Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bataat met een “zachte G”

Seizoen 2017 was alweer het vierde jaar dat er op 'de Waog' in het Limburgse Neer zoete bataat geteeld werd. Ook dit seizoen heeft de bataat zich weer bewezen als een volwaardige teelt. Het verschil met de voorgaande jaren was het massale aanbod van (bio)bataat uit met name Spanje. Dit zorgde ervoor dat de prijzen onder druk zijn komen te staan. Een van de redenen hiervoor is dat de Zuid-Europese telers geen mogelijkheden hebben om voor langere tijd het product te kunnen bewaren, waardoor zij proberen hun product in een relatief korte tijd te verkopen. Biologische Tuinderij 'de Waog' beschikt echter over bewaarplaatsen waaruit de bataat in principe jaarrond beschikbaar zou moeten kunnen zijn.

De afgelopen jaren zijn er in overal in Noord-Europa tot in Noorwegen aan toe bataten geteeld. Vooral op lichtere gronden zijn er verrassend goede resultaten behaald, dit terwijl dit gewas altijd beschouwd werd als een tropisch gewas, wat onmogelijk te telen zou zijn in het Noorden. De teelt lukt vrij goed, het moeilijkste deel van de bataatteelt is echter de verkoop. De teelt van zoete bataat in Noordwest-Europa heeft alleen maar kans van slagen als het product gewaardeerd wordt als een 'lokaal-geproduceerd' product. De kostprijs ligt hoger dan die van de bataat uit Zuid-Europa en ook de VS, waardoor de telers in Noordwest-Europa zich op andere manieren moeten gaan onderscheiden. De consument, maar vooral ook de handel mag hierin best wat 'chauvinistischer' gaan worden. Door goede afspraken te maken met de vaste afnemers, loopt de afzet op 'de Waog' ondanks het massale aanbod uit Spanje vrij goed en voor eerlijke prijzen.


Bataatoogst 2017 op 'de Waog'.

In 2017 is er volop getest met rassen die door de Louisiana State University zijn ontwikkeld. "Dit is vrij uniek, gezien de rassen van deze universiteit alleen onder licentie geteeld mogen worden en in Europa zeer lastig verkrijgbaar zijn. Doordat 'de Waog' een samenwerking is aangegaan met Patrick Fitzgerald van het bedrijf Beotanics kunnen er op 'de Waog' rassen geteeld worden waarmee er onderscheid gemaakt kan worden tussen de Nederlandse en Zuid-Europese bataat met kwalitatief betere rassen. In 2018 wordt er dan ook volop ingezet met rassen als Orleans, Bellevue en Evangeline. Daarnaast worden er ook witvlezige rassen geteeld als Bonita (witte schil) en Murasaki-29 (paarse schil). Ook zal er op kleinere schaal met paarsvlezige bataat geƫxperimenteerd gaan worden. Met dit totaal aanbod van bataatrassen kan er zo een interessant aanbod van Nederlands geteelde bataat in de markt gezet worden", aldus Joep van de Bool.


Patrick Fitzgerald (midden) op veldbezoek bij Joep en Wiel van de Bool.

De grote massa bataat die in Noordwest Europa verkocht wordt betreft oranje vlezige bataat, de witvlezige variant is echter de meest geteelde en geconsumeerde bataat in de wereld. In deze witvlezige types zit veel potentie, deze zijn echter nog niet zo bekend bij de consument waardoor hier nog veel werk aan de winkel is om ook deze types geliefder te maken in de Noord-Europese keuken.

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn alweer volop aan de gang, en hopelijk zal ook dit jaar weer als een succesvol jaar de boeken in gaan.

Voor meer informatie:
Joep van de Bool
'de Waog' Biologische Tuinderij
Dijk 2
6086AM Neer
M: 06-46032061
www.dewaog.nl
joep@dewaog.nl
Publicatiedatum: