Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Bataat met een “zachte G”

Seizoen 2017 was alweer het vierde jaar dat er op 'de Waog' in het Limburgse Neer zoete bataat geteeld werd. Ook dit seizoen heeft de bataat zich weer bewezen als een volwaardige teelt. Het verschil met de voorgaande jaren was het massale aanbod van (bio)bataat uit met name Spanje. Dit zorgde ervoor dat de prijzen onder druk zijn komen te staan. Een van de redenen hiervoor is dat de Zuid-Europese telers geen mogelijkheden hebben om voor langere tijd het product te kunnen bewaren, waardoor zij proberen hun product in een relatief korte tijd te verkopen. Biologische Tuinderij 'de Waog' beschikt echter over bewaarplaatsen waaruit de bataat in principe jaarrond beschikbaar zou moeten kunnen zijn.

De afgelopen jaren zijn er in overal in Noord-Europa tot in Noorwegen aan toe bataten geteeld. Vooral op lichtere gronden zijn er verrassend goede resultaten behaald, dit terwijl dit gewas altijd beschouwd werd als een tropisch gewas, wat onmogelijk te telen zou zijn in het Noorden. De teelt lukt vrij goed, het moeilijkste deel van de bataatteelt is echter de verkoop. De teelt van zoete bataat in Noordwest-Europa heeft alleen maar kans van slagen als het product gewaardeerd wordt als een 'lokaal-geproduceerd' product. De kostprijs ligt hoger dan die van de bataat uit Zuid-Europa en ook de VS, waardoor de telers in Noordwest-Europa zich op andere manieren moeten gaan onderscheiden. De consument, maar vooral ook de handel mag hierin best wat 'chauvinistischer' gaan worden. Door goede afspraken te maken met de vaste afnemers, loopt de afzet op 'de Waog' ondanks het massale aanbod uit Spanje vrij goed en voor eerlijke prijzen.  


Bataatoogst 2017 op 'de Waog'.

In 2017 is er volop getest met rassen die door de Louisiana State University zijn ontwikkeld. "Dit is vrij uniek, gezien de rassen van deze universiteit alleen onder licentie geteeld mogen worden en in Europa zeer lastig verkrijgbaar zijn. Doordat 'de Waog' een samenwerking is aangegaan met Patrick Fitzgerald van het bedrijf Beotanics kunnen er op 'de Waog' rassen geteeld worden waarmee er onderscheid gemaakt kan worden tussen de Nederlandse en Zuid-Europese bataat met kwalitatief betere rassen. In 2018 wordt er dan ook volop ingezet met rassen als Orleans, Bellevue en Evangeline. Daarnaast worden er ook witvlezige rassen geteeld als Bonita (witte schil) en Murasaki-29 (paarse schil). Ook zal er op kleinere schaal met paarsvlezige bataat geëxperimenteerd gaan worden. Met dit totaal aanbod van bataatrassen kan er zo een interessant aanbod van Nederlands geteelde bataat in de markt gezet worden", aldus Joep van de Bool.


Patrick Fitzgerald (midden) op veldbezoek bij Joep en Wiel van de Bool.

De grote massa bataat die in Noordwest Europa verkocht wordt betreft oranje vlezige bataat, de witvlezige variant is echter de meest geteelde en geconsumeerde bataat in de wereld. In deze witvlezige types zit veel potentie, deze zijn echter nog niet zo bekend bij de consument waardoor hier nog veel werk aan de winkel is om ook deze types geliefder te maken in de Noord-Europese keuken.

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn alweer volop aan de gang, en hopelijk zal ook dit jaar weer als een succesvol jaar de boeken in gaan.

Voor meer informatie:
Joep van de Bool
'de Waog' Biologische Tuinderij
Dijk 2
6086AM Neer
M: 06-46032061
www.dewaog.nl
joep@dewaog.nl

Publicatiedatum: 8-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Máximaal aandacht voor pompoen op Bio-beurs
19-1-2018 Nieuw pakket phytophthora-resistente rassen Agrico
19-1-2018 Volkert Engelsman doet via koningin Máxima een appèl aan financiële sector
19-1-2018 Syngenta krijgt nul op rekest bij Europees Octrooibureau
17-1-2018 Joost maakt telersdroom waar met Heerlijke oogst
17-1-2018 Chili: 10% blauwe bessen biologisch geteeld
17-1-2018 Vraag naar biologische appel blijft groeien
17-1-2018 Bio-tuinderij Mühlingen opent kas 4,2 hectare
17-1-2018 "Meer bewustzijn voor behoud bodemstructuur en bodemleven"
16-1-2018 BioTropic neemt vier nieuwe rijpkamers in gebruik voor mango's
16-1-2018 Red Season, Italiaanse bio-aardbeien
16-1-2018 Bio Freshi Produce breidt uit met industriegroenten
16-1-2018 VK enige land in EU met afname areaal biologische sector
16-1-2018 Eerste bio-bedrijf in Oman gestart
15-1-2018 "Onkruid is grootste probleem bij quinoa"
15-1-2018 Internationale biologische paksoi-weken van start
11-1-2018 Nederlander besteedt 5% meer aan bio-AGF
11-1-2018 'Omdenker' Jan Schrijver en de Tuinbouw Ondernemersprijs
11-1-2018 Project Telers voor telers van start op Bio-beurs
11-1-2018 Nieuw: biologisch gecertificeerde nori sushi vellen

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *