Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Jasmijn Bleijerveld: "Tanzania rijk in biodiversiteit"
Olifanten en honing uit Tanzania

Tholen – Bestaat er een link tussen Tanzania en honing? Volgens Jasmijn Bleijerveld, oprichtster van Jasmine Bee, Tanzanian Honey, is dat zeker het geval. Jasmijn heeft bijna 6 jaar in Tanzania gewoond met haar gezin. "De natuur in Tanzania is adembenemend mooi en rijk in biodiversiteit. Deze natuur staat onder zware druk als gevolg van een snelgroeiende bevolking, ongecontroleerde overbegrazing en ontbossing. Het houden van bijen is één van de weinige agrarische activiteiten die het milieu niet aantast, maar juist de opbrengst van de agrarische producten en de biodiversiteit verhoogd. Mijn passies voor natuur(behoud) en lokale productie zijn de drijfveren van mijn bedrijf", zo vertelt Jasmijn.


Export naar Europa

Jasmine Bee leidt vrouwen en jonge mannen wonend in natuurgebieden op tot imker en geeft ze toegang tot moderne kasten en imkermaterieel. "Wij kopen vervolgens de bijenproducten voor een eerlijke prijs en verpakken de honing en bijenwasartikelen volgens internationale standaarden voor de consument in binnen- en buitenland. Het succes van Jasmine Bee is onze Value Chain aanpak, waarmee wij het groeiend aantal bewuste consumenten een eerlijk, puur en traceerbaar product kunnen leveren", vervolgt Jasmijn.

Momenteel bevind het bedrijf zich op een kantelpunt. "Wij gaan in het voorjaar 2.117 boeren biologisch certificeren, drie processing centers en een bos ter grote van half Nederland. Zo kunnen wij naast de lokale markt nu gaan exporteren naar Europa. In eerste instantie bulk, voor cash flow en vervolgens voor het op de markt zetten van onze honing met een verhaal."


Conflict tussen mens en olifant

Naast de bulkhoning, is Jasmijn ook bezig met een zogeheten Beehive Fencing project op Kilimanjaro. "In de meeste delen van Afrika, zo ook in Tanzania, zijn de Nationale Parken niet omheind, waardoor de wilde dieren vrij kunnen rondlopen. Deze vrijheid brengt echter risico’s met zich mee, omdat de dieren, waaronder olifanten in conflict komen met mensen (Human-Elephant Conflict), door het kapot trappen en opeten van hun landbouwgewassen. Dit zorgt voor voedselonzekerheid en economische tegenspoed van de lokale bevolking die vervolgens het leven van de olifant, maar zeker ook hun eigen leven in gevaar brengen door het afslachten van deze iconische dieren. Een oplossing ligt in het aanleggen van Beehive Fencing met de dorpen grenzend aan, in dit geval Kilimanjaro National Park, op de hotspots van het conflictgebied."


Natuurlijk afschrikmiddel voor olifanten

"Onderzoek van onze partner ‘Save the Elephants’ laat zien dat olifanten wegrennen van het gezoem van bijen. Bij het wegrennen waarschuwen de olifanten door te trompetteren ook de naburige olifanten niet dichterbij te komen. De olifant onthoudt de negatieve ervaring en zal niet terugkeren naar het gebied. Beehive Fencing maakt dus gebruik van bijen als een natuurlijk afschrikmiddel voor het vertrappen en opvreten van de oogst door de olifanten. Dit project zorgt voor grotere voedselzekerheid van de boeren, vergroot hun inkomen met de verkoop van de honing en verbetert het samenleven van mens en olifant. Wij willen het bewezen concept uitrollen rondom Kilimajaro en uiteindelijk Elephant Friendly Honey in Nederland en andere Europese landen op de markt zetten", eindigt Jasmijn.

Jasmijn staat met haar bedrijf ook op de BioBeurs te Zwolle op 17 en 18 januari.

Voor meer informatie:
Jasmijn Bleijerveld
Facebook: jasminebeehoney
jasmijn@jasminebee.net

Publicatiedatum: 5-1-2018
Auteur: Ellis Tichem
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-4-2018 Wessanen maakt minder winst
23-4-2018 "We willen het liefst bio-landbouwbedrijven"
20-4-2018 Reuzengrutto nestelt langs de A12
20-4-2018 Eosta in finale Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap
19-4-2018 Aantal zoekopdrachten naar 'groene' banen neemt toe
19-4-2018 "Grote stappen gezet in voeder voor bio-segment"
18-4-2018 Booths breidt assortiment natuurlijke, biologische verzorgingsmiddelen uit
18-4-2018 Odin steunt Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt
18-4-2018 Veel biologisch tijdens festivals deze zomer
17-4-2018 Een biologische winkel met 17.000 winkeliers
17-4-2018 'Too good To go' app breidt uit in Utrecht en Rotterdam
17-4-2018 "Intensieve samenwerking essentieel in Noord-Nederland"
16-4-2018 Nederlands tintje aan Future Policy Award
16-4-2018 Nesteldrang op dak Friese bio-boer
13-4-2018 Nieuwe leden gezocht in Vathorst
13-4-2018 Kansrijke markt voor biologische levensmiddelen in Duitsland
13-4-2018 Bijzondere samenwerking tussen biologische bedrijven
13-4-2018 Bio Shop sluit op 21 april de deuren
13-4-2018 Bioblitz Potmarge één van de Golden Globe winnaars 2018
13-4-2018 Allereerste vergadering tussen OPTA en IFOAM-EU

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *