Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlander besteedt 5% meer aan bio-AGF

De totale importwaarde van groenten en fruit in Nederland bedraagt 6 miljard euro. Extreem winterweer in Zuid-Europa zorgde voor minder aanbod, hogere prijzen en tijdelijke tekorten in het eerste kwartaal van 2017. Dat blijkt uit cijfers die GroentenFruit Huis presenteerde tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de tuinbouwsector in de Keukenhof in Lisse. Nederlandse consumenten geven zo'n 5 procent meer uit aan biologische groenten en fruit, blijkt zo ook.

De Nederlandse productie kende in 2017 wisselende successen. Telers van aubergine en tomaat kunnen terugkijken op een goed jaar, maar voor telers van komkommer of paprika bleef er minder over onder de streep in vergelijking met 2016. De vraag naar Nederlandse paprika in de VK groeide weliswaar met negen procent. Daar stond een kleinere export naar de VS tegenover (-18 procent).



Vorst in de bloeitijd van appel- en perenbomen zorgde voor een sterk verminderde oogst van appels en peren, met name in Zuid-Nederland. Desondanks steeg de omzet van de fruitproductie (inclusief zachtfruit) met zeventien procent naar €0,8 miljard. 

Spanje belangrijkste bron

De totale waarde van de import van verse groenten en fruit (inclusief gangbaar) bedraagt 6 miljard euro en steeg met 6 procent. Extreem winterweer in Zuid-Europa zorgde in het eerste kwartaal van 2017 voor minder aanbod, hogere prijzen en tijdelijke tekorten van een aantal producten zoals spinazie. Met 16 procent is Spanje de belangrijkste buitenlandse bron van groenten en fruit, gevolgd door Zuid-Afrika (14 procent) en Chili (9 procent). Druif, banaan en avocado vormen de Top-3 importproducten.


Polen groeit als afzetmarkt

De export van verse groenten en fruit, inclusief re-export, steeg met gemiddeld twee procent naar €9,6 miljard. Fruit steeg met vier procent, groenten met 1 procent. Duitsland blijft met een aandeel van 38 procent veruit de grootste afzetmarkt voor groenten en fruit en Polen groeit als afzetmarkt. Nederlandse uien vonden hun weg in hogere mate in landen als Senegal, Ivoorkust en de VK.





Voor meer informatie:
GroentenFruit Huis
Publicatiedatum: