Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Kinderdagverblijf de Biotoop in Gent omarmt bio:
"Goede voeding om gezond te groeien en te spelen"

In 2006 nam Guy Taffijn kinderdagverblijf de Biotoop in Gent over. Voor de maaltijden staat gezonde lekkere bio-voeding centraal. "Voor de overname was er van bio-voeding nog geen sprake", vertelt hij, "hoewel de naam 'Biotoop' dat wel anders doet uitschijnen. De maaltijden werden geleverd door een traiteur, maar ze zagen er verre van smakelijk uit. We bouwden dus een eigen keuken uit."

Zo'n tien jaar later baat de Biotoop vier vestigingen uit met in totaal 128 plaatsen voor kinderen, en heeft de Biotoop 40 mensen in dienst. Guy: "We hebben naast de kinderopvang en de keuken ook een atelier waarin we houten speelgoed en inrichting voor crŤches maken."

De Biotoop heeft naast een ecologische ook een erg sociale insteek. Dat uit zich in het personeelsbeleid. Guy: "We geven kansen aan mensen via sociale tewerkstelling, bijvoorbeeld aan mensen met een migratie-achtergrond. Soms groeien ze dan door tot een vaste collega. Daarnaast organiseren we elk jaar een bio-brunch voor personeel, ouders en kinderen. Op die manier bouwen we een band op met elkaar."

Groenten in de hoofdrol

Voor de maaltijden staat gezonde lekkere bio-voeding centraal. Die worden bereid door Henda Zerelli, die al zes jaar kookt voor de Biotoop. Ze maakt ook soep op bestelling bestemd voor verkoop. Henda: "We voorzien per dag gemiddeld 160 maaltijden. We waken er wel over dat we niet te groot worden, want we moeten de kwaliteit kunnen blijven garanderen."

Koken voor jonge kinderen is veel meer dan gewoon papjes maken, geeft Henda aan: "Voor elke leeftijdscategorie gelden andere voorschriften. Zo moet alles goed gepureerd zijn voor de jongste leeftijdsgroep en mag er maar ťťn groente centraal staan. Zo leren ze de smaak kennen."

Naarmate de kinderen ouder zijn, komen er ingrediŽnten bij: een extra groente, eiwitten, gluten enzovoort. "Chinese kool kan vanaf 4 maanden als ingrediŽnt, witte kool pas vanaf 1 jaar. Vanaf 10 maanden wordt een maaltijd voornamelijk geprakt, zodat er een beet aan is." In de praktijk maakt het team van Henda elke dag minstens 5 varianten klaar. "We houden ook rekening met kinderen met allergieŽn. Het is dus steeds weer een hele puzzel."

De meeste maaltijden zijn vegetarisch. Op dinsdag kunnen ouders kiezen voor vis en op vrijdag is er de ene week vlees, de andere week kip. Henda: "We variŽren ook in granen zoals quinoa en gierst. Aardappelen staan maar zelden op het menu omdat de kinderen dat meestal thuis al voldoende krijgen. En elke dag van de week gebruiken we een andere plantaardige olie."

"Eten is geen vulmiddel, maar energie om gezond te groeien en te spelen. Die goede voeding is een van de redenen waarom ouders hun kinderen aan ons toevertrouwen."

Eten om te groeien

Henda steekt heel wat tijd in de samenstelling van het menu en verklaart trots dat ze nog nooit een menu opnieuw heeft gebruikt. "Ik kijk naar de beschikbaarheid van producten op basis van de seizoenen en weeg ook hoeveelheden precies af. Zo vermijden we verspilling. Een goede toelevering is dus cruciaal."

Omdat de Biotoop aan de ouders de garantie wil geven dat de maaltijden 100% biologisch zijn, heeft de Biotoop een Biogarantie-certificaat. Henda: "Wanneer een bepaald ingrediŽnt niet beschikbaar is, zijn we creatief. Er zijn altijd genoeg alternatieven in bio en veel wordt ook in bulk aangeboden."

De Biotoop gaat voor lekker ťn gezond. "Eten is geen vulmiddel, maar energie om gezond te groeien en te spelen. Die goede voeding is een van de redenen waarom ouders hun kinderen aan ons toevertrouwen."

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 21-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-7-2018 "De gangbare sector ziet bio als een niche, terwijl dat het niet is."
17-7-2018 Trendtour door Gent in teken van bio en duurzaamheid
13-7-2018 Op deze 24 terrassen eet en drink je biologisch en duurzaam
12-7-2018 "Met BioPizza gaan we het liefst voor 100% biologisch"
9-7-2018 Nieuwkomer in 'fastfoodland': Soil of Amsterdam
9-7-2018 Stichting EKO-keurmerk en Bionext betrokken bij Project Empowering Public Food Procurement
5-7-2018 Best gewaardeerde Out of Home Formules 2018 bekendgemaakt
3-7-2018 Streek- en bio-producten in de schijnwerkpers op CuliFair Goes
3-7-2018 "BD-minigroenten geven onze horecaklanten nieuwe opties"
3-7-2018 Een surfschool met bio-cafť zonder eigenaar
25-6-2018 Finalisten van de Gaia Green Awards bekend
21-6-2018 Bio-horecaketen The Barn is failliet
19-6-2018 'Plantastic! Health Hub maakt Rotterdam groenste hotspot van Nederland'
19-6-2018 "Cateringconcept gezond, biologisch, duurzaam en lokaal"
15-6-2018 Meer bio voor grootkeukens
13-6-2018 EKO-keurmerk Horeca voor The Barn Leidsche Rijn en Odin-Rio de Bio
13-6-2018 Schijn bedriegt: garagebox is biologische, duurzame broodjeszaak
11-6-2018 Maximaal 130 Nederlandse vestigingen van La Place
8-6-2018 Twaalf procent van de foodtrucks op festivals noemt zijn eten biologisch.
8-6-2018 SNCKBR opent Europaís grootste plantaardige restaurant in Utrecht

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *