Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Natuurwinkel De Smaak van Echt viert elfjarig bestaan

"We zijn niet zo van de geijkte momenten"

Tholen – Natuurwinkel De Smaak van Echt in Baarn denkt graag buiten de gebaande paden. Morgen bestaat de winkel precies 11 jaar: voor bedrijfsleider Toos Verdouw reden voor een feestje. Een uniek jaartal, waarmee ze het Baarns Klimaat Akkoord in de praktijk wil brengen door het gedicht Zullen we een bos beginnen? van Jaap Robben op te hangen. Ze ziet het als een volgende stap om samen nog meer energie te gaan besparen. Komende vrijdag en zaterdag zal de winkel extra gezellig worden ingericht.



Kunstzinnige insteek

Twee jaar geleden vierde de Natuurwinkel nog haar 9-jarig bestaan, met het thema '3 maal 3 is 9, ieder zingt zijn eigen lied' – waarmee de winkel werd omgetoverd tot een heuse expositieruimte. "Zoals je ziet zijn we niet zo van de geijkte momenten", zegt Toos lachend. Toch liet de Natuurwinkel ook het 10-jarig bestaan niet helemaal ongemerkt voorbijgaan. Vorig jaar werd nog een flink geldbedrag opgehaald ten behoeve van de aanschaf van kaaskoelingsdeuren. 

Elf is uniek, een priemgetal. Maar ook een eenvoudige dichtvorm met elf woorden: 5 regels, de eerste regel met 1 woord, vervolgens 2 woorden, 3 woorden, 4 woorden en de laatste regel weer 1 woord. Klanten worden van harte uitgenodigd om hun eigen 'elfje' te delen, die in de gedichtenboom worden gepresenteerd. Toos Verdouw, geeft zelf een voorbeeld: 

De 
gulle boom 
geeft een appel 
om op te eten 
samen. 

Toos: "Dit gedicht verbeeldt de winkel zoals wij deze graag zien. Het is een ode aan de manier waarop het winkelteam iedere dag samen wil werken met de natuur, leveranciers, biologische en biodynamische producten en de klanten."



Winkelier als brugfunctie

Ze ziet zichzelf naast winkelier ook als gastvrouw: "Ik heb een brugfunctie tussen de boer en de consument en wil dat iedereen zich welkom kan voelen. Ik vind het ontzettend prachtig wat de aarde ons aan pure smaken – via boeren en tuinders – te bieden heeft. Het is mijn passie om mensen in contact te brengen met al dat waardevolle."

Biodynamische producten hebben voorrang tijdens de inkoop. Toos vindt het mooi dat Demeter zo dicht mogelijk bij de oorsprong blijft. "Biodynamische boeren volgen de cyclus van de natuur en versterken de samenhang tussen bodem, planten, vogels en insecten. Demeter volgt de logica van de natuur. Het blijft daarin het meest bij de smaak van echt." Wel schort het soms nog wel eens aan de beschikbaarheid van bepaalde versproducten. "De andijvie betrekken we nu van het EKO-keurmerk, om in elk geval continuïteit van het aanbod te kunnen blijven bieden. 



Groei in de uitersten

De groei zit hem in de uitersten. Zowel het aanbod veganistische producten als vlees en vis kent een hogere omloop. "Ondernemers achter bedrijven als Charly's All Is Fair geven de veganistische levensstijl een jong elan. Dat trekt nieuwe mensen aan. Er is echt een wisseling van de wacht gaande. Niet alleen in steden als Amsterdam, waar je zulke trends verwacht, maar ook in de van oudsher wat meer behoudende delen van het land." Dat duurzame dierlijke voeding aan de andere kant van het spectrum ook aan populariteit wint, is volgens Toos te wijten aan de recente voedselschandalen, zoals de fipronilaffaire, en de toegenomen aandacht voor de omgang met dieren. "Het is allemaal veel in het nieuws geweest. Als je dan vlees of eieren eet, doe het dan verantwoord, is nu de boodschap. En die slaat aan."

Voor meer informatie: www.desmaakvanecht.nl