Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Nieuwbouw maakt bedrijfsmodel toekomstbestendiger”"

Akkerbouwbedrijf Donker Bio verdubbelt verwerkingscapaciteit

Tholen – Vallen, opstaan… of nog even doorgaan? Voor Harry en Ank Donker was de afgelopen periode een kantelpunt. Zoon Jan, inmiddels al jaren als firmant werkzaam binnen hun akkerbouwbedrijf in de Wieringermeer, heeft aangegeven de fakkel over te willen nemen zodra zijn ouders de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Voor een toekomstbestendige voortzetting van het familiebedrijf werd besloten over te gaan tot nieuwbouw. Deze bevindt zich nu in de afrondingsfase. Januari hopen zij alle verwerkingsmachines van de oude naar de nieuwe situatie te verhuizen. Met de uitbreiding verdubbelt de capaciteit met zo'n 3.000 m2. 



Bedrijfsgekoppelde energieopwekking

Jelte Wiersma, Anks vader, was eveneens de founding father van de biologische activiteiten op het akkerbouwbedrijf. Sinds 1968 wordt er biologisch geboerd: voorheen nog biodynamisch. Medio jaren '80 kwamen Ank en echtgenoot Harry in het bedrijf. Daar bewandelden zij – in bijna poëtische termen – de weg naar duurzaamheid. Hun circulaire werkwijze kwam onder meer tot uiting in de investeringen op het gebied van energieopwekking. "Deze is volledig bedrijfsgekoppeld. Als de wind goed staat, draaien ook onze verwerkingsmolens op volle toeren", vertelt Harry. Nu produceert de firma nog een groot overschot en benut deze zelf slechts 10 à 20 procent van de totale stroomproductie. De meeropbrengsten gaan echter weer terug het net in. Daarvoor is het bedrijf aangesloten bij Powerpeers. Via dit platform kunnen particulieren stroom afnemen afkomstig van bedrijven waar zij zich verbonden mee voelen. 



Graanverwerking hoofdmoot

De belangrijkste bedrijfstak binnen Firma Donker Bio is momenteel de graanverwerking. Het bedrijf schoont, maalt en verwerkt granen in eigen beheer tot consumptieklare producten. Het geschoonde graan wordt onder meer tot vlokken of meel omgezet en achtereenvolgens in grootverpakkingen klaargezet voor de groothandel, collega-molenaars en bakkerijen in binnen- en buitenland. 



In de nieuwbouw wordt te zijner tijd een deel van de verwerking ondergebracht. Zo wordt daar het graan gemalen, verhit en tot vlokken geplet. Tevens is er een expeditie- en magazijnruimte ingeruimd waar vrachtwagens worden volgeladen met bewerkt product in zakgoed of big bags. De oude locatie blijft in gebruik, maar wordt omgebouwd tot schonerij en pellerij. Via doortransport kiepen vrachtwagens de aangeleverde granen in de silo's. Deze opslag is op zijn beurt weer het vertrekpunt vanuit waar het verwerkingsproces op gang komt.



Eigen graanproductie

De grote investeringen op het gebied van graanverwerking, impliceren niet dat de akkerbouwactiviteiten op een laag pitje zijn komen te staan. Dankzij de eigen graanteelt kan het bedrijf valorisatie in de eigen keten onderbrengen. "Dat maakt ons minder afhankelijk van andere aanbieders. Indien we meer granen produceren dan we kunnen verwerken, leveren we weer aan Agrifirm", schetst Harry de wisselwerking tussen beide partijen. Op het areaal van 60 hectare wordt nog een vijftal andere gewassen verbouwd, waaronder aardappelen en luzerne. Laatstgenoemde teelt draagt bij aan een vitale bodem, een goede bodemstructuur en werkt goed onderdrukkend tegen stekels en hoefblad, wat de grond vrijwaart van onkruid. Het bedrijf hanteert een 1-op-6 gewasrotatie.



Continuïteit

Nu het bedrijf een grote professionaleringsslag heeft gemaakt in de graanverwerking, is het vizier alweer op de toekomst gericht. Harry: "We hopen partners aan te trekken die producten met een goede continuïteit willen betrekken." Hij houdt de markt nauwlettend in de gaten en sluit niet uit dat op de korte termijn een eigen consumentenverpakking van de band rolt. 

Het bedrijf is genomineerd voor de Ekoland innovatieprijs. 

Voor meer informatie: www.bdgraan.nl