Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Daan de Wit: "Gezond eten is zoals de oudste volken dat deden"

Tholen - Weet jij wat je eet? Journalist, schrijver en wetenschapper Daan de Wit ging zelf op onderzoek uit naar wat er nu eigenlijk op ons bord ligt.
Een aantal jaar geleden kreeg Daan te maken met een lang ziekteproces van zijn moeder, "Dit was een confronterende periode waarin ik ben gaan nadenken: wat kan ik zelf doen om gezond te blijven?", zo vertelt Daan afgelopen december in Blue City te Rotterdam tijdens Bioproeflokaal van de Smaakspecialist. 

Onderzoek

"Ik zocht een boek wat onafhankelijk zou zijn, maar kon deze nergens vinden. Zodoende ben zelf gaan onderzoeken, ik bestudeerde twee jaar lang oude bronnen. Ik ging terug naar volken die al duizenden jaren bewezen hebben gezond te eten. Zoals de Eskimo's, Masai en Maori. Ik wilde weten wat hun geheim is. Dit heb ik gecombineerd met wat de nieuwe wetenschap ons vertelt en schreef op basis daarvan het boek ‘Weet wat je eet’. Het mooie is dat die twee wetenschappen elkaar bevestigen, voeding is gewoon heel belangrijk. Zo bezocht de Amerikaanse wetenschapper Weston A. Price bijvoorbeeld veertien verschillende plekken om te kijken naar voeding. Zijn interesse was vooral het gebit, hij was tandarts. En hij onderzocht de reactie van voeding op het lichaam. Hij zag voeding als bouwstoffen die niet-belangrijke stoffen uit je lichaam filteren. Bij slechte voeding krijgt je lichaam klap op klap en krijgt het geen tijd om te herstellen. We gaan slordig met onszelf om, hoe kan dat?", zo vraagt Daan zich af.



Verwarring bij de consument

Er is verwarring bij de consument, dit begint al bij de bron zoals bijvoorbeeld het Voedingscentrum. "De officiële instanties zouden veel onafhankelijker moeten zijn. Die vertellen vaak al 30 tot 40 jaar hetzelfde – in de wetenschap is veel ontwikkeling, daar kan in tien jaar heel veel gebeuren, laat staan in 30 jaar", vervolgt Daan.

Cholesterol

"Gezonde voeding betekent gezonde vetten, cholesterol komt de boel repareren. Het is belangrijk om hiervan bewust te zijn. Cholesterol is als de brandweer, bij brand kunnen we ook de brandweer hier niet de schuld van geven", maakt Daan duidelijk.

Suikers

Daan is tijdens zijn onderzoek enorm geschrokken hoe slecht suiker voor een mens is. "Suikers zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, het is niet goed voor je gebit en het zorgt daarnaast ook voor vetopslag. Er komt steeds meer bewijs voor dat we eigenlijk een beetje terug moeten naar de kern, terug naar hoe we het vroeger deden. Die trend zie je sowieso breder in de maatschappij. Mensen vinden het leuk om zelf weer dingen te gaan doen, zelf weer gaan fermenteren, zelf brood bakken, zelf bouillons maken. Ik denk dat die trend zich gaat doorzetten en dat de nieuwste wetenschap de bevindingen van mijn boek zal blijven bevestigen. Die oude volkeren weten gewoon als geen ander wat gezond eten is, dus laten we daar in deze moderne maatschappij iets van leren", zo sluit Daan af.

Voor meer informatie:
Daan de Wit
info@weetwatjeeethetboek.nl