Coöperatie Bio Goat Meat investeert in boklamsvlees
De betrokken geitenhouders krijgen uitgebreide ondersteuning vanuit de coöperatie. "We hebben nu vier studiebijeenkomsten gehad. Hierin proberen we de deelnemers wegwijs te maken in het traject. Dit doen we in samenwerking met Agrifirm. Tijdens deze bijeenkomsten vertellen we hoe ze alles het beste aan kunnen pakken. Hierbij komen ook ervaringsdeskundigen aan het woord. We vinden het heel belangrijk om de veehouders te begeleiden in het proces."
Hij geeft aan dat het hiermee echt de goede kant op gaat. "Iedereen beseft dat we het samen moeten doen. Dankzij de coöperatie kunnen we onder meer de logistiek en slachtkosten bundelen. Dit maakt het allemaal wat makkelijker. Essentieel is dat er structuur in de afzet van biologisch boklamsvlees moet komen. Daarom is het mooi om dit samen op te pakken." Er zijn momenteel al zo'n 30 bio-geitenhouders betrokken bij Bio Goat Meat.
Qua afzet richt de coöperatie zich op horeca, groothandels en (boerderij)winkels. "Het is zonde dat dit vlees vaak naar Zuid-Europa gaat. Daarom willen wij afzet op de Nederlandse markt creëren. Voor de Chevons gaat dit al vrij redelijk, mede dankzij proeverijen die we georganiseerd hebben. We krijgen goede reacties van koks die het uit hebben geprobeerd. Het vlees zit qua smaak en textuur tussen rund en wild in." In Boer zoekt Vrouw was onlangs ook aandacht voor boklamsvlees, zo geeft Heinie aan. "Frank heeft in één van de reünie-afleveringen één van zijn eigen bokjes voor het gezamenlijke diner klaargemaakt. Dat is natuurlijk geweldig."
Bio Goat Meat biedt twee soorten vlees aan: Capretto en Chevon. De eerstgenoemde is vlees van een jong dier van 10 kilo en Chevon-vlees komt van bokjes van ongeveer 35 kilo. "We zoeken hier nog markt voor en het begint al een beetje te lopen. Er is momenteel nog meer vraag naar het Chevron-vlees dan naar Capretto. Dit is ook wel logisch, aangezien dit om heel jonge dieren van ongeveer een maand oud gaat. Voor het Chevon-vlees zijn de dieren tussen de 7 en 9 maanden oud wanneer ze naar de slacht gaan. Aan de andere kant is het wel lastiger om de bokjes zoveel maanden te houden, hoe maken we de huisvesting bijvoorbeeld geschikt voor de hoorns van de bokken?"
De activiteiten van Bio Goat Meat worden mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling:Europa investeert in zijn platteland.
Voor meer informatie: alting@hetnet.nl en www.organicgoatmilkcooperatie.nl