saat, Spirit: "Onze seitansteak staat op zichzelf"
25-4-2018 Vegetafel en Vegenement verhuizen terug naar Rotterdam
24-4-2018 Franse regering verbiedt vleesbenaming op vleesvervangers
16-4-2018 Markt voor vleesvervangers wint snel terrein
12-4-2018 "Mini Falafel veelzijdiger dan grote variant"
15-3-2018 "Hennepzaad is de nieuwe plantaardige proteïnebron"
14-3-2018 Vanaf heden ook Farm Vegetables Smooth beschikbaar
12-3-2018 "Waardering voor positieve insteek Nationale Week Zonder Vlees"
8-3-2018 Vegetariërsbond en Ekomenu slaan handen ineen
8-3-2018 Ook vegetariërs naar de biologische slager
8-3-2018 KidsProef: Speciale gastdocent in de Week Zonder Vlees
7-3-2018 'Nationale Week Zonder Vlees' om bewustwording te creëren
5-3-2018 "Consumenten kopen graag voeding waar zeewier in zit"
5-3-2018 Nationale Week Zonder Vlees van start met meer dan 25.000 deelnemers
1-3-2018 "Veel variatie mogelijk met seitan"
30-1-2018 ‘Kaas’ van amandelen en cashewnoten
23-1-2018 Diverse bio-partners voor De Nationale Week Zonder Vlees

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *