Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ethiopië krijgt voor het eerst certificering biologisch katoen

200 katoentelers in drie districten in Ethiopiƫ hebben voor het eerst een certificering voor biologisch katoen ontvangen. De oogstopbrengst in de drie districten is met 100% gestegen.

Het project wordt gesteund door TRAID, een liefdadigheidsinstelling die kleding hergebruikt, en gesteund door het Pesticide Action Network UK. PAN-Ethiopia zorgt voor de distributie van het katoen in het land. Het project heeft meer dan 2000 kleine katoentelers in het land getraind sinds de start in 2013.

Zo kregen telers informatie over de voordelen van een goede gewasverzorging, Integrated Pest Management (IPM) technieken en hoe ze de kwaliteit van de grond kunnen verbeteren zonder het gebruik van dure of gevaarlijke bestrijdingsmiddelen. 

"Het gebruik van zware bestrijdingsmiddelen heeft serieuze gevolgen voor de gezondheid en het milieu", zegt het Pesticide Action Network UK. "Wereldwijd wordt geschat dat bijna 1000 mensen per dag overlijden door acute vergiftiging met bestrijdingsmiddelen. Daarnaast lijden veel veel anderen aan serieuze gezondheidsproblemen, zoals kanker, neurologische ziekten en onvruchtbaarheid."

"De grote meerderheid van de sterfgevallen komt voor bij boeren in ontwikkelingslanden waar er minder voorschriften zijn en waar minder beschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Door ze leren op een duurzamere manier te telen hebben de telers in EthiopiĆ« een hogere teeltopbrengst en ervaren ze minder gezondheidsproblemen. Daarnaast komen er steeds meer bijen en andere insecten naar de velden, waardoor het gehele eco-systeem weer meer in balans komt. Bovendien zorgt dit voor de mogelijkheid voor extra inkomsten, bijvoorbeeld door de verkoop van honing. 

Door de training is de oogstopbrengst van de getrainde telers 100% hoger dan die van ongetrainde telers in hetzelfde gebied. Bovendien is de prijs van katoen per kg met 77% gestegen.

Sheila Willis, Hoofd Internationale Projecten bij PAN UK legt uit: "De telers die meegedaan hebben aan het project hebben alles uit de training gehaald. Het is dankzij hen en het geweldige team in EthiopiĆ« dat ze de eersten in het land zijn die een certificering voor biologisch katoen hebben ontvangen. We verwachten dat dit hen nieuwe mogelijkheden zal bieden om hun uitstekende producten op de markt te brengen. Het Ethiopische ministerie van Landbouw en de lokale landbouwafdelingen in het gebied hebben het initiatief volledig gesteund en we kijken ernaar uit om verder met hen samen te werken om deze ervaring met veel meer telers te delen." 

De groepen vragen grote merken om hun steun uit te spreken naar de telers in het project en "het publiek aan te moedigen om zo veel mogelijk biologisch katoen te kopen." 

Publicatiedatum: