Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Daan de Wit: "Gezond eten is zoals de oudste volken dat deden"

Tholen - Weet jij wat je eet? Journalist, schrijver en wetenschapper Daan de Wit ging zelf op onderzoek uit naar wat er nu eigenlijk op ons bord ligt.
Een aantal jaar geleden kreeg Daan te maken met een lang ziekteproces van zijn moeder, "Dit was een confronterende periode waarin ik ben gaan nadenken: wat kan ik zelf doen om gezond te blijven?", zo vertelt Daan afgelopen december in Blue City te Rotterdam tijdens Bioproeflokaal van de Smaakspecialist. 

Onderzoek

"Ik zocht een boek wat onafhankelijk zou zijn, maar kon deze nergens vinden. Zodoende ben zelf gaan onderzoeken, ik bestudeerde twee jaar lang oude bronnen. Ik ging terug naar volken die al duizenden jaren bewezen hebben gezond te eten. Zoals de Eskimo's, Masai en Maori. Ik wilde weten wat hun geheim is. Dit heb ik gecombineerd met wat de nieuwe wetenschap ons vertelt en schreef op basis daarvan het boek ‘Weet wat je eet’. Het mooie is dat die twee wetenschappen elkaar bevestigen, voeding is gewoon heel belangrijk. Zo bezocht de Amerikaanse wetenschapper Weston A. Price bijvoorbeeld veertien verschillende plekken om te kijken naar voeding. Zijn interesse was vooral het gebit, hij was tandarts. En hij onderzocht de reactie van voeding op het lichaam. Hij zag voeding als bouwstoffen die niet-belangrijke stoffen uit je lichaam filteren. Bij slechte voeding krijgt je lichaam klap op klap en krijgt het geen tijd om te herstellen. We gaan slordig met onszelf om, hoe kan dat?", zo vraagt Daan zich af.Verwarring bij de consument

Er is verwarring bij de consument, dit begint al bij de bron zoals bijvoorbeeld het Voedingscentrum. "De officiële instanties zouden veel onafhankelijker moeten zijn. Die vertellen vaak al 30 tot 40 jaar hetzelfde – in de wetenschap is veel ontwikkeling, daar kan in tien jaar heel veel gebeuren, laat staan in 30 jaar", vervolgt Daan.

Cholesterol

"Gezonde voeding betekent gezonde vetten, cholesterol komt de boel repareren. Het is belangrijk om hiervan bewust te zijn. Cholesterol is als de brandweer, bij brand kunnen we ook de brandweer hier niet de schuld van geven", maakt Daan duidelijk.

Suikers

Daan is tijdens zijn onderzoek enorm geschrokken hoe slecht suiker voor een mens is. "Suikers zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, het is niet goed voor je gebit en het zorgt daarnaast ook voor vetopslag. Er komt steeds meer bewijs voor dat we eigenlijk een beetje terug moeten naar de kern, terug naar hoe we het vroeger deden. Die trend zie je sowieso breder in de maatschappij. Mensen vinden het leuk om zelf weer dingen te gaan doen, zelf weer gaan fermenteren, zelf brood bakken, zelf bouillons maken. Ik denk dat die trend zich gaat doorzetten en dat de nieuwste wetenschap de bevindingen van mijn boek zal blijven bevestigen. Die oude volkeren weten gewoon als geen ander wat gezond eten is, dus laten we daar in deze moderne maatschappij iets van leren", zo sluit Daan af.

Voor meer informatie:
Daan de Wit
info@weetwatjeeethetboek.nl

Publicatiedatum: 5-1-2018
Auteur: Ellis Tichem
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2018 Zou lager btw-tarief in België biolandbouw een extra boost geven?
25-4-2018 Spar rolt gezondheidsformule internationaal uit
25-4-2018 De evolutie van biologische producten
25-4-2018 Is droogte nu verleden tijd?
24-4-2018 Simon Lévelt sponsort het Van Gogh Museum
24-4-2018 'Lekker' belangrijkste aankoopmotief middelbare scholieren
24-4-2018 BuytenBeleef Festival trekt 900 bezoekers
23-4-2018 Wessanen maakt minder winst
23-4-2018 "We willen het liefst bio-landbouwbedrijven"
20-4-2018 Reuzengrutto nestelt langs de A12
20-4-2018 Eosta in finale Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap
19-4-2018 Aantal zoekopdrachten naar 'groene' banen neemt toe
19-4-2018 "Grote stappen gezet in voeder voor bio-segment"
18-4-2018 Booths breidt assortiment natuurlijke, biologische verzorgingsmiddelen uit
18-4-2018 Odin steunt Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt
18-4-2018 Veel biologisch tijdens festivals deze zomer
17-4-2018 Een biologische winkel met 17.000 winkeliers
17-4-2018 'Too good To go' app breidt uit in Utrecht en Rotterdam
17-4-2018 "Intensieve samenwerking essentieel in Noord-Nederland"
16-4-2018 Nederlands tintje aan Future Policy Award

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *