Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Moeten nu jongeren bereiken om de omslag te maken"

App Tuintalent leert tuinieren zonder pesticiden

2017 was het jaar van de controversen over glyfosaat. Eerst wel, dan niet waarschijnlijk kankerverwekkend. Eerst lag er een vergunning voor vijftien jaar op tafel, dat werd dan toch maar vijf jaar. Het bracht heel wat mensen aan het twijfelen over de aanpak in hun tuin. Heel wat mensen nemen het zekere voor het onzekere en verbannen de chemische pesticiden naar het klein, gevaarlijk afval. 



Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, heeft al bijna 45 jaar ervaring met pesticidevrij tuinieren. Of het nu gaat om een oprit, terras of grote tuin, voor elke 'tuin' is er wel een oplossing mogelijk. Die tips zijn nu in een app gegoten. Particulieren kiezen voor hun tuintype en krijgen achtereenvolgens uitdagingen voorgeschoteld. Gebruikers kunnen er telkens voor kiezen om die meteen uit te voeren of even te parkeren tot het juiste moment, seizoen of weer. Bij voltooide uitdagingen, sprokkel je punten bij elkaar. En die punten maken haar gebruikers van groentjes tot plant(t)rekkers en ten slotte eco-experts. 

Bert Carremans uit Hasselt ontwierp de app voor Velt. "Een paar jaar geleden volgde ik bij Velt een basiscursus moestuinieren en daar zag ik de noodzaak van pesticidevrij tuinieren", vertelt hij. "Ik heb zelf jonge kinderen en ben ervan overtuigd dat we voor hun toekomst nu de omslag moeten maken. En hoe kun je beter jonge mensen bereiken dan via een app?"

Velt trekt de kar van de campagne 2020pesticidevrij, die tegen 2020 alle pesticiden uit de winkelrekken wil. "We willen vooral tonen hoe het anders kan", legt campagnecoördinator Barbara Creemers uit. "Over die alternatieven weten we bij Velt alles, want we schreven er al heel wat boeken over. Die informatie in een app verwerken, was een super leuke uitdaging. Want we willen de burgers overtuigen van de échte alternatieven en die komen niet uit een of ander flesje uit een tuincentrum, maar wel uit een andere kijk op onze tuinen, plannen en (on)kruiden."

Tuintalent is een gratis app van Velt en is beschikbaar voor Android en iOs. Je vindt hier een teaser.

Voor meer informatie: www.2020pesticidevrij.nu 
Publicatiedatum: