Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Bataat met een “zachte G”

Seizoen 2017 was alweer het vierde jaar dat er op 'de Waog' in het Limburgse Neer zoete bataat geteeld werd. Ook dit seizoen heeft de bataat zich weer bewezen als een volwaardige teelt. Het verschil met de voorgaande jaren was het massale aanbod van (bio)bataat uit met name Spanje. Dit zorgde ervoor dat de prijzen onder druk zijn komen te staan. Een van de redenen hiervoor is dat de Zuid-Europese telers geen mogelijkheden hebben om voor langere tijd het product te kunnen bewaren, waardoor zij proberen hun product in een relatief korte tijd te verkopen. Biologische Tuinderij 'de Waog' beschikt echter over bewaarplaatsen waaruit de bataat in principe jaarrond beschikbaar zou moeten kunnen zijn.

De afgelopen jaren zijn er in overal in Noord-Europa tot in Noorwegen aan toe bataten geteeld. Vooral op lichtere gronden zijn er verrassend goede resultaten behaald, dit terwijl dit gewas altijd beschouwd werd als een tropisch gewas, wat onmogelijk te telen zou zijn in het Noorden. De teelt lukt vrij goed, het moeilijkste deel van de bataatteelt is echter de verkoop. De teelt van zoete bataat in Noordwest-Europa heeft alleen maar kans van slagen als het product gewaardeerd wordt als een 'lokaal-geproduceerd' product. De kostprijs ligt hoger dan die van de bataat uit Zuid-Europa en ook de VS, waardoor de telers in Noordwest-Europa zich op andere manieren moeten gaan onderscheiden. De consument, maar vooral ook de handel mag hierin best wat 'chauvinistischer' gaan worden. Door goede afspraken te maken met de vaste afnemers, loopt de afzet op 'de Waog' ondanks het massale aanbod uit Spanje vrij goed en voor eerlijke prijzen.  


Bataatoogst 2017 op 'de Waog'.

In 2017 is er volop getest met rassen die door de Louisiana State University zijn ontwikkeld. "Dit is vrij uniek, gezien de rassen van deze universiteit alleen onder licentie geteeld mogen worden en in Europa zeer lastig verkrijgbaar zijn. Doordat 'de Waog' een samenwerking is aangegaan met Patrick Fitzgerald van het bedrijf Beotanics kunnen er op 'de Waog' rassen geteeld worden waarmee er onderscheid gemaakt kan worden tussen de Nederlandse en Zuid-Europese bataat met kwalitatief betere rassen. In 2018 wordt er dan ook volop ingezet met rassen als Orleans, Bellevue en Evangeline. Daarnaast worden er ook witvlezige rassen geteeld als Bonita (witte schil) en Murasaki-29 (paarse schil). Ook zal er op kleinere schaal met paarsvlezige bataat geëxperimenteerd gaan worden. Met dit totaal aanbod van bataatrassen kan er zo een interessant aanbod van Nederlands geteelde bataat in de markt gezet worden", aldus Joep van de Bool.


Patrick Fitzgerald (midden) op veldbezoek bij Joep en Wiel van de Bool.

De grote massa bataat die in Noordwest Europa verkocht wordt betreft oranje vlezige bataat, de witvlezige variant is echter de meest geteelde en geconsumeerde bataat in de wereld. In deze witvlezige types zit veel potentie, deze zijn echter nog niet zo bekend bij de consument waardoor hier nog veel werk aan de winkel is om ook deze types geliefder te maken in de Noord-Europese keuken.

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn alweer volop aan de gang, en hopelijk zal ook dit jaar weer als een succesvol jaar de boeken in gaan.

Voor meer informatie:
Joep van de Bool
'de Waog' Biologische Tuinderij
Dijk 2
6086AM Neer
M: 06-46032061
www.dewaog.nl
joep@dewaog.nl

Publicatiedatum: 8-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-7-2018 "Mooiste is mensen van allerlei leeftijden samen te hebben, dan krijg je het boerenerfgevoel"
18-7-2018 Vraag naar Europese biologische producten in de lift in Midden-Oosten
18-7-2018 Ierland: vraag naar biologisch AGF overtreft aanbod
18-7-2018 Eerste biologische kersen uit Aragon
18-7-2018 Supermarkt in Montreal biedt op dak geteelde bio-groenten aan
18-7-2018 Alterbio: binnenlandse verkoop ligt inmiddels hoger dan de export
18-7-2018 VS: Bio-microgroenten geteeld met aardwarmte
17-7-2018 'Heel Salland Biologisch' legt zich niet neer bij afkeuren subsidie-aanvraag
17-7-2018 Sittard krijgt eerste vestiging Buurderij Westelijke Mijnstreek
17-7-2018 OTC Organics beleeft primeur met biologische passiecuja uit Ghana
17-7-2018 Vlaanderen: Geen water meer voor de groenten
17-7-2018 PostNL breidt foodbezorging uit naar ochtend
17-7-2018 Blauwe bes in beweging geslaagd
16-7-2018 Kazachstan gelooft in de toekomst van de biologische landbouw
16-7-2018 BD-akkerbouwer Gaveshi Reus vertrouwt op gevoel
13-7-2018 Geen geld van gemeente voor 'Heel Salland Biologisch'
13-7-2018 Bestrijd tweede generatie fruitmot met Carpovirusine EVO2
12-7-2018 "Deze zomer blijft vraag naar paddenstoelen op peil"
12-7-2018 Eerste bio-aardappelen gerooid voor Koninklijk Paleis
11-7-2018 Twaalf verschillende bio-komkommers

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *