Een aantal jaar geleden kreeg Daan te maken met een lang ziekteproces van zijn moeder, "Dit was een confronterende periode waarin ik ben gaan nadenken: wat kan ik zelf doen om gezond te blijven?", zo vertelt Daan afgelopen december in Blue City te Rotterdam tijdens Bioproeflokaal van de Smaakspecialist.
Onderzoek
Verwarring bij de consument
Er is verwarring bij de consument, dit begint al bij de bron zoals bijvoorbeeld het Voedingscentrum. "De officiële instanties zouden veel onafhankelijker moeten zijn. Die vertellen vaak al 30 tot 40 jaar hetzelfde – in de wetenschap is veel ontwikkeling, daar kan in tien jaar heel veel gebeuren, laat staan in 30 jaar", vervolgt Daan.Cholesterol
"Gezonde voeding betekent gezonde vetten, cholesterol komt de boel repareren. Het is belangrijk om hiervan bewust te zijn. Cholesterol is als de brandweer, bij brand kunnen we ook de brandweer hier niet de schuld van geven", maakt Daan duidelijk.Suikers
Daan is tijdens zijn onderzoek enorm geschrokken hoe slecht suiker voor een mens is. "Suikers zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, het is niet goed voor je gebit en het zorgt daarnaast ook voor vetopslag. Er komt steeds meer bewijs voor dat we eigenlijk een beetje terug moeten naar de kern, terug naar hoe we het vroeger deden. Die trend zie je sowieso breder in de maatschappij. Mensen vinden het leuk om zelf weer dingen te gaan doen, zelf weer gaan fermenteren, zelf brood bakken, zelf bouillons maken. Ik denk dat die trend zich gaat doorzetten en dat de nieuwste wetenschap de bevindingen van mijn boek zal blijven bevestigen. Die oude volkeren weten gewoon als geen ander wat gezond eten is, dus laten we daar in deze moderne maatschappij iets van leren", zo sluit Daan af.Voor meer informatie:
Daan de Wit
info@weetwatjeeethetboek.nl