Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Daan de Wit: "Gezond eten is zoals de oudste volken dat deden"

Tholen - Weet jij wat je eet? Journalist, schrijver en wetenschapper Daan de Wit ging zelf op onderzoek uit naar wat er nu eigenlijk op ons bord ligt.
Een aantal jaar geleden kreeg Daan te maken met een lang ziekteproces van zijn moeder, "Dit was een confronterende periode waarin ik ben gaan nadenken: wat kan ik zelf doen om gezond te blijven?", zo vertelt Daan afgelopen december in Blue City te Rotterdam tijdens Bioproeflokaal van de Smaakspecialist. 

Onderzoek

"Ik zocht een boek wat onafhankelijk zou zijn, maar kon deze nergens vinden. Zodoende ben zelf gaan onderzoeken, ik bestudeerde twee jaar lang oude bronnen. Ik ging terug naar volken die al duizenden jaren bewezen hebben gezond te eten. Zoals de Eskimo's, Masai en Maori. Ik wilde weten wat hun geheim is. Dit heb ik gecombineerd met wat de nieuwe wetenschap ons vertelt en schreef op basis daarvan het boek ‘Weet wat je eet’. Het mooie is dat die twee wetenschappen elkaar bevestigen, voeding is gewoon heel belangrijk. Zo bezocht de Amerikaanse wetenschapper Weston A. Price bijvoorbeeld veertien verschillende plekken om te kijken naar voeding. Zijn interesse was vooral het gebit, hij was tandarts. En hij onderzocht de reactie van voeding op het lichaam. Hij zag voeding als bouwstoffen die niet-belangrijke stoffen uit je lichaam filteren. Bij slechte voeding krijgt je lichaam klap op klap en krijgt het geen tijd om te herstellen. We gaan slordig met onszelf om, hoe kan dat?", zo vraagt Daan zich af.Verwarring bij de consument

Er is verwarring bij de consument, dit begint al bij de bron zoals bijvoorbeeld het Voedingscentrum. "De officiële instanties zouden veel onafhankelijker moeten zijn. Die vertellen vaak al 30 tot 40 jaar hetzelfde – in de wetenschap is veel ontwikkeling, daar kan in tien jaar heel veel gebeuren, laat staan in 30 jaar", vervolgt Daan.

Cholesterol

"Gezonde voeding betekent gezonde vetten, cholesterol komt de boel repareren. Het is belangrijk om hiervan bewust te zijn. Cholesterol is als de brandweer, bij brand kunnen we ook de brandweer hier niet de schuld van geven", maakt Daan duidelijk.

Suikers

Daan is tijdens zijn onderzoek enorm geschrokken hoe slecht suiker voor een mens is. "Suikers zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, het is niet goed voor je gebit en het zorgt daarnaast ook voor vetopslag. Er komt steeds meer bewijs voor dat we eigenlijk een beetje terug moeten naar de kern, terug naar hoe we het vroeger deden. Die trend zie je sowieso breder in de maatschappij. Mensen vinden het leuk om zelf weer dingen te gaan doen, zelf weer gaan fermenteren, zelf brood bakken, zelf bouillons maken. Ik denk dat die trend zich gaat doorzetten en dat de nieuwste wetenschap de bevindingen van mijn boek zal blijven bevestigen. Die oude volkeren weten gewoon als geen ander wat gezond eten is, dus laten we daar in deze moderne maatschappij iets van leren", zo sluit Daan af.

Voor meer informatie:
Daan de Wit
info@weetwatjeeethetboek.nl

Publicatiedatum: 5-1-2018
Auteur: Ellis Tichem
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-1-2018 "Wessanen was het lelijke eendje van de beurs"
22-1-2018 Blockchain als motor voor veranderingen in de voedselketen
19-1-2018 Zelfrijdende afrastering leidt kieskeurige geiten om de tuin
17-1-2018 Consultancybureau neemt Skal Biocontrole onder de loep
17-1-2018 50-jarig jubileum familiebedrijf De Kweker
17-1-2018 Donderdag geen Biojournaal
16-1-2018 Team Agro NL promoot Nederlandse land- en tuinbouw
15-1-2018 Prijswinnaars 'Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw' bekend
12-1-2018 Nieuwe zaadteeltcoöperatie de Zaderij opgericht
12-1-2018 Overname van Leen Menken door Belgische bpost
12-1-2018 Mauricio Graber nieuwe CEO Chr. Hansen
11-1-2018 Walnotenboomgaard Mobipers in omschakeling
9-1-2018 "Zijn hier niet om te oordelen over wat consumenten zeggen"
9-1-2018 Hema komt met hoezen van biologisch katoen
5-1-2018 Belgisch koppel vindt plek voor bio-boerderij
5-1-2018 Waarom de markt voor biologische wijn eerst niet stormliep
5-1-2018 Omschakelen makkelijker wanneer overgangsperiode achter de rug is
5-1-2018 Olifanten en honing uit Tanzania
4-1-2018 Zwolse bioboeren verenigen zich in coöperatie
3-1-2018 Nieuwe Skal-tarieven ingegaan

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *