Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Kinderdagverblijf de Biotoop in Gent omarmt bio:
"Goede voeding om gezond te groeien en te spelen"

In 2006 nam Guy Taffijn kinderdagverblijf de Biotoop in Gent over. Voor de maaltijden staat gezonde lekkere bio-voeding centraal. "Voor de overname was er van bio-voeding nog geen sprake", vertelt hij, "hoewel de naam 'Biotoop' dat wel anders doet uitschijnen. De maaltijden werden geleverd door een traiteur, maar ze zagen er verre van smakelijk uit. We bouwden dus een eigen keuken uit."

Zo'n tien jaar later baat de Biotoop vier vestigingen uit met in totaal 128 plaatsen voor kinderen, en heeft de Biotoop 40 mensen in dienst. Guy: "We hebben naast de kinderopvang en de keuken ook een atelier waarin we houten speelgoed en inrichting voor crèches maken."

De Biotoop heeft naast een ecologische ook een erg sociale insteek. Dat uit zich in het personeelsbeleid. Guy: "We geven kansen aan mensen via sociale tewerkstelling, bijvoorbeeld aan mensen met een migratie-achtergrond. Soms groeien ze dan door tot een vaste collega. Daarnaast organiseren we elk jaar een bio-brunch voor personeel, ouders en kinderen. Op die manier bouwen we een band op met elkaar."

Groenten in de hoofdrol

Voor de maaltijden staat gezonde lekkere bio-voeding centraal. Die worden bereid door Henda Zerelli, die al zes jaar kookt voor de Biotoop. Ze maakt ook soep op bestelling bestemd voor verkoop. Henda: "We voorzien per dag gemiddeld 160 maaltijden. We waken er wel over dat we niet te groot worden, want we moeten de kwaliteit kunnen blijven garanderen."

Koken voor jonge kinderen is veel meer dan gewoon papjes maken, geeft Henda aan: "Voor elke leeftijdscategorie gelden andere voorschriften. Zo moet alles goed gepureerd zijn voor de jongste leeftijdsgroep en mag er maar één groente centraal staan. Zo leren ze de smaak kennen."

Naarmate de kinderen ouder zijn, komen er ingrediënten bij: een extra groente, eiwitten, gluten enzovoort. "Chinese kool kan vanaf 4 maanden als ingrediënt, witte kool pas vanaf 1 jaar. Vanaf 10 maanden wordt een maaltijd voornamelijk geprakt, zodat er een beet aan is." In de praktijk maakt het team van Henda elke dag minstens 5 varianten klaar. "We houden ook rekening met kinderen met allergieën. Het is dus steeds weer een hele puzzel."

De meeste maaltijden zijn vegetarisch. Op dinsdag kunnen ouders kiezen voor vis en op vrijdag is er de ene week vlees, de andere week kip. Henda: "We variëren ook in granen zoals quinoa en gierst. Aardappelen staan maar zelden op het menu omdat de kinderen dat meestal thuis al voldoende krijgen. En elke dag van de week gebruiken we een andere plantaardige olie."

"Eten is geen vulmiddel, maar energie om gezond te groeien en te spelen. Die goede voeding is een van de redenen waarom ouders hun kinderen aan ons toevertrouwen."

Eten om te groeien

Henda steekt heel wat tijd in de samenstelling van het menu en verklaart trots dat ze nog nooit een menu opnieuw heeft gebruikt. "Ik kijk naar de beschikbaarheid van producten op basis van de seizoenen en weeg ook hoeveelheden precies af. Zo vermijden we verspilling. Een goede toelevering is dus cruciaal."

Omdat de Biotoop aan de ouders de garantie wil geven dat de maaltijden 100% biologisch zijn, heeft de Biotoop een Biogarantie-certificaat. Henda: "Wanneer een bepaald ingrediënt niet beschikbaar is, zijn we creatief. Er zijn altijd genoeg alternatieven in bio en veel wordt ook in bulk aangeboden."

De Biotoop gaat voor lekker én gezond. "Eten is geen vulmiddel, maar energie om gezond te groeien en te spelen. Die goede voeding is een van de redenen waarom ouders hun kinderen aan ons toevertrouwen."

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 21-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-4-2018 Klanten op excursie met jubilerend BD-Totaal
17-4-2018 Hoe organiseer je een eco-bruiloft?
16-4-2018 "Gaan wekelijks voor bio-zuivel naar de boerderij in Wilp"
13-4-2018 'Het leven is mooi' gekoppeld aan biologisch bewust eten op z'n Italiaans
12-4-2018 Nice & Nuts nu ook in kiloverpakkingen bij BD-Totaal
11-4-2018 EXKi heeft vierde filiaal in Nederland geopend
6-4-2018 'De tuin van de smid' viert jubileum tijdens verbouwing
3-4-2018 Dapp Frietwinkel nu ook in Leiden
3-4-2018 "We gaan zelf naar de bio-boeren om producten te selecteren"
3-4-2018 Firma Pickles nu ook in Den Bosch
3-4-2018 "Regelmatig herken ik in het restaurant gasten van onze proeverijen"
30-3-2018 "Op zoek naar leverancier biologische groenten"
29-3-2018 'De Vleesch Lobby' opent in Den Haag
29-3-2018 "Vegan catering wordt de volgende trend"
29-3-2018 Verse, biologische en duurzame voeding op de IJssel
28-3-2018 Bradley's introduceert vernieuwde productlijn onder Bradley's Organic
27-3-2018 "Wij maken biologisch meer mainstream bij klanten en leveranciers"
27-3-2018 Een impressie van de eerste Nederlandse Pret a Manger
26-3-2018 Avonturenpark Hellendoorn zet in op verantwoord eten en drinken
26-3-2018 "EKO-keurmerk 100% is makkelijker dan 60%"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *