Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Net gecertificeerd

ThijsTeas: ijsthee van restfruit

Thijs Afink heeft een missie: zoveel mogelijk afgekeurd fruit redden. Zo gaat hij voedselverspilling tegen. Dat doet de chef en restauranteigenaar door er ijsthee van te maken, in verschillende smaken. Onlangs ontving zijn bedrijf ThijsTea een biologisch certificaat. Waarom de keuze voor biologisch en hoe verliep het certificeringsproces?



Met een kratje overrijp fruit van de groenteboer om de hoek maakte Afink twee en een half jaar geleden zijn eerste ijsthee. Hij deed het drankje in flesjes, maakte er etiketten voor en verkocht ze via een vriend in een café. Het huisgemaakte drankje was meteen populair. "In mijn eigen keuken heb ik zo'n 60 duizend flesjes ijsthee gemaakt en gebotteld. Toen ben ik op zoek gegaan naar een fabriek die dit voor ons kon doen", aldus de ondernemer. Inmiddels ligt zijn ijsthee in alle groothandels en onderzoekt hij de mogelijkheden op de Duitse en Belgische markt.

Biologische thee als basis

Werken met biologische producten is voor Afink een vanzelfsprekende keuze. "Ik heb moeite met de uitputting van de aarde. Ik kan mezelf niet recht in de spiegel aankijken als ik de aarde slechter achterlaat dan ik haar aantrof. Daarom werk ik met een zo klein mogelijke footprint." Al zijn ijstheevarianten hebben daarom een biologische thee als basis. In de citroen-gembersmaak verwerkt de producent een constante stroom biologische gember en citroensap. "Dat sap is het restproduct van limoncellomakers: die gebruiken alleen de schil", legt Afink uit.

Tweedehands appelen

Toch zijn niet alle producten van ThijsTea biologisch. Voor de appelsmaak bijvoorbeeld, gebruikt Afink gangbare appelen. "Die worden in België per vier verpakt. Appels die niet in het pakje passen, gaan weg. Die appelen laten liggen omdat ze niet biologisch zijn, dat gaat me te ver." Het is volgens Afink niet zo dat het goedkoper is om 'tweedehands' fruit te gebruiken. "Er komt een schakel tussen, daardoor betaal ik voor de reststroom vaak meer dan ik voor 'nieuw' zou betalen."

Omschakelen

Het omschakelen vond Afink "niet zo ingewikkeld", want behalve de appelen is alles wat hij gebruikt al biologisch. "Er kwam een Skal-inspecteur langs, een vriendelijke en bewogen man. Hij gaf veel tips en informatie. Hij werd enthousiast van ons verhaal en zag waarom voor ons een biologische variant belangrijk is." Wat de chef prettig vond om in de praktijk te zien, is dat er een goede controle is op biologisch en dat het certificaat "dus niet alleen gebruikt wordt als 'marketing-dingetje'".

Afink's tip voor anderen die werken aan de productie van voedsel: "Onderzoek de mogelijkheden om biologisch te produceren. Het is écht niet zo duur of moeilijk als je wel eens hoort."

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: