Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Kinderdagverblijf de Biotoop in Gent omarmt bio:
"Goede voeding om gezond te groeien en te spelen"

In 2006 nam Guy Taffijn kinderdagverblijf de Biotoop in Gent over. Voor de maaltijden staat gezonde lekkere bio-voeding centraal. "Voor de overname was er van bio-voeding nog geen sprake", vertelt hij, "hoewel de naam 'Biotoop' dat wel anders doet uitschijnen. De maaltijden werden geleverd door een traiteur, maar ze zagen er verre van smakelijk uit. We bouwden dus een eigen keuken uit."

Zo'n tien jaar later baat de Biotoop vier vestigingen uit met in totaal 128 plaatsen voor kinderen, en heeft de Biotoop 40 mensen in dienst. Guy: "We hebben naast de kinderopvang en de keuken ook een atelier waarin we houten speelgoed en inrichting voor crŤches maken."

De Biotoop heeft naast een ecologische ook een erg sociale insteek. Dat uit zich in het personeelsbeleid. Guy: "We geven kansen aan mensen via sociale tewerkstelling, bijvoorbeeld aan mensen met een migratie-achtergrond. Soms groeien ze dan door tot een vaste collega. Daarnaast organiseren we elk jaar een bio-brunch voor personeel, ouders en kinderen. Op die manier bouwen we een band op met elkaar."

Groenten in de hoofdrol

Voor de maaltijden staat gezonde lekkere bio-voeding centraal. Die worden bereid door Henda Zerelli, die al zes jaar kookt voor de Biotoop. Ze maakt ook soep op bestelling bestemd voor verkoop. Henda: "We voorzien per dag gemiddeld 160 maaltijden. We waken er wel over dat we niet te groot worden, want we moeten de kwaliteit kunnen blijven garanderen."

Koken voor jonge kinderen is veel meer dan gewoon papjes maken, geeft Henda aan: "Voor elke leeftijdscategorie gelden andere voorschriften. Zo moet alles goed gepureerd zijn voor de jongste leeftijdsgroep en mag er maar ťťn groente centraal staan. Zo leren ze de smaak kennen."

Naarmate de kinderen ouder zijn, komen er ingrediŽnten bij: een extra groente, eiwitten, gluten enzovoort. "Chinese kool kan vanaf 4 maanden als ingrediŽnt, witte kool pas vanaf 1 jaar. Vanaf 10 maanden wordt een maaltijd voornamelijk geprakt, zodat er een beet aan is." In de praktijk maakt het team van Henda elke dag minstens 5 varianten klaar. "We houden ook rekening met kinderen met allergieŽn. Het is dus steeds weer een hele puzzel."

De meeste maaltijden zijn vegetarisch. Op dinsdag kunnen ouders kiezen voor vis en op vrijdag is er de ene week vlees, de andere week kip. Henda: "We variŽren ook in granen zoals quinoa en gierst. Aardappelen staan maar zelden op het menu omdat de kinderen dat meestal thuis al voldoende krijgen. En elke dag van de week gebruiken we een andere plantaardige olie."

"Eten is geen vulmiddel, maar energie om gezond te groeien en te spelen. Die goede voeding is een van de redenen waarom ouders hun kinderen aan ons toevertrouwen."

Eten om te groeien

Henda steekt heel wat tijd in de samenstelling van het menu en verklaart trots dat ze nog nooit een menu opnieuw heeft gebruikt. "Ik kijk naar de beschikbaarheid van producten op basis van de seizoenen en weeg ook hoeveelheden precies af. Zo vermijden we verspilling. Een goede toelevering is dus cruciaal."

Omdat de Biotoop aan de ouders de garantie wil geven dat de maaltijden 100% biologisch zijn, heeft de Biotoop een Biogarantie-certificaat. Henda: "Wanneer een bepaald ingrediŽnt niet beschikbaar is, zijn we creatief. Er zijn altijd genoeg alternatieven in bio en veel wordt ook in bulk aangeboden."

De Biotoop gaat voor lekker ťn gezond. "Eten is geen vulmiddel, maar energie om gezond te groeien en te spelen. Die goede voeding is een van de redenen waarom ouders hun kinderen aan ons toevertrouwen."

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 21-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

16-1-2018 Bistro De Stadshoeve ontvangt EKO-keurmerk Horeca Goud
15-1-2018 Masterclasses en proeverijen op Foodplein Bio-beurs
10-1-2018 Horeca zet in op zoutbewust eten
10-1-2018 Bronzen EKO-keurmerk voor cateraar De Goede Snackbar
10-1-2018 BookDinners: alternatief voor 'dure' boekingssites
2-1-2018 Omzetstijging Exki, maar ook nettoverlies toegenomen
22-12-2017 Afrekenen per gram in Gentse restaurant Lekker GEC
21-12-2017 "De groene beweging begint zich te verspreiden in Nederland"
18-12-2017 Vooral festivals populair in groeiende evenementensector
15-12-2017 Nieuw duurzaam restaurant op de Westergasfabriek
13-12-2017 Proeverijen op het Foodplein van de Bio-beurs
11-12-2017 "Tien jaar geleden bio een hype, nu steeds meer grond voor"
5-12-2017 Duurzame inzameling van horeca-afval in Rotterdam
23-11-2017 Omzet leden Koninklijke Horeca Nederland in 2016 met 6,5% gestegen
22-11-2017 Rode Duivels danken WK-kwalificatie aan bio-dieet
21-11-2017 "Bouillon nieuwe thee, koffie en anti-katerdrank ineen"
16-11-2017 Verstrade: nieuw online foodplatform voor de horecamarkt
15-11-2017 Sprice bio-ijsjes genomineerd voor Horecava Innovation Award 2018
15-11-2017 Restaurant Natuurlijk winnaar horeca duurzaamheidsaward
10-11-2017 Deventer Stadsboeren halen voedsel uit de anonimiteit

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *