Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Varkenshouderij grote aanjager

Afzetvolume biologische voeders ABZ Diervoeding +13%

Tholen – ABZ Diervoeding kan terugkijken op een positieve afzetontwikkeling over 2017. De totale afzet mengvoeders en grondstoffen steeg met 7% van 683.000 ton naar 730.000 ton. De afzet van de biologische voeders groeide met 13% zelfs dubbel zo hard als het totale gemiddelde. Grote aanjager is de biologische varkenshouderijsector. Bijzonder, wetende dat de coöperatie dit segment pas sinds 2016 bedient.



Wisselwerking met Duitse sector

De coöperatie produceert haar voeders niet zelf, maar besteedt deze tak uit aan Natürmuhle Vechteland, vlak over de grens bij Hardenberg. De coöperatie met een hoofdkantoor in Nijkerk werkt daar samen met een aantal andere coöperaties die daar gezamenlijk het biologische voeder laten produceren. "De Duitse biologische sector is goed ontwikkeld en loopt op sommige fronten, met name op het gebied van kwaliteitsborging en -programma's, vóór op de Nederlandse markt. Andersom kunnen de Duitsers met betrekking tot kennis over voeding, grondstoffen en nutriënten juist weer bouwen op de Nederlandse expertise", stelt algemeen directeur Marcel Roordink.

Interesse vanuit omschakelende varkenshouders

In 2016 heeft de coöperatie haar kennis en kunde van de reguliere varkenshouderij vertaald naar biologische afzetmogelijkheden. Een keuze die in de praktijk goed aanslaat. Nieuwe afnemers en ook bestaande afnemers in de omschakeling doen steeds vaker beroep op de coöperatie. "ABZ Diervoeding is met varkenshouders in gesprek die willen omschakelen. Belangrijk uitgangspunt is dat zij afzet kunnen realiseren voor hun varkens. Per bedrijf bekijken we of de keuze voor een biologisch bedrijfsmodel past. Er komt nog veel management bij kijken. Realiseer je als biologisch varkenshouder bijvoorbeeld goed dat de dieren veel individuele aandacht nodig hebben", verduidelijkt Marcel. 

Impact fosfaatplafond en fipronilaffaire

De afzet binnen de biologische pluim- en melkveehouderij kende een vlakkere groei. Dat is deels verklaarbaar vanwege de derogatieregeling en het daarbij ingestelde fosfaatplafond. Binnen de pluimveehouderij hield de fipronilaffaire de gemoederen flink bezig. De directeur geeft aan dat een aantal leden/afnemers pluimveehouders ook werden getroffen. Verschillende biologische melkveehouders koesterden lange tijd de hoop dat het fosfaatplafond aan hen voorbij zou gaan.


Voor meer informatie: 
Marcel Roordink 
ABZ Diervoeding