Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Bataat met een “zachte G”

Seizoen 2017 was alweer het vierde jaar dat er op 'de Waog' in het Limburgse Neer zoete bataat geteeld werd. Ook dit seizoen heeft de bataat zich weer bewezen als een volwaardige teelt. Het verschil met de voorgaande jaren was het massale aanbod van (bio)bataat uit met name Spanje. Dit zorgde ervoor dat de prijzen onder druk zijn komen te staan. Een van de redenen hiervoor is dat de Zuid-Europese telers geen mogelijkheden hebben om voor langere tijd het product te kunnen bewaren, waardoor zij proberen hun product in een relatief korte tijd te verkopen. Biologische Tuinderij 'de Waog' beschikt echter over bewaarplaatsen waaruit de bataat in principe jaarrond beschikbaar zou moeten kunnen zijn.

De afgelopen jaren zijn er in overal in Noord-Europa tot in Noorwegen aan toe bataten geteeld. Vooral op lichtere gronden zijn er verrassend goede resultaten behaald, dit terwijl dit gewas altijd beschouwd werd als een tropisch gewas, wat onmogelijk te telen zou zijn in het Noorden. De teelt lukt vrij goed, het moeilijkste deel van de bataatteelt is echter de verkoop. De teelt van zoete bataat in Noordwest-Europa heeft alleen maar kans van slagen als het product gewaardeerd wordt als een 'lokaal-geproduceerd' product. De kostprijs ligt hoger dan die van de bataat uit Zuid-Europa en ook de VS, waardoor de telers in Noordwest-Europa zich op andere manieren moeten gaan onderscheiden. De consument, maar vooral ook de handel mag hierin best wat 'chauvinistischer' gaan worden. Door goede afspraken te maken met de vaste afnemers, loopt de afzet op 'de Waog' ondanks het massale aanbod uit Spanje vrij goed en voor eerlijke prijzen.  


Bataatoogst 2017 op 'de Waog'.

In 2017 is er volop getest met rassen die door de Louisiana State University zijn ontwikkeld. "Dit is vrij uniek, gezien de rassen van deze universiteit alleen onder licentie geteeld mogen worden en in Europa zeer lastig verkrijgbaar zijn. Doordat 'de Waog' een samenwerking is aangegaan met Patrick Fitzgerald van het bedrijf Beotanics kunnen er op 'de Waog' rassen geteeld worden waarmee er onderscheid gemaakt kan worden tussen de Nederlandse en Zuid-Europese bataat met kwalitatief betere rassen. In 2018 wordt er dan ook volop ingezet met rassen als Orleans, Bellevue en Evangeline. Daarnaast worden er ook witvlezige rassen geteeld als Bonita (witte schil) en Murasaki-29 (paarse schil). Ook zal er op kleinere schaal met paarsvlezige bataat geëxperimenteerd gaan worden. Met dit totaal aanbod van bataatrassen kan er zo een interessant aanbod van Nederlands geteelde bataat in de markt gezet worden", aldus Joep van de Bool.


Patrick Fitzgerald (midden) op veldbezoek bij Joep en Wiel van de Bool.

De grote massa bataat die in Noordwest Europa verkocht wordt betreft oranje vlezige bataat, de witvlezige variant is echter de meest geteelde en geconsumeerde bataat in de wereld. In deze witvlezige types zit veel potentie, deze zijn echter nog niet zo bekend bij de consument waardoor hier nog veel werk aan de winkel is om ook deze types geliefder te maken in de Noord-Europese keuken.

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn alweer volop aan de gang, en hopelijk zal ook dit jaar weer als een succesvol jaar de boeken in gaan.

Voor meer informatie:
Joep van de Bool
'de Waog' Biologische Tuinderij
Dijk 2
6086AM Neer
M: 06-46032061
www.dewaog.nl
joep@dewaog.nl

Publicatiedatum: 8-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-4-2018 Lifestyle-event heeft biologisch en fairtrade hoog in het vaandel
20-4-2018 "Dankzij bio-aanbod zijn we een one-stop-shop"
20-4-2018 Nieuw: biologische bloemkool- en broccolirijst
19-4-2018 'Bio Bullsh*t Bingo' kaart vooroordelen over bio aan
19-4-2018 Bio-fruittelers mogen ook dit seizoen Vitisan inzetten
19-4-2018 Jonge Chinese boeren bezoeken Belgisch bio-fruitteeltbedrijf
18-4-2018 Peru: Verdubbeling bio-bananenopbrengst door nieuw ras
18-4-2018 Slovenië wil nieuw beleid voor biologische sector
18-4-2018 Vliegmaatschappij richt zich op biologische maaltijden en snacks
18-4-2018 Uitbreiding biologisch assortiment NatureFresh Farms in Ontario
18-4-2018 Biologische kiwano's voor het Cinco de Mayo-feest
18-4-2018 "De toekomst van het thuis biologisch kweken čn koken”
17-4-2018 Frankijk: AGF zonder beschermingsmiddelen heeft meest kansrijke toekomst
17-4-2018 Bio-boeren en klassieke boeren werken samen op Gentse zelfoogstboerderij
17-4-2018 De Lochting gebruikt Talent Motivatie Analyse
13-4-2018 Met variabele wortelsnoei naar een egaler gewas met hogere opbrengst
13-4-2018 Spaanse importeur levert bio-ananas onder eigen merk
12-4-2018 "Discussie over verborgen kosten wordt nog niet altijd goed begrepen"
12-4-2018 TV-commercial stimuleert verkoop biologische groenten- en fruittassen
12-4-2018 "Bij een biologisch product mag je ook een verantwoorde verpakkingsvorm verwachten"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *