Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bio-abonnementen gaan voor de wind"

Twentse streekwinkel Vertwenz sluit deuren

Tholen – Twentse streekwinkel Vertwenz sluit deze maand haar deuren. In het najaar introduceerde mede-eigenaar Jan Lohuis in samenwerking met biologische telers uit de regio nog een typisch Twents groentepakket, waarmee de ondernemers meer bekendheid wilden geven aan het belang van biologische streekproducten. Door de sterk gestegen groei van de bio-abonnementen komt zijn vrouw Sandra handen tekort om de winkel draaiende te houden. "Vertwenz is net te klein voor personeelsuitbreiding", verduidelijkt Jan. Het besluit valt hen beiden zwaar. "In de liefde kies je met je hart, maar in de zaak met je hoofd."



De winkel gaat weliswaar dicht, maar de garage aan De Kleine Loods blijft in gebruik voor inpakwerkzaamheden van de groentepakketten. Wekelijks bezorgt Jan bij inmiddels 150 abonnees kratten met biologische groenten en fruit. Voor een zo (di)vers mogelijk aanbod hebben de aangesloten Twentse telers hun teeltplannen zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Het bezorgingsgebied van de kratten bestrijkt inmiddels een gebied van Almelo tot aan Enschede. 

Daar Jan zich meerdere dagen per week ontfermt over de abonnementen, stond Sandra er de afgelopen weken vaak alleen voor in de winkel. Iemand aannemen was geen optie. De winkel is net te klein voor drie. En de bezorgservice biedt op financieel vlak net wat meer stabiliteit. "Dan moet je keuzes maken. Het was uiteindelijk een rationeel besluit", erkent Jan. Wel eentje waar hij en zijn vaste klanten een traan om hebben moeten laten. "Het bijzondere klantcontact gaan we ontzettend missen. Er zijn mooie vriendschappen ontstaan. We zijn al met al uitermate trots op wat we de afgelopen vijf jaar hebben bereikt."

Inmiddels is de helft van de inboedel al verkocht. Deze maand hopen Jan en Sandra ook voor het resterende deel een nieuwe eigenaar te vinden. Het tweetal blijft de samenwerking met een aantal producenten van Twentse streekproducten voortzetten. Rauwmelkse kefir en andere zuivelproducten van lokale komaf zijn nu ook opgenomen in de bezorgroute. 

Voor meer informatie: