Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"Wij waren de eerste die dit in België invoerden"
Afrekenen per gram in Gentse restaurant Lekker GEC

Gent heeft met Lekker GEC een honderd procent biologisch restaurant. Klanten stellen zelf hun bord samen en betalen hun maaltijd altijd per gewicht. Hun vaste stek, recht tegenover het station van Gent Sint-Pieters, wordt momenteel gerenoveerd. De keuken van Lekker GEC is volledig veganistisch. "Het doel van Lekker GEC is altijd geweest om vegan toegankelijk te maken", vertelt medewerker Laura. 

De focus op volledig plantaardige maaltijden betekent volgens Laura niet dat mensen het gevoel krijgen dat ze zichzelf iets ontzeggen. "Het moet ook gewoon lekker zijn. Wij gaan wel op zoek naar alternatieven voor grote merken en hebben dus biologische cola en een ruim assortiment bio-bieren op de kaart staan. En we maken één uitzondering op onze vegan filosofie: we bieden kaas aan bij de spaghetti."

Buffet aan miniprijs

"In het begin waren we een vzw die volledig draaide op vrijwilligers, maar in 2013 hebben we ervoor gekozen om een coöperatie met sociaal oogmerk (CVBA-SO) te worden. Zo konden we verder groeien en tegelijkertijd onze maatschappelijke rol blijven spelen. Naast onze vaste medewerkers, die ook mee in het bestuur zitten, begeleiden we mensen in het vinden van een plaats op de arbeidsmarkt."

Die maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt ook doorgetrokken in de rest van de bedrijfsvoering. Zo betalen klanten in Lekker GEC een startprijs van 2 euro voor een warme maaltijd en 1 euro voor een koude maaltijd. Vervolgens scheppen ze zelf op en betalen ze de rest van hun maaltijd volgens gewicht: "We bieden elke dag een buffet aan met minstens zes deelgerechten. Die zijn heel divers, maar samen vormen ze een volwaardige maaltijd. Door mensen zelf hun bord te laten samenstellen, krijg je minder verspilling en een eerlijkere prijs. Het is een concept dat in andere landen zijn nut al bewezen heeft, maar wij waren de eersten die dit in België invoerden."

Biologisch en lokaal

De keuze om met gecertificeerde biologische producten te blijven werken kwam door de klanten. Zij vonden dat erg belangrijk. "Door het Biogarantie-certificaat te halen, bewijzen we ook dat we aan hun verwachtingen voldoen."

"Het aanbod in bio is ruim genoeg en blijft evolueren. Zo zien we steeds meer bulkverpakking, al is dat niet voor elk product beschikbaar. Biologische sojaroom of kappertjes zijn bijvoorbeeld niet te vinden in bulk." Laura vindt het alleen jammer de certificering ook betekende dat er geen groenten uit eigen tuin meer gebruikt kunnen worden. "We hebben ook sommige leveranciers die niet gecertificeerd zijn moeten teleurstellen."

Naast biologisch kijkt Lekker GEC nog naar andere criteria. Laura: "We werken graag met lokale producten, maar ook zonder daarin rigide te zijn. En de seizoenen spelen ook een rol. Voor de aankoop van producten kijken we naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit."

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 22-12-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-4-2018 Klanten op excursie met jubilerend BD-Totaal
17-4-2018 Hoe organiseer je een eco-bruiloft?
16-4-2018 "Gaan wekelijks voor bio-zuivel naar de boerderij in Wilp"
13-4-2018 'Het leven is mooi' gekoppeld aan biologisch bewust eten op z'n Italiaans
12-4-2018 Nice & Nuts nu ook in kiloverpakkingen bij BD-Totaal
11-4-2018 EXKi heeft vierde filiaal in Nederland geopend
6-4-2018 'De tuin van de smid' viert jubileum tijdens verbouwing
3-4-2018 Dapp Frietwinkel nu ook in Leiden
3-4-2018 "We gaan zelf naar de bio-boeren om producten te selecteren"
3-4-2018 Firma Pickles nu ook in Den Bosch
3-4-2018 "Regelmatig herken ik in het restaurant gasten van onze proeverijen"
30-3-2018 "Op zoek naar leverancier biologische groenten"
29-3-2018 'De Vleesch Lobby' opent in Den Haag
29-3-2018 "Vegan catering wordt de volgende trend"
29-3-2018 Verse, biologische en duurzame voeding op de IJssel
28-3-2018 Bradley's introduceert vernieuwde productlijn onder Bradley's Organic
27-3-2018 "Wij maken biologisch meer mainstream bij klanten en leveranciers"
27-3-2018 Een impressie van de eerste Nederlandse Pret a Manger
26-3-2018 Avonturenpark Hellendoorn zet in op verantwoord eten en drinken
26-3-2018 "EKO-keurmerk 100% is makkelijker dan 60%"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *