Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Vlaams koppel begint biologisch landbouwbedrijf Ferm
"Vinden van geschikte landbouwgrond was bepaald niet makkelijk"

Tholen – Omschakelaars zijn in Vlaanderen op één hand te tellen. De nieuwe aanwas biologische landbouwgrond komt daar vrijwel volledig voor rekening van voormalige niet-agrariërs. Op een akker van anderhalve hectare in Hombeek hopen Veerle Huybrechts en Sander Van Nieuwenhove een duit in het zakje te doet met de start van een eigen landbouwbedrijf in groenten, kruiden en (eetbare) bloemen. "Het vinden van geschikte landbouwgrond was bepaald niet makkelijk", beaamt Sander. Toch bruist het koppel van de plannen met hun zojuist vergaarde grond. Volwaardig beroep

De twee ontmoetten elkaar aan het einde van hun biologische landbouwopleiding. Sander was op dat moment al commercieel actief in de groenteteelt. Veerle – dochter van een bloemenverkoper – kweekte op haar beurt bloemen en kruiden, die zij verwerkte tot eetbare boeketten. Sander: "We waren in die periode allebei in feite halftijds aan het boeren, terwijl we daar juist een volwaardig beroep van wilden maken, zonder de noodzaak van bijverdiensten uit ander werk. 's Ochtends tot 's avonds waren we met onze eigen projecten bezig, wat maakte dat we elkaar maar weinig zagen. Samen een landbouwbedrijf opstarten bleek een fantastische oplossing, elk zo met onze eigen specialiteit."

Excentrieke gewassen

Het tweetal richt zich op excentrieke gewassen, die ze zo lokaal mogelijk willen verdelen: op de markt, in bloemenwinkels en aan de horeca. Sander legt binnen zijn teelt de nadruk op bijzondere gewassen als komatsuna, mizuna, physalis en wortelpeterselie. Binnen het kruidenspectrum kweekt Veerle buiten de hardlopers ook specialties als Turkse drakenkop, citroenbergamot en sinaasappelmunt. Voor eetbare bloemen blijkt ook steeds meer interesse. Wel noemt Veerle het opmerkelijk hoeveel pesticiden nog altijd worden gebruikt bij het gros van de overzeese bloemkwekerijen. "Die bloemen zijn niet voor consumptie, maar het geeft wel de noodzaak weer voor een omslag in denken."

Eerst omschakelperiode

Het is lastig om in Vlaanderen beschikbare landbouwgrond te bemachtigen, weten beiden uit ervaring, laat staan grond die in beginsel al biologisch is gecertificeerd. "Nog geen procent van de landbouwgrond wordt gebruikt voor biologisch. Vlaanderen is sterk afhankelijk van de invoer. Dat is bedenkelijk", zegt Sander. Het perceel is tot op heden altijd gangbaar bewerkt, daarom wacht de kersverse grondeigenaren nog wel een omschakelperiode van twee jaar.

Mismatch in subsidiëring

Dat Vlaanderen op het gebied van biologische landbouw achterblijft bij Wallonië, wijt Sander aan een mismatch in subsidiëring en jarenlang gelobby vanuit de gangbare sector. "De Boerenbond heeft bio lange tijd weggewuifd. De sector werd niet voor vol aangezien. De echte beweging kwam van onderaf: kleinschalige, lokale initiatieven van veelal niet-agrariërs die zelf het heft in eigen hand namen." Dat juist nu de Vlaamse biologische sector financieel gekort wordt, noemt hij dan ook slecht nieuws. "Het maakt ons als sector veel minder sterk in de onderhandelingen." 

Momenteel loopt een crowdfundingsactie om de plannen met hun eigen landbouwbedrijf te kunnen verwezenlijken. 

