Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tweemaal zo duurzaam als bio-katoen"

Ecowise: afval dragen in stijl

Stortplaatsen zijn niet de ultieme oplossing voor de omgang met het plastic afval. Aziatische ondernemer Roshan Baid heeft een nieuwe manier gevonden om deze afvalstromen een tweede leven te geven. 

Voor wie op zoek is naar een van de meest milieuvriendelijke stoffen die tegenwoordig verkrijgbaar is, is textiel van biologisch katoen niet meer de beste optie. Zo claimt Baid dat zijn materiaal, genaamd Recycled Polyethylene Terephthalate (RPET), een 50 procent lagere ecologische voetafdruk te hebben dan biologisch katoen. De kleding wordt onder meer vervaardigd uit gerecyclede frisdrankflessen en waterflessen tot het 
milieuvriendelijkere RPET te maken.

Deze T-shirts zijn ook zachter en lichter dan normale. "Over het algemeen zijn T-shirts gemaakt van polyester - een synthetische vezel waarvan de productie gepaard gaat met enorme hoeveelheden water, chemicaliën en fossiele brandstoffen. Bovendien zijn de grondstoffen en bijproducten giftig en vervuilen ze water en lucht, wat verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengt", legt hij uit.

Tijdens het reizen in Europa raakte Baid geïnspireerd om dit project op te starten. "Europeanen gebruiken gerecycled plastic om garen en ook bijvoorbeeld dekbedden te maken. Ik wist dat dit materiaal het verschil zou kunnen maken. Waar polyester in India weinig in trek is vanwege de hete zomers, kan dit T-shirt bij alle weersomstandigheden worden gedragen", voegt hij eraan toe. De T-shirts wegen minder dan 100 gram. Baid claimt 25 liter water per shirt te besparen.

Het afval dat wordt gegenereerd tijdens het fabricageproces van het Wonder Tee wordt ook behandeld en hergebruikt. Terwijl het kernproduct van zijn startende bedrijf Alcis Sports Wonder Tee is, is Baid van plan ook andere kledingstukken van deze stof te maken. "We zijn al in gesprek met een paar modeontwerpers en hopelijk zullen we ons ook gaan richten op het maken van designerkleding, hopelijk in 2018." 

Het bedrijf produceert nu dagelijks 3.000 tot 4.000 T-shirts, maar aanvankelijk ging het niet soepel. "Sinds we het voor het eerst in India produceerden, kreeg ik te maken met veel zorgen over de kwaliteit. De verwerking van dit garen was complex. Het kostte wat tijd om perfectie te bereiken", zegt hij.

Productie

De verzamelde PET-flessen worden eerst gesteriliseerd, gedroogd en fijngemaakt tot kleine units, die worden verwarmd en tot garenstrengen worden omgevormd, resulterend in een donzige wollige textuur. Het wordt dan in balen verpakt, geverfd en tot een polyesterweefsel gebreid. Deze T-shirts hebben ook anti-microbiële en anti-statische afwerkingen.

Bron: The Asian Age
Publicatiedatum: