Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"In meerdere sterrenrestaurants gebruikt"

Vikingen inspireren North Sea Salt Works

Tholen - Bij De Witte Eland zijn verschillende delicatessen uit Scandinavië verkrijgbaar. Ondernemer Rudy van den Berg noemt zichzelf niet voor niets een ontdekkingsreiziger. "Ik ben altijd op zoek naar bijzondere merken met heerlijke smaken, een goed verhaal en geweldig design. Ik ga voor topkwaliteit uit Scandinavië en in mijn zoektocht naar zout ben ik na een omzwerving in Denemarken toch uitgekomen in Noorwegen. Op het Noorse eiland Gossen winnen ze een fantastisch zout uit de koude en schone Noorse zee. Dit doen ze op een heel goede duurzame manier. Een verhaal waar ik dus helemaal achter kan staan", aldus Rudy.



North Sea Salt Works is een jong bedrijf wat het zout wint op een manier die teruggaat tot de tijd van de Vikingen, zo geeft hij aan. "Voor de productie gebruiken ze wel moderne technieken. De zoutwinning en productie gebeurt geheel volgens de geldende regels voor biologisch en duurzaam. Zo haalt North Sea Salt Works stroom uit een waterkrachtcentrale en produceren ze in een oude en duurzaam omgebouwde visafslag."



Geen bio-certificaat

Rudy betreurt het dat dit zout nog geen bio-certificering kan dragen. "Dit is echt een tekortkoming in het systeem en hier blijven we tegenaan lopen. Op dit moment valt zout nog in een productgroep waarvoor geen bio-certificaat kan worden afgegeven in de EU. En omdat Noorwegen geen lid is van de EU, maar wel gebonden is Europese wetgeving, kan Noorwegen nog geen DEBIO-certificaat uitdelen aan bedrijven die wel volgens deze regels werken. Momenteel wordt hier in de Europese Unie aan gewerkt en dan kan ook Noorwegen hiermee aan de slag. Dit zijn echter langdurige trajecten. North Sea Salt Works wacht hier niet op en produceert het volgens de regels, maar mist alleen nog het certificaat. Als je nu ergens een zout met bio- of DEBIO label tegenkomt is dit een kruidenzout waarvan de kruiden gecertificeerd zijn."



Sterrenrestaurants

Volgens Rudy heeft het zeezout van North Sea Salt Works een heerlijke smaak en mooie textuur. "Niet voor niets wordt het in meerdere sterrenrestaurants gebruikt, waaronder het Deense Noma." Het is verkrijgbaar als grof zeezout, een zogenaamd 'finishing salt' met een heerlijk knisperende textuur Havsnø. Een fijn zout, niet zo fijn als tafelzout, Kråkebolle en een niet gezeefde variant Tønne. Dan is er nog een hele lekkere variant Fjæra Havsnø, dit is de Havsnø met Dulce zeewier." Het zout is in verschillende verpakkingseenheden verkrijgbaar bij De Witte Eland, voor zowel consumenten als professionals. Rudy hoopt dat de producten in de toekomst ook opgenomen zullen worden door een biologische groothandel.

Bij De Witte Eland zijn naast de producten van North Sea Salt Works ook onder meer bio-marshmallows en biologische kruiden verkrijgbaar.

Voor meer informatie:

Rudy van den Berg
De Witte Eland
Anselmusstraat 35
3641 AM Mijdrecht
T: 085-8772561
M: 06-13085559
info@dewitteeland.nl
www.dewitteeland.nl