Voor meer informatie:  

Publicatiedatum: 3-1-2018
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Máximaal aandacht voor pompoen op Bio-beurs
19-1-2018 Nieuw pakket phytophthora-resistente rassen Agrico
19-1-2018 Volkert Engelsman doet via koningin Máxima een appèl aan financiële sector
19-1-2018 Syngenta krijgt nul op rekest bij Europees Octrooibureau
17-1-2018 Joost maakt telersdroom waar met Heerlijke oogst
17-1-2018 Chili: 10% blauwe bessen biologisch geteeld
17-1-2018 Vraag naar biologische appel blijft groeien
17-1-2018 Bio-tuinderij Mühlingen opent kas 4,2 hectare
17-1-2018 "Meer bewustzijn voor behoud bodemstructuur en bodemleven"
16-1-2018 BioTropic neemt vier nieuwe rijpkamers in gebruik voor mango's
16-1-2018 Red Season, Italiaanse bio-aardbeien
16-1-2018 Bio Freshi Produce breidt uit met industriegroenten
16-1-2018 VK enige land in EU met afname areaal biologische sector
16-1-2018 Eerste bio-bedrijf in Oman gestart
15-1-2018 "Onkruid is grootste probleem bij quinoa"
15-1-2018 Internationale biologische paksoi-weken van start
11-1-2018 Nederlander besteedt 5% meer aan bio-AGF
11-1-2018 'Omdenker' Jan Schrijver en de Tuinbouw Ondernemersprijs
11-1-2018 Project Telers voor telers van start op Bio-beurs
11-1-2018 Nieuw: biologisch gecertificeerde nori sushi vellen

 

Reacties:


Juist.....door die concurrentie kunnen we zien dat er overproductie is in de wereld. En dat is nu juist waar het om draait! Als wij hier te duur produceren is er geen bestaansrecht voor boeren/telers, dat is gewoon de marktsituatie, niets meer, niets minder. Dat betekend dat je of kapot gaat, of dat je gaat innoveren en een toegevoegde waarde levert aan jouw product. Op die manier kun je dus wel overleven en een betere prijs voor je product krijgen. Biologische teelt is daar een voorbeeld van, hogere prijzen voor een hogere toegevoegde waarde. Gangbare teelt loopt op zijn laatste benen, wordt straks niet meer geaccepteerd door de consument. Dan kun je dus gaan zitten huilen dat het niet eerlijk is, maar je kunt ook eens gaan kijken wat je zelf extra kunt toevoegen aan jouw product! Jouw "gewasbeschermingsmiddelen", beter gezegd: VERGIF, is een toegevoegde waarde die men niet meer pikt in een aantal jaren. Dat is ook logisch want de aarde is nagenoeg geheel vergiftigd en dus zullen we met z'n alles iets anders moeten. Vooralsnog is biologische teelt het enige alternatief dat een goede richting op gaat, de rest verziekt de wereld alleen maar meer. En de politiek de schuld geven is wel heel erg makkelijk!!
B.J., Ouderkerk aan de IJssel - 5-1-2018 10:25:18


De natuurlijke middelen zijn pas 2jaar in onderzoek tot vandaag de dag is er ontheffing toegepast in 2018 begint ctbg met met onderzoek koper toepassen in deaardappelteelt is zeer schadelijk 50% minder opbrengst in de fruitteelt per ha biologische melk is de prijs aan het dalen uiteraard is mijn opzet om een normaal inkomen te verdienen polen en rusland zijn in onze fruitsector een zeerzware concurrenten daar is biologische teelt niet aan orde onze kostprijs van teelt gronden zijn te hoog de politiek is emotie geen wetenschappelijk oordeel
jpk, deil (email) - 4-1-2018 16:37:42


@jpk: Chemische gewasbeschermingsmiddelen is een doodlopende weg!!! De aarde raak er door vervuild en bovendien hoeven we in NL niet zoveel te telen als we nu doen!! 75% van onze opbrengst is n.l. bedoeld voor de export! Dit is weer typisch een reactie van een teler die zijn eigen heilige huisje probeert te beschermen! Zoals altijd gaat het dus om winst! We betalen veel te weinig voor de gangbare producten, de vervuiling die het met zich meebrengt wordt niet meegerekend. Lekker zo doorgaan jpk.......dan hoef/kun je over een aantal jaren helemaal niets meer telen!! Kijk eens wat verder dan je eigen kwekerijtje!!!!
B.J., Ouderkerk aan de IJssel - 4-1-2018 12:52:04


Een doodlopende weg biologisch telen dan zijn er 5 aardes nodig om alle consumenten in 2040 een verantwoorden betaalbaar voedselpakket te kopen
Chemische gewasbeschermingsmiddellen toegepast met juiste doseringzijn onmisbaar om kwalitet te telen de natuurlijke middelen van dit moment is werking van 20% dus nog geen oplossing
Een ned fruitteler
jpk, deil (email) - 4-1-2018 9:32:31


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *