Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio stuwt recordomzet voerdivisie AgruniekRijnvallei

"Impact fipronilcrisis bleek voor ons mee te vallen"

Tholen – Voor het vijfde opeenvolgende jaar kan Coöperatie AgruniekRijnvallei (AR) terugkijken op een gestegen omzetresultaat. Over 2017 is er een recordomzet voer afgezet. In totaal bedraagt de voeromzet ruim 630.000 ton. Alle sectoren hebben bijgedragen aan deze autonome groei. Het concern laat weten dat AR procentueel gezien het hardst is gegroeid in de biologische sector. Precieze cijfers over deze subsector maakt AR echter niet bekend. "Deze groei zat er aan te komen. Daar hadden we ook op begroot", zegt Wim Krajenbrink. "De impact van de fipronilcrisis bleek voor ons uiteindelijk mee te vallen."


De twee gespecialiseerde biologische fabrieken van AR in Barneveld (links) en Wichmond (rechts). 

Afgelopen jaar heeft AR flink geïnvesteerd in de fabrieken. Er is ingezet op het verbeteren van de voereigenschappen, zodat de voedingswaarde beter door het vee benut wordt. AR hanteert de 'Zuiver Voer-filosofie': voer met zuivere grondstoffen die elk op hun eigen manier bewerkt worden en een gegarandeerde voedingswaarde hebben. Binnen het biologisch spectrum heeft AR de productie van de bestaande biologische mengvoederfabrieken opgeschroefd. "We proberen onze fabrieken steeds meer te optimaliseren om gelijke tred met de markt te kunnen houden."

Veel pluimveehouders, ook biologische, werden in 2017 getroffen door de fipronilcrisis. "AR heeft alle zeilen bijgezet en geïnvesteerd in kennis en kunde om veehouders zo goed mogelijk bij te kunnen staan. We hielden ons hart vast over de mogelijke impact van deze fipronilcrisis – er zaten immers ook klanten van ons tussen die getroffen waren. Op dat moment weet je nog niet wat je staat te wachten. Gelukkig is iedereen weer vrijgegeven en hebben de meeste ondernemers zich weer herpakt", vervolgt Wim. AR kon daarbuiten rekenen op veel afzet binnen de biologische melkveehouderij. "Het afgelopen jaar kende veel omschakelaars." 

Wel is AR voor voer behoorlijk afhankelijk van het buitenland. "Nederland is op dit front lang niet zelfvoorzienend. Voer komt soms van ver en is dus niet morgen al hier. In de voorraadvorming moet je daar echt goed rekening mee houden om de stroom goed op gang te houden", besluit Wim.


Voor meer informatie: 
Wim Krajenbrink 
AgruniekRijnvallei 
M: 06-53763836