Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"Wij waren de eerste die dit in BelgiŽ invoerden"
Afrekenen per gram in Gentse restaurant Lekker GEC

Gent heeft met Lekker GEC een honderd procent biologisch restaurant. Klanten stellen zelf hun bord samen en betalen hun maaltijd altijd per gewicht. Hun vaste stek, recht tegenover het station van Gent Sint-Pieters, wordt momenteel gerenoveerd. De keuken van Lekker GEC is volledig veganistisch. "Het doel van Lekker GEC is altijd geweest om vegan toegankelijk te maken", vertelt medewerker Laura.†

De focus op volledig plantaardige maaltijden betekent volgens Laura niet dat mensen het gevoel krijgen dat ze zichzelf iets ontzeggen. "Het moet ook gewoon lekker zijn. Wij gaan wel op zoek naar alternatieven voor grote merken en hebben dus biologische cola en een ruim assortiment bio-bieren op de kaart staan. En we maken ťťn uitzondering op onze vegan filosofie: we bieden kaas aan bij de spaghetti."

Buffet aan miniprijs

"In het begin waren we een vzw die volledig draaide op vrijwilligers, maar in 2013 hebben we ervoor gekozen om een coŲperatie met sociaal oogmerk (CVBA-SO) te worden. Zo konden we verder groeien en tegelijkertijd onze maatschappelijke rol blijven spelen. Naast onze vaste medewerkers, die ook mee in het bestuur zitten, begeleiden we mensen in het vinden van een plaats op de arbeidsmarkt."

Die maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt ook doorgetrokken in de rest van de bedrijfsvoering. Zo betalen klanten in Lekker GEC een startprijs van 2 euro voor een warme maaltijd en 1 euro voor een koude maaltijd. Vervolgens scheppen ze zelf op en betalen ze de rest van hun maaltijd volgens gewicht: "We bieden elke dag een buffet aan met minstens zes deelgerechten. Die zijn heel divers, maar samen vormen ze een volwaardige maaltijd. Door mensen zelf hun bord te laten samenstellen, krijg je minder verspilling en een eerlijkere prijs. Het is een concept dat in andere landen zijn nut al bewezen heeft, maar wij waren de eersten die dit in BelgiŽ invoerden."

Biologisch en lokaal

De keuze om met gecertificeerde biologische producten te blijven werken kwam door de klanten. Zij vonden dat erg belangrijk. "Door het Biogarantie-certificaat te halen, bewijzen we ook dat we aan hun verwachtingen voldoen."

"Het aanbod in bio is ruim genoeg en blijft evolueren. Zo zien we steeds meer bulkverpakking, al is dat niet voor elk product beschikbaar. Biologische sojaroom of kappertjes zijn bijvoorbeeld niet te vinden in bulk." Laura vindt het alleen jammer de certificering ook betekende dat er geen groenten uit eigen tuin meer gebruikt kunnen worden. "We hebben ook sommige leveranciers die niet gecertificeerd zijn moeten teleurstellen."

Naast biologisch kijkt Lekker GEC nog naar andere criteria. Laura: "We werken graag met lokale producten, maar ook zonder daarin rigide te zijn. En de seizoenen spelen ook een rol. Voor de aankoop van producten kijken we naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit."

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 22-12-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-7-2018 "De gangbare sector ziet bio als een niche, terwijl dat het niet is."
17-7-2018 Trendtour door Gent in teken van bio en duurzaamheid
13-7-2018 Op deze 24 terrassen eet en drink je biologisch en duurzaam
12-7-2018 "Met BioPizza gaan we het liefst voor 100% biologisch"
9-7-2018 Nieuwkomer in 'fastfoodland': Soil of Amsterdam
9-7-2018 Stichting EKO-keurmerk en Bionext betrokken bij Project Empowering Public Food Procurement
5-7-2018 Best gewaardeerde Out of Home Formules 2018 bekendgemaakt
3-7-2018 Streek- en bio-producten in de schijnwerkpers op CuliFair Goes
3-7-2018 "BD-minigroenten geven onze horecaklanten nieuwe opties"
3-7-2018 Een surfschool met bio-cafť zonder eigenaar
25-6-2018 Finalisten van de Gaia Green Awards bekend
21-6-2018 Bio-horecaketen The Barn is failliet
19-6-2018 'Plantastic! Health Hub maakt Rotterdam groenste hotspot van Nederland'
19-6-2018 "Cateringconcept gezond, biologisch, duurzaam en lokaal"
15-6-2018 Meer bio voor grootkeukens
13-6-2018 EKO-keurmerk Horeca voor The Barn Leidsche Rijn en Odin-Rio de Bio
13-6-2018 Schijn bedriegt: garagebox is biologische, duurzame broodjeszaak
11-6-2018 Maximaal 130 Nederlandse vestigingen van La Place
8-6-2018 Twaalf procent van de foodtrucks op festivals noemt zijn eten biologisch.
8-6-2018 SNCKBR opent Europaís grootste plantaardige restaurant in Utrecht

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *