Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe Ghana zich klaarstoomt voor de bio-landbouw

Stichting Ecologische Landbouwprojecten (ELPG) leek een vreemde eend in de bijt op de Bio-beurs, met haar Afrikaanse hut en Ghanese inspiratie. De bijzondere ontmoetingen met jong en oud, waarin het leven van Ghanese boeren en boerinnen het aanknopingspunt is voor een gesprek. Hoe het is om daar te boeren, welke gewassen er groeien, hoe het land wordt bewerkt, of er wel water is, waar het zaad vandaan komt, dat soort vragen. En natuurlijk de hamvraag: kan biologische landbouw in Ghana wel. Wat kan een stichting als ELPG daar betekenen? Waarom staan jullie op de Bio-beurs?



De ELPG maakte het mogelijk om Ghana met Nederland te verbinden. In "de tuin voor de kinderen van morgen" werd de bodem sinds de beginjaren gevoed met compost en beschermd tegen de zon met mulch, zodat maïs, bonen en tomaten ongestoord konden groeien en waar heggen loslopende dieren op afstand hielden en brandhout opleverden. Vele reizen naar Afrika volgden en versterkten de passie voor duurzame landbouw in de wereld. 

Inmiddels bestaat de stichting 40 jaar, zijn de kinderen van toen volwassenen, kennen de dorpen rondom WaleWale ontelbare composthopen, rijden er ezelkarren en zijn er imkers opgeleid en vrouwengroepen actief. Boerengroepen werken met elkaar samen, delen kennis, ervaringen en inspireren elkaar en hun kinderen. Het sneeuwbalprincipe werkt zelfs onder de Ghanese zon en heeft als resultaat dat ouders kinderen beter kunnen voeden en iets overhouden om het schoolgeld te betalen. 

Er is een begin gemaakt met een biologische landbouwschool in Sirigu, in Noord-Ghana. De contacten met Nederland lopen nu via WhatsApp, SMS of mail. Studenten van de WUR in Wageningen zijn nog steeds welkom via de ELPG en deden de laatste jaren diverse onderzoeken naar de effecten van biologische landbouwmethoden op de bodem, de voeding van kinderen en het welzijn van gezinnen. Ook wordt er geëxperimenteerd met nieuwe technieken zoals druppelirrigatie, wateropvang in swales en kleine compound tuintjes in potten.

In november wordt jaarlijks het nieuwe jaarplan opgesteld in Ghana, samen met een paar bestuursleden van de ELPG. Een deel van de activiteiten kunnen de groepen zelf realiseren, op eigen kracht, voor trainingen, cursussen en nieuwe materialen is geld nodig. Elk jaar zijn er mooie voorstellen voor nieuwe trainingen en investeringen. De ELPG kan elk voorstel voor financiering goed gebruiken, zoals acties van een studentenvereniging, eindejaarsgratificatie van een bedrijf of een actie naar aanleiding van een jubileum. 

Voor meer informatie: www.elpg.nl
Publicatiedatum: